«Λείπουν από τις υπηρεσίες 1.500 ελεγκτές τροφίμων»
Ο Σύνδεσμος Ελεγκτών Τροφίμων καταγγέλλει ότι λείπουν 1.500 επιθεωρητές από τον κλάδο. H έλλειψη τους καθιστά δύσκολη υπόθεση τους ελέγχους και υπό αυτή την έννοια η ασφάλεια των τροφίμων δεν είναι παρά κοροϊδία, δήλωσε σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Neue Osnabrucker Zeitung ο πρόεδρος του συνδέσμου Μάρτιν Μίλερ. Η μία στις δύο επιχειρήσεις δεν ελέγχεται καθόλου στη διάρκεια ενός έτους, επισημαίνει ο κ. Μίλερ, προσθέτοντας ότι σε κάποιες περιοχές αντιστοιχεί ένας ελεγκτής σε 1.200 επιχειρήσεις.
Αποζημιώσεις ζητούν οι αγρότες
Ο Γερμανικός Σύνδεσμος Αγροτών θα διεκδικήσει αποζημιώσεις από τις εταιρείες παρασκευής ζωοτροφών. «Εκείνοι που προκάλεσαν τη ζημιά θα πρέπει να την πληρώσουν», δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου Χέλμουτ Μπορν, προσθέτοντας ότι είναι αδύνατο ακόμη να υπολογισθούν οι επιπτώσεις του σκανδάλου στον κλάδο. «Σύμφωνα με εκτιμήσεις μας οι απώλειες για την κτηνοτροφία είναι της τάξεως πολλών εκατομμυρίων ευρώ», τόνισε ο κ. Μπορν. Ο Γερμανικός Σύνδεσμος Αγροτών ζητά την τροποποίηση της νομοθεσίας για την παρασκευή τροφίμων και ζωοτροφών. Οι εταιρείες χημικού λίπους θα πρέπει να αποκλειστούν από τη βιομηχανία τροφίμων, επισήμανε ο Χάλμουτ Μπορν.
Πρόβλημα οι μεγάλες επιχειρήσεις
Ο εντοπισμός διοξίνης στις ζωοτροφές έχει προκαλέσει σοκ στους καταναλωτές. «Τέτοιου είδους σκάνδαλα είναι δυνατόν να αποτραπούν μόνο μέσω της βελτίωσης των συστημάτων ελέγχου», επισημαίνει o γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών που αφορούν στην εκτροφή ζώων, του Ανοβέρου Γιόζεφ Κάμπους, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείεται ακόμη και βιολογικά προϊόντα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επικίνδυνων ουσιών.
Στην ερώτηση γιατί κάθε τόσο προκύπτουν τέτοιου είδους σκάνδαλα, ο καθηγητής Κάμπους απαντά: «Σημαντικό ρόλο παίζουν παράγοντες όπως η ανθρώπινη αδυναμία, αμέλεια αλλά ακόμη και χειρότερα κίνητρα». Ο Γερμανός επιστήμονας υποστηρίζει ότι το πρόβλημα παίρνει μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας του γεγονότος ότι η παρασκευή ζωοτροφών γίνεται σε μεγάλες πλέον εταιρείες και όχι στις οικογενειακές επιχειρήσεις, όπως στο παρελθόν. Τότε ένα τέτοιο σκάνδαλο θα περιοριζόταν τοπικά, ενώ σήμερα περνά ακόμη και τα σύνορα.
Πηγή: dpa/Σταμάτης Ασημένιος Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.