Οι επιστήμονες έχουν κατηγοριοποιήσει πολλών ειδών άστρα στο σύμπαν, βάσει της θερμοκρασίας, του μεγέθους και της φωτεινότητάς τους. Ωστόσο μία πρόσφατη ανακάλυψη αποδεικνύει πως δεν τα γνωρίζουμε όλα. Το άστρο WISE 1534-1043, το οποίο έχει το ψευδώνυμο “Το Ατύχημα”, είναι ένας φαιός νάνος ο οποίος δε μοιάζει σε τίποτα με αυτά που ξέραμε έως τώρα.
«Αυτό το αντικείμενο αψηφά όλες τις προσδοκίες μας», είπε ο Davy Kirkpatrick, αστροφυσικός στο Caltech.
Οι φαιοί ή καφέ νάνοι αποκαλούνται συχνά και αποτυχημένα άστρα. Η κλίμακα μεγέθους τους κυμαίνεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους πλανήτες και στα μικρότερα άστρα. Οι καφέ νάνοι είναι πρακτικά αυτό που συμβαίνει στα άστρα όταν η διαδικασία σχηματισμού τελειώνει πριν αποκτηθεί αρκετή μάζα για να ενεργοποιήσει την πυρηνική σύντηξη του υδρογόνου στον πυρήνα. Σε αντίθεση με τους πλανήτες όμως, είναι αρκετά μεγάλοι για να συντήξουν δευτέριο, ένα ισότοπο του υδρογόνου, με πολύ χαμηλότερη φυσικά θερμοκρασία και πίεση από τη σύντηξη του υδρογόνου. Έτσι, καταλήγουν μικρότεροι, πιο ψυχροί και λιγότερο φωτεινοί από τα περισσότερα άστρα, με τη μάζα τους να κυμαίνεται 13 με 80 φορές τη μάζα του Δία.
“Το Ατύχημα” όμως φαίνεται πως είναι πολύ παλαιότερο από οποιοδήποτε καφέ νάνο έχουμε συναντήσει, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να κρύβεται ένας τεράστιος πληθυσμός αρχαίων καφέ νάνων τους οποίους δεν έχουμε εντοπίσει επειδή δεν έχουν τα χαρακτηριστικά που ψάχνουμε. “Το Ατύχημα” δεν εντοπίστηκε σε έρευνες για καφέ νάνους και ο εντοπισμός του ήρθε τυχαία από το Near-Earth Object Wide-Field Infrared Survey Explorer της NASA.
Σε μερικά μήκη κύματος είναι πολύ αχνό, δείχνοντας πως έχει και πολύ χαμηλή θερμοκρασία, κάτω από το σημείο βρασμού του νερού, υποδεικνύοντας πως είναι πολύ παλιό, ενώ σε άλλα μήκη κύματος είναι πιο φωτεινό με υψηλότερη θερμοκρασία. Βρίσκεται σε απόσταση 53 ετών φωτός και κινείται στο γαλαξία με τεράστια ταχύτητα, περίπου 207.4 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, 25% πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο καφέ νάνο. Η ταχύτητα επίσης προδίδει τη μεγάλη ηλικία του, καθώς έχει επιταχύνει από τις βαρυτικές αλληλεπιδράσεις με άλλα ουράνια σώματα στο πέρασμα των χρόνων.
Η ηλικία του εκτιμάται στα 10 με 13 δισεκατομμύρια χρόνια, τη στιγμή που η ηλικία όλου του σύμπαντος είναι 13.8 δισεκατομμύρια χρόνια. Ξεπερνά δηλαδή κατά δύο φορές το μέσο όρο ηλικίας των καφέ νάνων.
Περιμέναμε πως τέτοιοι καφέ νάνοι υπάρχουν αλλά περιμέναμε να είναι και εξαιρετικά σπάνιοι. Το να βρούμε έναν τέτοιο τόσο κοντά στο Ηλιακό μας σύστημα μπορεί να είναι απίστευτα τυχερή σύμπτωση ή μπορεί να μας λέει πως είναι πιο συχνοί από ότι νομίζαμε.
Σε κάθε περίπτωση, αυτός ο καφέ νάνος πρέπει να έχει πολύ διαφορετική σύσταση από τους υπόλοιπους καφέ νάνους, αφού στο πρώιμο σύμπαν η ποικιλία των στοιχείων που υπήρχαν ήταν σαφώς μικρότερη.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Astrophysical Journal Letters.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.