Γερμανία: Παρουσίαση του πρώτου ηλεκτρικού ιπτάμενου ταξί (video)

Ένα νέο ηλεκτρικό πενταθέσιο ιπτάμενο ταξί κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρέως εντός των επόμενων έξι ετών, παρουσίασε στο Μόναχο  η νεοφυής γερμανική εταιρεία Lilium.

Το σκάφος, που ταξιδεύει με ταχύτητα έως 300 χιλιομέτρων την ώρα, διαθέτει χώρο για ένα πιλότο και τέσσερις επιβάτες. Μια μικρότερη έκδοση του είχε πετάξει το 2017, ενώ η σύντομη παρθενική μη επανδρωμένη πτήση του νέου μεγαλύτερου πρωτοτύπου έγινε μέσω τηλεχειρισμού.

Το σκάφος της Lilium κάνει μόλις το 2% του θορύβου ενός ελικοπτέρου, πετάει μακρύτερα από τους ανταγωνιστές που χρησιμοποιούν οχήματα τύπου drones και είναι ασφαλέστερο.

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2015, έχει ήδη αντλήσει επενδύσεις πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ και έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα στόλο αεροταξί, που θα ελέγχονται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής (app) τύπου Uber, σε πολλές πόλεις έως το 2025.



Σύμφωνα με τη Lilium, ο σχετικά απλός σχεδιασμός, πέραν των 36 ηλεκτρικών κινητήρων που απαιτούνται για κάθετη απογείωση και προσγείωση,  καθιστούν το ιπτάμενο ταξί ασφαλέστερο και οικονομικότερο από άλλα αεροσκάφη. Μόλις βρεθεί στον αέρα, η απαιτούμενη ισχύς για το ταξίδι είναι λίγο μεγαλύτερη από αυτή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, σημειώνει η εταιρεία. Ο σχεδιασμός σταθερής πτέρυγας παρέχει μεγαλύτερη εμβέλεια από τους ανταγωνιστές με αεροσκάφη τύπου drones, τα οποία καταναλώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια προκειμένου να παραμείνουν στον αέρα. 

Η Lilium εκτιμά ότι, αν υπάρξουν οι κατάλληλες οικονομίες κλίμακας (μαζική παραγωγή και ζήτηση), ο ναύλος ανά άτομο θα είναι περίπου 70 δολάρια για μια εναέρια διαδρομή π.χ. από το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης ως το Μανχάταν.

Όπως είπε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Lilium Ντάνιελ Βίγκελαντ, σύμφωνα με τη Guardian, στόχος είναι «ένας κόσμος όπου ο καθένας θα μπορεί να πετάξει όπου θέλει, οποτεδήποτε θέλει».

Η παγκόσμια αγορά ιπτάμενων ταξί αναμένεται να φθάσει σε τζίρο τα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2040, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Morgan Stanley. Πολλές μεγάλες εταιρείες (Uber, Airbus, Ehang κ.α.) αναπτύσσουν διαφόρων ειδών αεροταξί.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr