Αναλύοντας μέσω ραντάρ τμήμα του νότιου πόλου του Κόκκινου Πλανήτη οι επιστήμονες της ESA συμπέραναν πως κάτω από αλλεπάλληλα στρώματα πάγου και σκόνης υπάρχει λίμνη σε έκταση μήκους 20 χιλιομέτρων.
Παλαιότερες επιστημονικές μελέτες είχαν εγείρει το ενδεχόμενο ύπαρξης τρεχούμενου νερού στην επιφάνεια του Άρη, όμως η αλλαγή στο κλίμα του πλανήτη προκάλεσε απότομη πτώση της θερμοκρασίας με συνέπεια το νερό να παγώσει.
Τα ευρήματα της ESA συνιστούν την πρώτη απόδειξη πως υπάρχει σώμα υγρού ύδατος κάτω από την επιφάνεια. Με βάση την βιόσφαιρα της Γης, το νερό σε υγρή μορφή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εμφάνιση και την εξέλιξη ζωής.
Η θερμοκρασία της λίμνης εικάζεται πως είναι σαφώς κάτω από το επίπεδο πήξης του νερού όμως η ESA πιστεύει ότι υπάρχουν αλατώδη ιζήματα που επιτρέπουν το νερό να παραμένει σε υγρή μορφή.
Ο κύριος ερευνητής του προγράμματος ραντάρ MARSIS της ESA, Ρομπέρτο Οροσέι, σημείωσε ότι είναι πιθανό να υπάρχει υγρό νερό και σε άλλες περιοχές του Κόκκινου Πλανήτη.
Στην ανακοίνωσή της η Υπηρεσία σημείωσε πως η ανακάλυψη θυμίζει την λίμνη Βοστόκ, που είχε βρεθεί 4 χιλιόμετρα κάτω από τον πάγο στην Ανταρκτική, σημειώνοντας ότι κάποιες μορφές μικροβιακής ζωής επιβιώνουν σε οικοσυστήματα κάτω από τον πάγο.
Πηγή: ESA
Πηγή: ESA
Πηγή: ESA
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.