Η Rosetta προσέκρουσε στον κομήτη 67P/Churumov-Gerasimenko, τον οποίο ακολουθούσε επί χρόνια, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. «Αποστολή εξετελέσθη», αναφέρει σε δεκάδες γλώσσες στο Twitter η Υπηρεσία.
Στην επιφάνεια του κομήτη βρίσκεται ήδη το «νεκρό» πλέον «παιδί» της Rosetta, το μικρό όχημα Philae, που το Νοέμβριο του 2014 έγινε το πρώτο ανθρώπινο δημιούργημα που πραγματοποίησε επιτυχημένη προσεδάφιση σε κομήτη.
Το ταξίδι του Rosetta διήρκεσε 12 χρόνια, σε μία ακτίνα 6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων.
Ιστορική αποστολή
Στην αποστολή της Ροζέττα σημειώθηκαν αρκετές ιστορικές πρωτιές μεταξύ των οποίων η πρώτη περιστροφή γύρω από κομήτη και η πρώτη προσεδάφιση διαστημοσκάφους σε επιφάνεια κομήτη. Ήταν επίσης η πρώτη διαστημική αποστολή που διαπέρασε την ζώνη των αστεροειδών (μεταξύ του Άρη και του Δία), με μοναδική πηγή ενέργειας τον ήλιο (μέσω των φωτοβολταϊκών πάνελ).
Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τη Ροζέτα και τον Philae θα απασχολήσουν για χρόνια τους επιστήμονες, βοηθώντας τους να κατανοήσουν πως διαμορφώθηκαν οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.
Η Ροζέττα εκτοξεύτηκε στις 2 Μαρτίου 2004 από την διαστημική βάση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, στη Γαλλική Γουιάνα. Το διαστημικό σκάφος πέρασε από τους αστεροειδείς «2867 Στέινς» τον Σεπτέμβριο του 2008, και «21 Λουτησία» τον Ιούλιο του 2010.
Στις 6 Αυγούστου 2014, το σκάφος έφτασε στον κομήτη 67P/Churumov-Gerasimenko και τέθηκε σε τροχιά γύρω από αυτόν ενώ, λίγους μήνες αργότερα, στις 12 Νοεμβρίου, η αποστολή πέτυχε την πρώτη επιτυχημένη προσεδάφιση πάνω σε κομήτη, όταν το Philae προσγειώθηκε στην επιφάνειά του μετά από κάθοδο 7 ωρών.
Η προσγείωση του, βάρους 100 κιλών, Philae στην επιφάνεια του κομήτη, το Νοέμβριο του 2014, θεωρείται μία από τις πιο ακριβείς προσγειώσεις στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης – παρόλο που το, μεγέθους ίσου με το μέσο πλυντήριο, Philae κατέληξε σε μία χαράδρα απ’ όπου δεν μπορούσε να επαναφορτιστεί πλήρως από τις ηλιακές ακτίνες.
«Πηγαίναμε στο άγνωστο και η διαστημοσυσκευή πραγματικά μας εξέπληξε», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ο επικεφαλής επιχειρήσεων της ESA, Πάολο Φέρι. Η Ροζέττα εντόπισε στον 67P/Churumov-Gerasimenko, οργανικές χημικές ενώσεις - εύρημα που ενισχύει τη θεωρία ότι οι κομήτες μετέφεραν πολύπλοκες χημικές ενώσεις στη Γη, δισεκατομμύρια χρόνια πριν τον σχηματισμό της ζωής.
Η Ροζέτα περιστρέφεται σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο χιλιομέτρων από την επιφάνεια του κομήτη και οι μετρήσεις των δύο τελευταίων ετών μας βοηθούν να αναλύσουμε την εξώτερη ατμόσφαιρα του και τον τρόπο που η σκόνη και τα αέρια διαδίδονται από την επιφάνεια στα ανώτερα στρώματα της ισχνής του ατμόσφαιρας», εξηγεί ο αστροφυσικός της ESA και μέλος ομάδας, Ματ Τέιλορ .
Καθώς όμως ο κομήτης απομακρύνεται από τον Ήλιο, η ροή της ηλιακής ακτινοβολίας μειώνεται με αποτέλεσμα η Ροζέττα να καθίσταται ολοένα και πιο υπο-λειτουργική αφού δε συλλέγει πλέον αρκετή ενέργεια ώστε να αποστέλλει «με την ίδια ταχύτητα» τις μετρήσεις στον πλανήτη μας.
Ωστόσο, όλοι όσοι δούλεψαν στη αποστολή δηλώνουν ικανοποιημένοι αφού, όπως εξηγούν, η βιωσιμότητα ξεπέρασε κατά πολύ τις αρχικές προσδοκίες, με το διαστημικό σκάφος να παραμένει λειτουργικό για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ο,τι αρχικά αναμενόταν.
Έτσι, το απόγευμα της 30ης Σεπτεμβρίου, η Ροζέττα θα τραβήξει μερικές κοντινές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και θα αναλύσει τα αέρια της επιφάνειας του κομήτη, στέλνοντάς της το τελευταίο της μήνυμα προς τη Γη, πριν προσκρούσει στην επιφάνεια του κομήτη, συναντώντας το ήδη «σβησμένο» Philae.
«Κουλ επιστήμη»
«Υποπτευόμασταν πως η Ροζέτα θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στην επιστήμη μας. Το μεγάλο ταξίδι, η περιπέτεια, οι προκλήσεις, οι κίνδυνοι και το ρίσκο δε μας αποκαρδιώνουν καθώς υπάρχει λόγος που βρισκόμαστε εδώ: η επιστήμη είναι κουλ», προσθέτει χαρακτηριστικά ο Τέιλορ.
Πηγή: Πηγή: ESA - Επιμέλεια: Πάνος Σάκκας
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.