Κλείσιμο

Χάκερ εναντίον χάκερ

Όλο και πιο συχνά εταιρείες και κυβερνήσεις πέφτουν θύματα των χάκερς, που εισβάλλουν στα συστήματα υπολογιστών τους, υποκλέπτοντας σημαντικές πληροφορίες ή παρακολουθώντας τις κινήσεις αυτών που κατασκοπεύουν. Αν και απαγορεύεται η εισβολή σε υπολογιστές τρίτων, αστυνομικές αρχές και μυστικές υπηρεσίες παραβιάζουν με ευκολία τον νόμο, όπως δείχνουν ουκ ολίγα παραδείγματα. Τα ψηφιακά εργαλεία για τέτοιου είδους κατασκοπείες παράγονται από εταιρείες που εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα.

Μία από τις πιο γνωστές είναι η εταιρεία «Hacking Team» από το Μιλάνο της Ιταλίας. Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι τώρα η ίδια η εταιρεία δέχθηκε επίθεση από χάκερς. Όλα έγιναν γνωστά μέσω του λογαριασμού, τον οποίο διατηρεί η εταιρεία στο Twitter. Αρχικά οι χάκερς άλλαξαν το όνομα της εταιρείας από «Hacking Team» σε «Hacked-Team». Στη συνέχεια ακολούθησε το μήνυμα «Επειδή δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα θα δημοσιεύσουμε όλα τα E-Mail, τους φακέλους και τους πηγαίους κωδικούς μας». Πράγματι 400 Gigabyte εσωτερικών εγγράφων ανέβηκαν στο διαδίκτυο.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών είναι ξεκάθαρες: η ιταλική εταιρεία που απασχολεί περίπου 40 εργαζόμενους κάθε άλλο παρά επιλεκτική ήταν σε ό,τι αφορά τους πελάτες της. Τα λογισμικά της πουλήθηκαν και σε κράτη που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταδιώκουν ακτιβιστές και δημοσιογράφους. Στο πελατολόγιο, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 40 κράτη, βρίσκονται μεταξύ άλλων και το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Αιθιοπία, το Βιετνάμ και το Σουδάν. Συγκεκριμένα για τη χώρα του Σουδάν η εταιρεία είχε αρνηθεί μόλις τον Μάρτιο ενώπιων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι διατηρεί εμπορικές σχέσεις.

Γνωστές οι παραβάσεις της εταιρείας

Ο ειδικός ασφαλείας στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών Σάντρο Γκάικεν επισημαίνει ότι οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί ελέγχου εξαγωγών συνεχίζουν να στοχεύουν περισσότερο σε συμβατικά όπλα. Σύμφωνα με τον ίδιο οι δυνατότητες και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί ο κυβερνοχώρος δεν έχουν κατανοηθεί ακόμη.

Πολλές φορές στο παρελθόν η «Hacking Team» είχε κατηγορηθεί ότι προμηθεύει λογισμικό κατασκοπείας σε κράτη που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ήδη το 2012 η μη κυβερνητική οργάνωση «Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα» είχε κατατάξει την εταιρεία του Μιλάνου στους «Εχθρούς του ίντερνετ», που αποτελούν πέντε ιδιωτικές εταιρείες. Έρευνες του Πανεπιστημίου Τορόντο στον Κανάδα επίσης κατέδειξαν παράνομη δραστηριότητα της εν λόγω εταιρείας.

Μεγάλο πρόβλημα για την εταιρεία δεν αποτελεί μόνο η δημοσίευση των ονομάτων των «ακατάλληλων» πελατών αλλά και των πηγαίων κωδικών. «Όποιος αγόρασε και χρησιμοποιεί το λογισμικό μπορεί τώρα να το πετάξει. Είναι όλα γνωστά πλέον: Μπορεί κανείς να βρει τα αδύναμα σημεία και να εισβάλλει στο σύστημα» υποστηρίζει ο Σάντρο Γκάικεν.

Οι μέχρι τώρα άγνωστοι χάκερς υποστηρίζουν ότι ευθύνονται και για την διάρρηξη στην γερμανοβρετανική εταιρεία παραγωγής κατασκοπικών προγραμμάτων Gemma International, που έγινε πέρσι ενώ προανήγγειλαν επιθέσεις και σε άλλες εταιρείες.

Πηγή: Deutsche Welle - Ματίας φον Χάιν / Αλεξάνδρα Κοσμά