Πιο συγκεκριμένα, η κάμερα των κινητών τηλεφώνων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του HPV, ενός ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων που μπορεί να οδηγήσει σε αυτού του είδους τον καρκίνο.
Όπως εκτιμά ο Ραλφ Γουεϊσλέντερ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, η ψηφιακή ολογραφία –η τρισδιάστατη δημιουργία εικόνων των κυττάρων μέσω μια συσκευής συμβατής με smartphones- θα μπορούσε να συμβάλει στον εντοπισμό και τη διάγνωση του καρκίνου.
Για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού διαγνωστικού εργαλείου, η ομάδα του Γουεϊσλέντερ έπρεπε αρχικά να «προγραμματίσει» ποικίλα μόρια, όπως αυτά που συλλέγονται κατά τη διάρκεια ενός Τεστ Παπανικολάου, ώστε αυτά να διαθλούν διαφορετικά το φως. Για να το πετύχουν αυτό, πρόσθεσαν μικροσφαιρίδια τα οποία συνέδεσαν με συγκεκριμένα μόρια ώστε αυτά να διαθλούν το φως με διαφορετικό τρόπο.
Έπειτα οι ερευνητές εισήγαγαν το δείγμα από το Τεστ Παπ στη συσκευή που ανέπτυξαν, η οποία είναι συμβατή με όλα τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα. Όσο περισσότερα μικροσφαιρίδια είναι ορατά στη φωτογραφία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για εκδήλωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Τέλος, τα δεδομένα αυτά αποστέλλονται σε έναν υπολογιστή, ο οποίος αναδομεί την εικόνα των κυττάρων που είναι ορατά και την αποστέλλει στο κινητό τηλέφωνο μαζί με τα αποτελέσματα. Η διαδικασία αυτή κοστίζει 1,80 δολάρια (περίπου 1,60 ευρώ) και διαρκεί 45 λεπτά.
Η συσκευή ήταν σε θέση να διακρίνει τις γυναίκες που βρίσκονταν σε μεγάλο κίνδυνο για την εκδήλωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας από αυτές που δεν διέτρεχαν ιδιαίτερο κίνδυνο αλλά και να εντοπίσει την παρουσία του ιού HPV με μεγάλη ακρίβεια.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.