Κλείσιμο

Θερμιδομετρητής χειρός: Ανατρεπτική μηχανή ή απλώς απάτη;

Παρά την ιδιαιτερότητα της «δουλειάς» του, η πρωτοτυπία του GoBe, δεν εστιάζεται στο λειτουργικό του, το οποίο είναι πανομοιότυπο με αντίστοιχα βραχιολάκια που μετρούν τους χτύπους της καρδιάς, αλλά σε έναν ειδικό αλγόριθμο ο οποίος προσαρμόζεται σε αυτό. Ο εκ των ιδρυτών της HealBe, Τζορτζ Μικαμπερίτζε τονίζει πως οι εξισώσεις που εμπλέκονται στον αλγόριθμο χρειάστηκαν μια δεκαετία περίπου για να τεθούν σε εφαρμογή.

Η αμφισβήτηση

Παρά την εντυπωσιακή αυτή ανακάλυψη, υπάρχουν πολλοί πολέμιοι της συσκευής. Πιο συγκεκριμένα πολλοί ιατρικοί πραγματογνώμονες αντιμετωπίζουν το GoBe ως μία μεγάλη απάτη, καθώς θεωρούν πως η λειτουργία λογισμικού – αλγορίθμου δεν μπορεί να οδηγήσει σε ακριβή αποτελέσματα.

Το γεγονός το ότι η συσκευή δεν δημιουργήθηκε από μία από μια κολοσσιαία εταιρία αλλά από την HealBe, αποτελεί έναν ακόμα λόγο που το προϊόν δεν τυγχάνει εκτίμησης. Ο Μικαμπερίτζε ωστόσο διαφωνεί έντονα με αυτή την ιδέα:

«Δεν είναι απαραίτητο οι μεγάλες ιδέες να προέρχονται από μεγάλες εταιρίες. Πάρτε για παράδειγμα την Tesla. Δεν είδα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να παράγονται από την BMW, τη Mercedes ή τη Chevrolet. Οι μικρότερες εταιρίες δείχνουν μεγαλύτερη διάθεση να μάθουν κάτι καινούργιο και να προωθήσουν κάτι ανατρεπτικό στην αγορά, τόνισε.

Το πείραμα

Με πρωτοβουλία του BBC, εξετάστηκε η αξιοπιστία του GoBe σε ένα πείραμα στο οποίο πήρε μέρος ο ίδιος ο Μικαμπερίτζε. Τα αποτελέσματα του πειράματος έδειξαν πως ο Μικαμπερίτζε κατανάλωσε 514 θερμίδες από τις 555 που θα έπρεπε να είναι η σωστή ένδειξη, με το ποσοστό ακρίβειας να ανέρχεται στο 85% το οποίο κρίθηκε απόλυτα θετικό.

Εκ των αρχηγών της έρευνας του CCS Insight τεχνολογικού συμβουλίου, Μπεν Γουντ, αναφέρει:

«Το GoBe μπορεί να αποτελέσει το Άγιο Δισκοπότηρο τέτοιων συσκευών – βραχιολιών», δήλωσε, ενώ κατέληξε πως:

«Τα πραγματικά μεγάλα οφέλη θα έρθουν εάν δοθεί και σε άλλες εταιρίες ο αλγόριθμος της συσκευής»

Μέχρι στιγμής 6,000 κομμάτια έχουν διατεθεί στην αγορά, με τις εντυπώσεις τους να αναμένεται να βοηθήσει στο αν το προϊόν είναι όντως πολύ καλό για να είναι αληθινό.

Πηγή: bbc news - skai.gr