Το σκάφος έχει ήδη στείλει στη Γη τις πρώτες φωτογραφίες από την επιφάνεια του αφιλόξενου κομήτη.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), η προσεδάφιση ήταν τελικά περισσότερο επεισοδιακή από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, με το Philae να «αναπηδά» τουλάχιστον δυο φορές στην επιφάνεια του κινούμενου κομήτη, ο οποίος έχει ιδιαίτερα αδύναμο βαρυτικό πεδίο.
Η ιστορική πρώτη επαφή του Philae με τον κομήτη, που επιβεβαιώθηκε στις 18:05 της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος), ακολουθήθηκε λοιπόν από δυο ακόμα προσεδαφίσεις.
Το σχέδιο προέβλεπε πως το Philae θα χρησιμοποιούσε άγκιστρα προκειμένου να προσδεθεί στο έδαφος του κινούμενου ουράνιου σώματος, όμως το τα άγκιστρα δεν αναπτύχθηκαν, αρχικά γεννώντας φόβους πως το μικρό όχημα δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην επιφάνεια του κομήτη και θα χανόταν στο διάστημα.
Εν τω μεταξύ, άγνωστο παραμένει το πού ακριβώς προσεδαφίστηκε το Philae στον 67P, καθώς, σύμφωνα με την ESA, το όχημα «έχασε» κατά πολλά μέτρα την περιοχή-στόχο και δεν αποκλείεται μάλιστα να βρίσκεται μέσα σε κάποια απότομη πλαγιά, να βρίσκεται σε πλάγια θέση, ή ακόμα και να έχει καταλήξει μέσα σε κάποια χαράδρα.
Πάντως, όλες οι ενδείξεις είναι πως το όχημα λειτουργεί κανονικά και είναι σε σταθερή θέση.
Η αποστολή του Philae είναι να πάρει δείγματα η ανάλυση των οποίων θα δώσει πληροφορίες για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και για την εμφάνιση του νερού και της ζωής της Γη.
Οι δυσκολίες αυτές δεν στάθηκαν ικανές να διαλύσουν την ευφορία που δημιούργησε αυτή η διεθνής πρώτη στα χρονικά της εξερεύνησης του διαστήματος.
«Είμαστε οι πρώτοι που καταφέραμε κάτι τέτοιο και θα μείνει για πάντα. Είναι μία μεγάλη επιτυχία. Ήταν μία μεγάλη ημέρα», δήλωσε την Τετάρτη ο Ζαν-Ζακ Ντορντέν, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. «Έχουμε επαφή με το Philae, γεγονός που αντικειμενικά είναι πολύ σημαντικό και η μπαταρία λειτουργεί. Όταν υπάρχει επαφή και ενέργεια, μπορούμε να συγκεντρώσουμε στοιχεία».
Η NASA χαιρέτισε τη θεαματική επιτυχία «στην εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος», «βήμα-κλειδί για τη διεθνή συνεργασία», σε μία αναφορά στα τρία αμερικανικά όργανα που μεταφέρει η Rosetta.
Χρειάστηκαν επτά ώρες ελεύθερης πτώσης από την αποκόλλησή του από τη Rosetta μέχρι την προσεδάφιση του Philae στην επιφάνεια του πυρήνα του κομήτη.
Κατά τη διάρκεια της πτώσης αυτής το μικρό ρομπότ τράβηξε φωτογραφίες του πιστού του συνεργάτη, της Rosetta.
Όποια και αν είναι η κατάσταση του Philae στην επιφάνεια του κομήτη, η Rosetta, που έχει ήδη διατρέξει απόσταση 6,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων στο Διάστημα, θα συνεχίσει να ακολουθεί τον Tchouri τουλάχιστον μέχρι τις 13 Αυγούστου, όταν ο κομήτης θα βρεθεί στην κοντινότερη απόσταση από τον Ήλιο.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.