Ο πλήρης κατάλογος του Top 500, που άρχισε να συντάσσεται το 1993 και αποτελεί ένα «βαρόμετρο» για την υπολογιστική ισχύ κάθε κράτους, θα δημοσιοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα στη Λειψία της Γερμανίας, σύμφωνα με το BBC.
Ο πρωταθλητής "Τιανχέ-2", ο οποίος ανήκει στην κινεζική κυβέρνηση και είναι εγκατεστημένος στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας, χρησιμοποιούμενος για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, διαθέτει επεξεργαστική ισχύ 33,86 petaflop/s (τετράκις εκατομμύρια υπολογισμοί ανά δευτερόλεπτο).
Το φράγμα του ενός petaflop έσπασε πριν πέντε χρόνια ο υπερ-υπολογιστής Roadrunner της αμερικανικής εταιρείας ΙΒΜ, ο οποίος το 2013 «βγήκε στη σύνταξη» λόγω υπερβολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Όλα μαζί τα μηχανήματα του 'Top 500' έχουν επεξεργαστική ισχύ περίπου 274 petaflop ανά δευτερόλεπτο.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.