Το διαδίκτυο και η κρίση «πηγές» της ρητορικής μίσους

ΜΚΟ και οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν αύξηση της ρατσιστικής βίας στην Ευρώπη, η άνοδος της οποίας αποδίδεται εν μέρει στην οικονομική κρίση και στη χρήση του διαδικτύου.

Στην τελευταία ετήσια έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης, προειδοποιεί ότι υπάρχει «εντατικοποίηση της ρητορικής μίσους εναντίον ευάλωτων ομάδων καθώς και ρατσιστικής βίας».

Η ECRI σημειώνει ότι η «αύξηση της δυσαρέσκειας και των προκαταλήψεων εναντίον των μεταναστών, των μουσουλμάνων και των Ρομά» αποτελούν μερικές από τις «ανησυχητικές τάσεις» του 2012.

Με τα αποτελέσματά της συμφωνούν και άλλοι οργανισμοί για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η τελευταία αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων δείχνει ότι τα εγκλήματα λόγω ρατσισμού έχουν μειωθεί μόνο σε 6 από τα 16 κράτη μέλη που εξετάστηκαν.

«Πρόκειται για μια γενική τάση εδώ και χρόνια», λέει ο Michael Privot, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κατά του Ρατσισμού (ENAR).

Η αύξηση της ρητορικής του μίσους μόλις λίγους μήνες πριν τις Ευρωεκλογές και στο γενικό πλαίσιο του ευρωσκεπτικισμού αποτελεί μεγάλη ανησυχία για τους πολιτικούς.

«Ο λαϊκισμός αναπτύσσεται ανησυχητικά παντού στην Ευρώπη», επιβεβαιώνει η Επίτροπος Δικαιοσύνης Viviane Reding.

Η οικονομική κρίση

Η οικονομική κρίση αποτελεί την κύρια αιτία για την «στιγματοποίηση» της μετανάστευσης.

«Η μεγάλη οικονομική ανασφάλεια οδηγεί σε αποδιοπομπαίους τράγους και στην άνοδο των ακραίων ιδεολογιών», τονίζει η ECRI.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κατά του Ρατσισμού, πλήττονται περισσότερο οι εργαζόμενοι μετανάστες και τα παιδιά. Αποτελούν «πηγή δυσαρέσκειας και εχθρότητας».

Η κρίση έχει μειώσει επίσης και τους προϋπολογισμούς για την προώθηση της ισότητας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα, τα κονδύλια που δίνονται στις πολυεθνικές ομάδες έχουν μειωθεί ενώ οι ενώσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών έχουν μείνει με περιορισμένους πόρους.

Ακόμη, οι μειώσεις στον προϋπολογισμό στην υγεία στην Ισπανία, είναι πιθανό να αφήσει 500.000-700.000 μετανάστες χωρίς υγειονομική περίθαλψη.

Ευθύνες στα μέσα ενημέρωσης

Τα μέσα ενημέρωσης επίσης κατηγορούνται για επιδείνωση του προβλήματος με τη διαιώνιση στερεοτύπων. «Τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης για τις ομάδες εθνοτικών μειονοτήτων παρουσιάζονται γενικά με ένα στρεβλωμένο και αρνητικό πρίσμα», προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κατά του Ρατσισμού.

«Νομίζω πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα μέσα ενημέρωσης και τις ακαδημαϊκές προσωπικότητες να καταπολεμούν τον καθημερινό ρατσισμό και να υπογραμμίζουν θετικά παραδείγματα».

Το διαδίκτυο επίσης έχει συμβάλει στην άνοδο του «ψηφιακού ρατσισμού», που καθίσταται ευκολότερος λόγω της ανωνυμίας που παρέχει.

Στην Ιταλία 84% της ρητορικής μίσους προέρχεται από το διαδίκτυο. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 800 ρατσιστικά μπλογκ. Στην Ολλανδία έχουν γίνει πάνω από 1.500 καταγγελίες για διαδικτυακές προσβολές.
Πηγή: Πηγή: Euractiv.gr