Σύμφωνα με τον ίδιο, το Mega λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί να διωχθεί ποινικά για ιντερνετική πειρατεία, όπως συνέβη με το Megaupload, για τη λειτουργία του οποίου συνελήφθη από τις αρχές της χώρας έπειτα από αίτημα του FBI.
Τα «αποκαλυπτήρια» του Mega έγιναν στην έπαυλη του Ντοτκόμ στη Νέα Ζηλανδία την Κυριακή το βράδυ, ακριβώς έναν χρόνο μετά την έφοδο της αστυνομίας. Όταν οι αμερικανικές αρχές αποφάσισαν να κλείσουν το Megaupload, κατηγορώντας τον Σμιτς ότι αποκόμισε κέρδη εκατομμύριων δολαρίων από το «πειρατικό» υλικό που διακινούνταν μέσα από την υπηρεσία, το Megaupload ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα σάιτ στο web.
Η παρουσίαση ξεκίνησε με μία αναπαράσταση της εφόδου, όπου τη θέση των αστυνομικών είχαν πάρει αυτή τη φορά καλλίγραμμες υπάρξεις. Δίνοντας το προσωπικό του σόου, ο Ντοτκόμ υποσχέθηκε πως «τίποτε δεν πρόκειται να σταματήσει το Mega», διατάζοντας «να πάρει τέλος αυτή η τρέλα». Στη συνέχεια, ανακοίνωσε πως, σε 14 μόλις ώρες λειτουργίας της υπηρεσίας, οι εγγραφές είχαν φτάσεις τις 500.000.
Για τον Ντοτκόμ εκκρεμεί πάντως αίτημα έκδοσης στις ΗΠΑ από τη Νέα Ζηλανδία, όπου αποφυλακίσθηκε με εγγύηση. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από τη λειτουργία του Megaupload, οι ζημιές για τις κινηματογραφικές και τις δισκογραφικές εταιρείες ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια δολάρια.
Πάντως, οι αμερικανικές αρχές αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο για τη νέα υπηρεσία, παραπέμποντας μόνο σε ένα έγγραφο που ο Ντοτκόμ κατέθεσε διεκδικώντας την αποφυλάκισή του, και στο οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δεν θα ξεκινήσει μία παρόμοια υπηρεσία μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση.
Από την πλευρά του, ο Σμιτς υποστηρίζει πως δεν είναι υπόλογος για τυχόν παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων από όσους χρησιμοποιούσαν το Megaupload και ότι, όποτε του ζητήθηκε, αφαίρεσε τα link που παρέπεμπαν σε «πειρατικό» υλικό. Παράλληλα, υποστηρίζει πως ο τρόπος λειτουργίας του Mega δεν πρόκειται να τον εμπλέξει σε δικαστικές περιπέτειες.
Όπως το Megaupload, έτσι και το Mega προσφέρει σε κάθε χρήστη έναν online αποθηκευτικό χώρο για να φυλάσσει τα δεδομένα του – ο οποίος μάλιστα φτάνει τα 50 GB για τις δωρεάν εγγραφές. Η μεγάλη διαφορά των δύο υπηρεσιών είναι ότι τώρα κάθε αρχείο κρυπτογραφείται, με το κλειδί για την αποκρυπτογράφηση να αποστέλλεται στον χρήστη, ο οποίος είναι ελεύθερος να το παραχωρήσει σε όποιον επιθυμεί.
Αφού στους σέρβερ της υπηρεσίας δεν υπάρχει αντίγραφο του κλειδιού, αυτό σημαίνει πως εκ των πραγμάτων η πλατφόρμα δεν γνωρίζει τι είδους υλικό ανέβασε κανείς, κι αν αυτό το υλικό είναι ή όχι «πειρατικό». Με συνέπεια, όπως υποστηρίζει ο Ντοτκόμ, να μην μπορεί να θεωρηθεί υπόλογη. «Αν κάποιος βάλει κάτι παράνομο σε ένα φάκελο και το ταχυδρομήσει», λέει, «δεν κλείνεις το ταχυδρομείο».
Πάντως, η Αμερικανική Ένωση Κινηματογράφου (Motion Picture Association of America, ΜΡΑΑ), η οποία πρωτοστάτησε στη δίωξη του Ντοτκόμ για το Megaupload, φαίνεται να μην πείθεται από το επιχείρημα. «Αν και ακόμη εξετάζουμε πώς λειτουργεί, ξέρουμε ότι ο Κιμ Ντοτκόμ έχτισε την καριέρα και την περιουσία του καταπατώντας τα πνευματικά δικαιώματα», γράφει σε ανακοίνωσή της. «Με δεδομένη λοιπόν την προϊστορία του, είμαστε τουλάχιστον επιφυλακτικοί».
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.