έκτακτο

Νέα επιδείνωση του καιρού από αύριο: Ισχυρές βροχές και χιόνια στα ορεινά της Αττικής - Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου

Πρόσκαιρη εξασθένιση το απόγευμα - Από αύριο επιδεινώνονται τα καιρικά φαινόμενα με χιόνια και θυελλώδεις άνεμους έως 9 μποφόρ στο Αιγαίο

Κλείσιμο

Η Ευρώπη αγκαλιάζει την εξωγήινη... ζωή του Δία

Αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) συναντώνται σήμερα, 2 Μαΐου, στο Παρίσι, και αναμένεται να εγκρίνουν μία νέα ερευνητική αποστολή που θα εστιάσει στον πλανήτη Δία και τρεις από τους παγωμένους δορυφόρους του.

Το σκάφος, που θα αποκαλείται Juice, πιθανότατα θα εκτοξευτεί το 2022 και θα χρειαστεί τουλάχιστον μία οκταετία προκειμένου να προσεγγίσει τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματός.

Η αποστολή του Juice είναι η επικρατέστερη πρόταση που προέκυψε έπειτα από έναν πενταετή διαγωνισμό. Στόχος του εν λόγω διαγωνισμού ήταν να επιλεγεί το νέο μεγάλο ευρωπαϊκό διαστημικό τόλμημα. Σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο, ο Juice θα ζυγίζει πέντε τόνους και φέρει μία πληθώρα παρατηρητικών οργάνων.

Θα χρησιμοποιήσει τα βαρυτικά πεδία του συστήματος του Δία ώστε να πραγματοποιήσει μία σειρά πτήσεων γύρω από δύο εκ των 66 δορυφόρων που πλαισιώνουν τον «βασιλιά» πλανήτη, την Καλλιστώ και την Ευρώπη, προτού καταλήξει σε τροχιά γύρω από έναν τρίτο, τον Γανυμήδη.

Οι επίμαχοι δορυφόροι είναι τρία από τα μεγαλύτερα ουράνια σώματα στο ηλιακό σύστημα και αποτελούν μέρος της ομάδας δορυφόρων που ανακάλυψε ο Γαλιλαίος το 1610.

Στόχος της αποστολής του Juice θα είναι να ερευνήσει το κατά πόσον οι δορυφόροι αυτοί μπορούν να επιτρέψουν την ανάπτυξη μίας στοιχειώδους βιόσφαιρας, που θα αποτελείται από μικροοργανισμούς.

Η επιφάνειες της Καλλιστώ, της Ευρώπης και του Γανυμήδη είναι καλυμμένες από πάγο, αλλά υποθέτουμε ότι φιλοξενούν ωκεανούς νερού κάτω από το παγωμένο τους «παραπέτασμα». Η παρουσία νερού συντελεί σε περιβαλλοντικές συνθήκες που ενδέχεται να επιτρέπουν την ύπαρξη εξωγήινης ζωής.

Σε περίπτωση που η πρόταση για το Juice δεν εγκριθεί, θα αντικατασταθεί από μία εκ των δύο ανταγωνιστικών σχεδίων. Η πρώτη αντιπρόταση αφορά το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο ακτινών X που έχει έως τώρα κατασκευαστεί και θα αποκαλείται Athena, ενώ η δεύτερη αποσκοπεί στην εκτόξευση τριών δορυφόρων που θα ανιχνεύουν τα βαρυτικά κύματα.
Πηγή: Συντάκτης: Jonathan Amos (BBC), Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος