Οπως αναφέρεται σε άρθρο των ερευνητών στην επιθεώρηση Nature, με την προσθήκη του γορίλα στη λίστα της αποκωδικοποίησης είναι ευκολότερο να μελετηθούν οι ομοιότητες και οι διαφορές και οι ομοιότητες των ειδών μεταξύ τους.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πιο κοντινοί συγγενείς μας είναι οι χιμπατζήδες, καθώς έχουμε κοινό περί το 99% του DNA τους. Ακολουθούν οι γορίλες με 98% κοινό DNA και έπονται οι ουραγκοτάγκοι με 97%. Η γενετική συγκριτική ανάλυση δείχνει πως εξελικτικά οι άνθρωποι διαχωρίστηκαν από τους ουραγκοτάγκους κατά προσέγγιση πριν από 14 εκατ. χρόνια, από τους γορίλες πριν από 10 εκατ. χρόνια και από τους χιμπατζήδες πριν από 6 εκατ. χρόνια.
Ο επικεφαλής των ερευνητών Ρίτσαρντ Ντέρμπιν, εξέφρασε την ελπίδα να ανακαλυφθούν οι γενετικές μεταλλάξεις που οδήγησαν στην ανάπτυξη της γλώσσας, του πολιτισμού και της επιστήμης στους ανθρώπους. Οπως καταγράφεται στο σχετικό άρθρο «στα επόμενα 20 ως 30 χρόνια θα έχουμε πια μια βαθύτερη κατανόηση για το τι συνέβη γενετικά στην εξελικτική ιστορία μας και πώς εκείνα τα γονίδια επηρεάζουν πια τον εγκέφαλο και τις άλλες ιδιότητες που μας κάνουν σύγχρονους ανθρώπους». Η μεγάλη πρόκληση είναι κάποια στιγμή να εντοπισθούν εκείνα τα πρώτα γονίδια που, όταν εμφανίστηκαν, έκαναν εφικτή την αφηρημένη σκέψη στους ανθρώπους. Αξίζει να αναφερθεί ότι ένας εκ των ερευνητών είναι ο καθηγητής Εμμανουήλ Δερμιτζάκης της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, παρόλο που οι άνθρωποι είναι περισσότερο συγγενείς με τους χιμπατζήδες, πολλά από τα επιμέρους ανθρώπινα γονίδια μοιάζουν πιο πολύ με αυτά των γοριλών. Ένα από αυτά είναι εκείνο που επιτρέπει τόσο στους ανθρώπους όσο και στους γορίλες να ακούνε καλύτερα από τους άλλους μεγάλους πιθήκους.
Ο μόνος μεγάλος πίθηκος, του οποίου το DNA δεν έχει ακόμη αποκωδικοποιηθεί είναι του στενού μας συγγενή και λάτρη του σεξ Μπονόμπο.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.