Κοντονής στη "ΔΙΚΗ": "Δεν επιθυμώ GRexit, αλλά δεν κάνω πίσω"




"Δεν επιθυμούμε ποδοσφαιρικό GRexit, αλλά θα νομοθετήσουμε για να διώξουμε τη διαφθορά από το ελληνικό ποδόσφαιρο", δήλωσε στην πρώτη του μεγάλη τηλεοπτική συνέντευξη, στη "Δίκη στον Σκάι" ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής. Πάντως, δεν απέκλεισε προσφυγή σε Διεθνές Δικαστήριο αν η FIFA αποβάλει τις ελληνικές ομάδες από την Ευρώπη.

Ο Σταύρος Κοντονής μίλησε για:

-την αλλαγή στη διάταξη μέσω του νομοσχεδίου (άρθρο 29/ παράγραφος 12 ): «Δεν έχουμε διάθεση να καταργήσουμε το αυτοδιοίκητο. Θέλουμε να λειτουργεί σωστά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχει εκχωρηθεί αυτό το δικαίωμα και έχει το δικαίωμα η Βουλή με βάση το Σύνταγμα να δει αν λειτουργεί σωστά. Στο αυτοδιοίκητο δεν θα επέμβουμε ποτέ και σε καμία περίπτωση. Θέλω να το τονίσω, διότι υπάρχει αυτή η φιλολογία. Η Κυβέρνηση θέλει να λειτουργεί στο πλαίσιο των νόμων και του Συντάγματος. Αυτοδιοίκητο υπάρχει σε πολλούς φορείς. Εξαιρέσεις και νησίδες η έννομη τάξη στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζει. Από το 2006 έγινε καλύτερο, όταν και βγήκε η διάταξη που καταργούμε; Η ελληνική βουλή έχει την ευθύνη να κρίνει αν λειτουργεί σωστά, να κρίνει αυτήν την πορεία των εννέα ετών. Έχουμε τόσες ομοσπονδίες στην Ελλάδα, αλλά μόνο σε μια γίνεται αυτό».

-την εγκληματική οργάνωση στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου: «Είναι θέματα που εξετάζει η δικαιοσύνη. Αυτή τη δουλειά θα την κάνει έντιμα και ανεξάρτητα η ελληνική δικαιοσύνη και πιστεύουμε ότι στο τέλος θα λάμψει. Πρέπει να σεβαστούμε όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται. Έχουμε την πολιτική ευθύνη στον βαθμό που το νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει. Είχε αποστερηθεί ακόμα και από τη Βουλή η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε δύο εγκληματικές οργανώσεις μέσα σε λίγα χρόνια. Θα νομοθετήσουμε προς όφελος του ελληνικού λαού και της ελληνικής νεολαίας. Νομίζω ότι στο θέμα της ελληνικής διαιτησίας υπάρχει αναξιοκρατία και προωθούνται άνθρωποι που δεν είναι οι καλύτεροι. Πρέπει να ξέρουμε ότι τα λάθη είναι ανθρώπινα. Έχουμε σχέδιο για να το αντιμετωπίσουμε».

-την επαφή με FIFA-UEFA και το ενδεχόμενο.... Grexit: «Είναι ανοιχτά τα θέματα του εκλογικού συστήματος των ομοσπονδιών. Πρέπει να υπάρξει εκδημοκρατισμός και μια παρέμβαση στο θέμα της διαιτησίας. Το είπα στον κύριο Πλατινί, διότι το ξέρει καλά. Είναι αλήθεια ότι η διαιτησία στην Ελλάδα πάσχει. Δεν είναι σωστό να σας πω τι μου απάντησε ο κύριος Πλατινί. Εγώ μπορώ να πω το τι πιστεύουμε εμείς και τι σκοπεύουμε να κάνουμε. Έχει πάει λίγο πίσω το θέμα. Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι παραβιάζουμε τους κανόνες. Αυτήν την πρωτοβουλία την πήραμε πολύ νωρίτερα από τις κλήσεις για την εγκληματική οργάνωση.

Είναι καλύτερο να ορίζει η ίδια η Ομοσπονδία με συνταξιούχους δικηγόρους; Ας κάνουν ότι θέλουν στη Λοζάνη. Δεν είναι ίδιες οι περιπτώσεις, διότι εδώ αμφισβητούνται οι αποφάσεις των διαιτητικών οργάνων. Να μας πει η UEFA και η FIFA αν τους αρέσει η τωρινή κατάσταση και το τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση. Θα πρέπει να μας πουν FIFA και η UEFΑ αν ο τρόπος που διαχειρίζεται η ΕΠΟ αυτήν την κατάσταση έφερε οφέλη. Δεν είναι εύκολο να πει κάποιος ότι θα μας πετάξει εκτός. Θεωρείτε δεδομένο ότι θα μας πετάξουν. Εγώ δεν το θεωρώ.

Δεν είμαστε στη φάση να τραβήξουμε τα άκρα. Είμαστε σε φάση διαβούλευσης και κατανοούν ότι υπάρχει πρόβλημα. Αν κάποιος μας προτείνει κάποια λύση θα την ακούσουμε. Θέλουμε περισσότερο έλεγχο της Ελληνικής Ομοσπονδίας από τις Διεθνείς Ομοσπονδίες. Πρέπει να εναρμονιστούν. Είναι πολύ αυστηρό το καταστατικό της UEFA ενώ της ΕΠΟ θεσμοθετεί την ατιμωρησία.

Όσοι προσπαθούν να σπείρουν ζιζάνια ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τις Διεθνείς Ομοσπονδίες λειτουργούν εις βάρος του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν γίνεται να διαπιστώνουν προβλήματα και να μην είναι δυνατό να τα λύσουν. Από την συνομιλία που είχα κατάλαβα ότι γνωρίζουν πως υπάρχει πρόβλημα και τους ρώτησα τι κάνουν για να τα λύσουν, αλλά δεν θα ας πω τι μου απάντησαν.

Δεν είναι πρόθεση μας και επιδίωξη μας να μην παίξουν στην Ευρώπη. Έχουμε κατά νου όλα τα μέσα που πρέπει ώστε να προστατέψουμε τον ελληνικό αθλητισμό. Στο επαγγελματικό μπάσκετ γιατί έχουμε τακτικούς δικαστές. Το άρθρο 29 παράγραφος 12 θα το απαλείψουμε. Θα επιλέγονται οι δικαστές από κλήρωση και θα έχουν θητεία.

Οι πάντες αμφισβητούν τα πάντα. Η κατάσταση είναι δραματική. Κάθε Σαββατοκύριακο. Η κατάσταση πρέπει να σταματήσει. Κάνουμε προσπάθεια για απαλλαχθούμε από αυτήν την κατάσταση. Αν διακυβεύεται το αν θα μείνουμε εκτός ή αν θα επιστρέφει το παιδί ασφαλές σπίτι του από το γήπεδο, επιλέγουμε το δεύτερο.

Η αισιοδοξία μου ότι δεν θα μας πετάξουν εκτός πηγάζει από την κοινή λογική. Γνωρίζουν από τις Διεθνείς Ομοσπονδίες ότι υπάρχει πρόβλημα και δεν είναι δυνατόν να μην μας αφήσουν να κάνουμε αυτά που σχεδιάζουμε για να διορθώσουμε την κατάσταση. Έχω μείνει έκπληκτος με το πόσο συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Αν αυτά τα μέτρα είναι τα απαραίτητα για να μην έχουμε σκιές και νεκρούς στα γήπεδα θα πρέπει να κάνουμε αυτό που λέω. Άλλος δρόμος δεν πιστεύω ότι υπάρχει. Αν προταθεί άλλη λύση θα την ακούσουμε. Όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί για όλους. Το ελληνικό κράτος θα προστατέψει την Εθνική ομάδα και τους συλλόγους. Το πρόβλημα για την Κυβέρνηση δεν είναι αν θα παίζουμε κάθε Σαββατοκύριακο μπάλα, αλλά το αν θα γυρίζει σπίτι το παιδί που έχει πάει στο γήπεδο».
Πηγή: skai.gr