Της Ναντίν Χαρδαλιά
«Φωτιά» έβαλε στη Βουλή το έγγραφο του ΔΟΑΤΑΠ (σ.σ. σήμερα στη δημοσιότητα) προς την Υπουργό Παιδείας, αναφορικά με το επίμαχο άρθρο 50 του νομοσχεδίου για την αναγνώριση των πτυχίων αποφοίτων κολεγίων, ώστε να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για πρόσληψη στο δημόσιο ισοδύναμα με τους πτυχιούχους ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων, καθώς και η προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν.
Η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι από το πρώτο λεπτό της συνεδρίασης της Ολομέλειας για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί 3 άρθρων μεταξύ των οποίων και το συγκεκριμένο μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Η ένταση, ο ηλεκτρισμός και τα νεύρα περίσσευαν.
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατήγγειλε την Υπουργό Παιδείας για σκόπιμη εξαπάτηση της εθνικής αντιπροσωπείας μέσω της άρνησής της να καταθέσει την περασμένη Τρίτη στα πρακτικά το σύνολο της αλληλογραφίας με τον ΔΟΑΤΑΠ και την Κομισιόν που έχει αποστείλει προειδοποιητική επιστολή, επιδεικνύοντάς την μόνο για προσωρινή ανάγνωση στους εισηγητές των κομμάτων και επικαλούμενη γι’ αυτό λόγους δημοσίου συμφέροντος.
«Το έγγραφο του ΔΟΑΤΑΠ ως αρμόδιο όργανα για την αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων έρχεται να αποδείξει ότι η κ. Κεραμέως είχε όλα τα νομικά επιχειρήματα της αρμόδιας υπηρεσίας για να αντικρούσει την προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν. Την καταγγέλλουμε για την απόκρυψη αυτών των στοιχείων Η Βουλή ψήφισε χωρίς να έχει γνώση. Θα επανέλθουμε και με τα μέτρα που μας δίνει ο Κανονισμός της Βουλής και η επιχειρηματολογία αυτή θα βρει το δρόμο και στα δικαστήρια, γιατί είναι κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος», σημείωσε η ίδια, προειδοποιώντας για τη χρήση κάθε κοινοβουλευτικού μέσου για τον έλεγχο της Υπουργού.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Χαρά Κεφαλίδου από το Κίνημα Αλλαγής, που καταλόγισε στην Νίκη Κεραμέως «παρεκλυστική» τακτική, εξαπολύοντας επίσης προειδοποητικά πυρά για αξιοποίηση του Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να ελεγχθούν οι ενέργειες της Υπουργού και κατέληξε σε αυστηρό ύφος: «για να καταδείξουμε μία απαράδεκτη κοινοβουλευτική πρακτική που θεωρούμε απαράδεκτη κι ελπίζουμε να μη γίνει επιδημία».
Στο μαθητικό κι εκπαιδευτικό κίνημα παρέπεμψε για την ακύρωση στην πράξη ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, χαρακτηρίζοντας το πολυσυζητημένο άρθρο 50 «εκτρωματικό».
Ενδοιασμούς για τις προβλέψεις της ρύθμισης εξέφρασε εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης ο Κωνσταντίνος Μπούμπας, ενώ ως «έγκλημα» την κατήγγειλε ο Κλέων Γρηγοριάδης από το ΜέΡΑ25.
Της διάταξης εκ μέρους της κυβέρνησης και απουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας ανέλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να εναρμονίζεται με το ενωσιακό δίκαιο εφαρμόζοντας τη σχετική κοινοτική οδηγία, ενώ υπερασπίστηκε και τη Νίκη Κεραμέως, επισημαίνοντας ότι υπέδειξε την επιστολή της Κομισιόν στους εισηγητές των κομμάτων συνεπώς όπως είπε δεν απέκρυψε τίποτα.
Αντιστρέφοντας τέλος τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την κατηγόρησε για υποκρισία και καιροσκοπισμό, επαναλαμβάνοντας ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε διαγωνισμούς του δημοσίου εφαρμοζόταν η ίδια ακριβώς ρύθμιση την οποία κατήργησε ξαφνικά λίγο πριν τις εκλογές του 2019.
Το επίμαχο άρθρο 50 για τα κολέγια εγκρίθηκε στην ονομαστική ψηφοφορία με 153 «ΝΑΙ» από τη ΝΔ (απουσίες σε αποστολή στο εξωτερικό), ενώ 136 βουλευτές τάχθηκαν κατά.
Με 185 θετικές ψήφους, έναντι 104 «ΟΧΙ» εγκρίθηκε το άρθρο 16 για τη σύνδεση του 20% της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την αξιολόγησή τους και με 163 «ΝΑΙ» έναντι 111 «ΟΧΙ» και 15 «ΠΑΡΩΝ» ψηφίστηκε το άρθρο 33 του νομοσχεδίου για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης σχετικά με την αναστολή λειτουργίας 37 νέων τμημάτων σε 11 σχολές, που η κυβέρνηση έχει κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ίδρυσε με απίστευτη προχειρότητα.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.