Κλείσιμο

Κυβερνητικές πηγές: Πιο περιοριστικός ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός από μια φιλόδοξη Ευρώπη

Τη διαπίστωση πως ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός είναι πιο περιοριστικός από μια φιλόδοξη Ευρώπη κάνουν κυβερνητικές πηγές όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το νέο πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Επικαλούμενες τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στη σύνοδο, ανέφεραν πως προσπαθούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα και πως για να υλοποιηθούν οι φιλόδοξοι στόχοι της ΕΕ πρέπει να υπάρχουν και οι αντίστοιχοι πόροι.

Απόψε οι διαπραγματεύσεις για το νέο προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027 αναμένεται να είναι μαραθώνιες, τόσο στη σύνοδο κορυφής όσο και στις διμερείς που θα έχει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ηγέτες κρατών-μελών. Στόχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να καταλήξουν, μέχρι αργά σήμερα το βράδυ, οι ηγέτες σε συμβιβαστική πρόταση, η οποία να παρουσιαστεί το πρωί της Παρασκευής. Ωστόσο, μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει διαφανεί από τις δηλώσεις αξιωματούχων των Βρυξελλών και ηγετών ότι υπάρχει η διάθεση της μεγάλης υποχώρησης ορισμένων χωρών προς την επίτευξη της συμφωνίας.

Στη σύνοδο κορυφής που καθυστέρησε να ξεκινήσει λόγω των διμερών επαφών του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει το διεκδικητικό πλαίσιο της Ελλάδας, που παρουσίασε στη δήλωσή του κατά την άφιξή του. Ειδικότερα, περισσότερους πόρους για το ταμείο συνοχής, διατήρηση του ύψους των ενισχύσεων για τους Ελληνες αγρότες και την ένταξη πολιτικών στον νέο προϋπολογισμό από τις οποίες η χώρα προσδοκά οφέλη, όπως για τη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή.

Σημειώνεται πως πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση που πραγματοποιείται σε ένα περιβάλλον με μικρότερο προϋπολογισμό, μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας. Ενδεικτικό του βαθμού δυσκολίας για την επίτευξη συμφωνίας, είναι πως η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διαπιστώνει πως υπάρχει ακόμα ο διαχωρισμός ανάμεσα στους καθαρούς συνεισφορές- που διεκδικούν 1% ως βάση για την εισφορά στον προϋπολογισμό και ενεργά τα rebate, τις επιστροφές που λαμβάνουν- και στις χώρες που είναι αποδέκτες από διάφορες πολιτικές.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμαναν πως ο στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να επιδείξει και την ευελιξία που χρειάζεται για να κλείσει ένα τόσο πολυμέτωπο και πολυδαίδαλο σχήμα όπως το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως εξήγησαν, η Ελλάδα έχει αναπτύξει πολυεπίπεδες συμμαχίες, όπως με τις χώρες που ανήκουν στους Φίλους της Συνοχής, με τις χώρες των συνόρων σε ό,τι αφορά την αύξηση του προϋπολογισμού για το μετανστευτικό, με τις χώρες της ΚΑΠ, με τις χώρες των νέων ιδίων πόρων σε ό,τι αφορά στα πλαστικά, με τις χώρες που θα ήθελαν καλύτερη μεθοδολογία για τους ρύπους. Ακόμα η χώρα μας, όπως προσέθεσαν, αναδεικνύει στη διαπραγμάτευση το γεγονός ότι το ΑΕΠ της μειώθηκε κατά 25% και όλες τις θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός να μείνει στην ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ