Κλείσιμο

Κατά της άρσης ασυλίας Βαρουφάκη η Ολομέλεια για το περιστατικό στην Αίγινα

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Κατά της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Γιάνη Βαρουφάκη, τάχθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία η Βουλή, υιοθετώντας στην Ολομέλεια την εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας, για απόρριψη του αιτήματος της εισαγγελικής αρχής στη βάση δικογραφίας για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων έναντι του κορωνοϊού και απείθεια για το γνωστό περιστατικό στο λιμάνι της Αίγινας τον περασμένο Απρίλιο εν μέσω καραντίνας. 

Σε σύνολο 293 ψηφισάντων στην ονομαστική ψηφοφορία, 282 βουλευτές τάχθηκαν κατά της άρσης ασυλίας του, έναντι 11 που ψήφισαν υπέρ της άρσης. 

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 είχε ζητήσει να απορριφθεί η δικογραφία ως «συνταγματικά, ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη», αποδίδοντας τις σε βάρος του κατηγορίες σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και στον λιμενικό που τον ήλεγξε απρεπή συμπεριφορά.

Αποκρούοντας πιθανά πυρά περί ανακολουθίας λόγων και πράξεων από τον ίδιο, δεδομένου ότι έχει ταχθεί δημοσίως υπέρ της κατάργησης της ασυλίας, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι: «δεν θα διανοούμουν να κρυφτώ πίσω από τη βουλευτική ασυλία για οποιαδήποτε υπόθεση αφορούσε αστική ή ποινική ευθύνη», αλλά η συγκεκριμένη υπόθεση -όπως είπε- πλήττει το συνταγματικό δικαίωμα των βουλευτών για τη μετακίνηση τους για την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε αφενός ότι οι βουλευτές εξαιρούνταν των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων, προκειμένου να ασκούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους, συνεπώς δεν παραβίασε κανένα μέτρο, αφετέρου – απορρίπτοντας τα περί απείθειας -  επανέλαβε όσα είχε υποστηρίξει και στην Επιτροπή Δεοντολογίας περί  προσβλητικής συμπεριφοράς» στου λιμενικού οργάνου στην Αίγινα, αναφέροντας πως επέμενε να του υποδείξει  το Ε1 για μόνιμη κατοικία στην Αίγινα παρότι ο ίδιος του εξήγησε πως δεν απαιτείται και επέδειξε τη βουλευτική του ταυτότητα. Κατόπιν όπως είπε προχώρησε στην ουρά για ψεκασμό του αυτοκινήτου του στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορωνοϊό.