Του Αντώνη Αντζολέτου
Χρειάζεται μια χρονική απόσταση από το δυστύχημα στα Τέμπη ώστε οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν από την προηγούμενη εβδομάδα το φως της δημοσιότητας να εγγραφούν ως η αποτύπωση των νέων συσχετισμών στο πολιτικό σκηνικό. Ωστόσο 17 ημέρες μετά την εθνική τραγωδία η μεταβολή είναι σαφής με όλα τα κομματικά επιτελεία να δίνουν τις δικές τους ερμηνείες και να σχεδιάζουν τη στρατηγική τους με βάση τα νέα δεδομένα.
Σύμφωνα με την Pulse, που διενέργησε έρευνα για λογαριασμό του ΣΚΑΪ από τις 13-15 Μαρτίου, η πτώση της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με δυο μήνες πριν φτάνει τις 3,5 μονάδες. Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η κυβερνώσα παράταξη καταγράφει ποσοστό 30%, ενώ στα ίδια ακριβώς επίπεδα παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ (26%). Μια μονάδα πέφτει το ΠΑΣΟΚ (10%) και στο 6% αποτυπώνεται σταθερό το ΚΚΕ. Στο 4% καταγράφεται η δύναμη της Ελληνικής Λύσης, χωρίς μεταβολή, ενισχυμένο κατά 1% το ΜέΡΑ25 (3,5%). Όπως είναι φυσικό η «πίτα» των αναποφάσιστων μεγαλώνει κατά τρεις μονάδες.
Σε αυτή τη φάση η ψήφος διαμαρτυρίας, η λεγόμενη «ανισυστημική ψήφος» δείχνει να επηρεάζει περισσότερο τη γαλάζια παράταξη με μεταφορά ψηφοφόρων είτε στη «γκρίζα ζώνη» είτε σε εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις. Ελαφρώς χαμένο εμφανίζεται και το ΠΑΣΟΚ, ως μια δύναμη που βρέθηκε για πολλά χρόνια στο τιμόνι της χώρας, ενώ ανεπηρέαστη μοιάζει να είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως λειτουργεί η θεωρία της «αποβάθρας». Όταν κάποιος κατέβει από το τρένο δεν μπαίνει αμέσως στο επόμενο, αλλά περιμένει κάποιο χρονικό διάστημα. Για αυτό, όπως υποστηρίζουν δεν ανησυχούν, που το κόμμα δεν ωφελείται από τη φθορά της κυβέρνησης.
Είναι γεγονός πως στην οδό Πειραιώς είχαν συνηθίσει από το 2016 να έχουν μια εικόνα υπεροχής στις δημοσκοπήσεις. Το τραγικό συμβάν στα Τέμπη «τσαλακώνει» για πρώτη φορά την εικόνα δείχνοντας πως είναι αντιμέτωπη με τον κακό της εαυτό. Όταν χάνονται 57 ζωές η εμπιστοσύνη κλωνίζεται και μαζί και ο κανόνας πως «η οικονομία κρίνει τις εκλογές». Η Νέα Δημοκρατία δεν είχε πληγεί από την ακρίβεια στην αγορά. Το «μπάχαλο» που κυριαρχεί στους σιδηροδρόμους αποδείχτηκε καίριο πλήγμα. Στην μέτρηση της Pulse, πάντως γίνεται σαφές πως το 51% των ερωτηθέντων πιστεύει πως οι ευθύνες είναι διαχρονικές των ελληνικών κυβερνήσεων. 28% εκτιμά πως μόνο η σημερινή κυβέρνηση ευθύνεται και μόλις 4% ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τα κόμματα μελετώντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις έχουν διαφορετικές στοχεύσεις. Από το Μαξίμου είναι σαφές πως θα επιχειρήσουν να προβάλουν το έργο τετραετίας που έγινε, το οποίο δεν μπορεί να ακυρωθεί έστω και από την πολύ κακή εικόνα των σιδηροδρόμων. Σήμερα παρουσιάζεται και η αύξηση του κατώτατου μισθού. Παράλληλα έχουν αποφασιστεί και τα βήματα για τη γρήγορη επανεκκίνηση των τρένων. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει μια «βουτιά» στη γκρίζα ζώνη για μαζέψει τις αποχωρήσεις από τη Νέα Δημοκρατία. Το ίδιο θα κάνει και το ΠΑΣΟΚ που θέλει να συσπειρώσει το κεντρώο κοινό και να εμφανιστεί ως ρυθμιστής σταθερότητας του πολιτικού συστήματος.
Το «κλειδί» θα είναι για άλλη μια φορά η αποχή και από πού αυτή θα προέλθει. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί μέσω των μαζικών διαδηλώσεων να συνομιλήσει ακόμα πιο πολύ με τη νεολαία στην οποία έτσι και αλλιώς προηγείται. Σύμφωνα με την Pulse η ηλικιακή κατηγορία από 17-29, όπως είναι φυσικό, παρουσιάζεται περισσότερο διστακτική στο να βρεθεί στις κάλπες. Δήλωσαν πως θα πάνε να ψηφίσουν «σίγουρα» το 62% και σχεδόν σίγουρα το 30%. Συνεπώς όλα είναι ρευστά με τους νέους να είναι ρυθμιστές του προεκλογικού παιχνιδιού σε μεγάλο βαθμό.
Ο αλάνθαστος δείκτης της «παράστασης νίκης» παραμένει με διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, όμως είναι η πρώτη φορά που η πλειοψηφία χάνει 10 μονάδες. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τρεις με το τελικό σκορ να γράφει 48%-27%. Στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να κλείσει σημαντικά την «ψαλίδα» στον συγκεκριμένο «ψυχολογικό δείκτη» που αποτυπώνει το περιβάλλον μέσα στο οποίο οι πολίτες θα οδηγηθούν στις κάλπες.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.