εφκα

Γκαζάκι και εύφλεκτο υλικό βρέθηκε στην ύποπτη σακούλα έξω από τον ΕΦΚΑ Κυψέλης - Άνοιξε η Κεφαλληνίας

Συναγερμός σήμανε το πρωί στις Αρχές καθώς βρέθηκε σακούλα που περιείχε ένα γκαζάκι ενώ εξείχαν καλώδια - Στο σημείο έσπευσαν τα ΤΕΕΜ και αστυνομικές δυνάμεις

Κλείσιμο

Δένδιας: Η Τουρκία δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση

Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τις συνέπειες του Brexit, το προσφυγικό και την στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο συζήτησαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με τον Γερμανό ομόλογο του, Χάικο Μας στο Βερολίνο. 

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι συζητήθηκε η «επικίνδυνη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». «Παρά τα πολύ καθαρά μηνύματα της ΕΕ, η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, ενώ έχει κλιμακώσει τη ρητορική της», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.
Για το ενδεχόμενο να υπάρξουν συνομιλίες με την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Για να υπάρξουν συνομιλίες χρειάζεται πάντοτε αποκλιμάκωση. Λυπούμαι όμως να πω ότι η Τουρκία δεν βοηθά. Αντιθέτως, οι πρόσφατες δηλώσεις σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου μάλλον οξύνουν την κατάσταση και δεν διευκολύνουν την αναζήτηση μίας λύσης στο θέμα του Κυπριακού».

Αναφορικά με το προσφυγικό ο Νίκος Δένδιας εξήγησε ότι «τα κύματα των προσφυγικών και των μεταναστευτικών ροών έχουν εκ νέου προσλάβει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την εποικοδομητική στάση της Γερμανίας σε αυτό το ζήτημα. Οι απόψεις μας συμπίπτουν στο ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο παγκόσμιο και ότι γι’ αυτό το φαινόμενο απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση, τόσο των αιτιών, όσο και των συνεπειών. Και βέβαια, χρειάζεται αλληλεγγύη προς τα κράτη εκείνα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος. Θέλω ειδικότερα να σταθώ στη σημασία της πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016», είπε ο Νίκος Δένδιας. 

Παράλληλα σημείωσε ότι ο αριθμός των επιστροφών είναι μικρός αλλά υπάρχει μία πολύ μεγάλη εσωτερική συζήτηση, η οποία έχει καταλήξει σε κάποια αρχικά συμπεράσματα. 

«Τα αρχικά συμπεράσματα έχουν να κάνουν, πρώτον, με την επίλυση των διοικητικών προβλημάτων, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, ώστε να διευκολυνθεί η συγκεκριμένη διαδικασία επιστροφών. Αυτό έχει καταρχήν να κάνει με την ελληνική νομοθεσία για τη διαδικασία του ασύλου. Επ’ αυτού, αν καλά θυμάμαι, υπήρξε συγκεκριμένη ανακοίνωση μετά την πολύ μεγάλη σύσκεψη στο γραφείο του Πρωθυπουργού», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Και συνέχισε: «Όμως, από την άλλη, έχουμε ενεργό ρόλο στην μεγάλη ευρωπαϊκή συζήτηση για τα θέματα της διαδικασίας ασύλου. Ήταν ένα από τα θέματα που συζητήσαμε σήμερα με τον Γερμανό ομόλογό μου, την υιοθέτηση, δηλαδή, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, υπό την μορφή ενός «Δουβλίνου ΙΙΙ», μίας διαδικασίας αντιμετώπισης των αιτημάτων ασύλου που με απόλυτο σεβασμό, επαναλαμβάνω, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, θα επιτρέπει από την άλλη να εξετάζονται με ταχύτητα, και από εκεί και πέρα να αποδίδεται η προστασία σε αυτούς, οι οποίοι το δικαιούνται». 

Μάας: Το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων έχει τυπικά απαντηθεί 
   

Την πάγια θέση της Γερμανίας ότι «αποδέχεται, όπως το έκανε πάντα, την πολιτική και ηθική ευθύνη της για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν στην Ελλάδα στο όνομα της Γερμανίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», αλλά θεωρεί ότι το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων «τυπικά έχει απαντηθεί», επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η γερμανική πλευρά σχεδιάζει να απαντήσει και επισήμως στην σχετική ελληνική ρηματική διακοίνωση. 

«Είμαστε της άποψης ότι το θέμα των επανορθώσεων τυπικά έχει απαντηθεί και σίγουρα θα ολοκληρώσουμε την απαραίτητη ανταλλαγή, η οποία συνηθίζεται σε αυτό, ότι το διαβεβαιώνεις δηλαδή αυτό αμοιβαία διπλωματικά, με όλους τους τύπους», δήλωσε ο κ. Μάας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να απαντήσει στη ρηματική διακοίνωση με την οποία η Αθήνα την καλεί σε διάλογο για το θέμα. Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ακόμη ότι το ζήτημα τέθηκε και κατά τη σημερινή συνάντηση των δύο υπουργών.

Την πεποίθηση ότι το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων «στο τέλος θα επιλυθεί με τον τρόπο που είναι σωστό να επιλυθεί», εξέφρασε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη διαφορά δεν θα δηλητηριάσει τις φιλικές ελληνογερμανικές σχέσεις.

«Η Γερμανία είναι μια φίλη χώρα της Ελλάδας, και σε διμερές επίπεδο και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας, δεν είναι όμως απολύτως απαραίτητο να συμφωνούμε σε όλα», δήλωσε ο κ. Δένδιας και προσέθεσε ότι υπάρχουν και διαφωνίες, οι οποίες όμως «δεν πρόκειται να δηλητηριάσουν τις σχέσεις μας», αλλά «θα είναι ένα τμήμα των σχέσεών μας το οποίο θα το συζητάμε». Από την πλευρά της Ελλάδας «εκφράζω την βεβαία πεποίθηση ότι στο τέλος και αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί με τον τρόπο που είναι σωστό να επιλυθεί», κατέληξε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.