Κλείσιμο

Χατζηδάκης: Προτεραιότητά μας η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με Αττική

Προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη λύση χωρίς να υπάρχουν καθυστερήσεις στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Πρώτο πρόγραμμα.

"Υπάρχει ένα project, το οποίο λέγεται EuroAsia Interconnector, το οποίο έχει σχεδιαστεί εδώ και χρόνια, το 2014", ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός και πρόσθεσε: "Συζητάμε με την Κυπριακή πλευρά, γιατί έχουν προκύψει κάποιες διαφορές, ως προς την ταχύτητα και ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα δομηθεί το έργο. Εκείνο το οποίο ξεκαθαρίσαμε στην εταιρεία, και φυσικά πρωτύτερα στην κυπριακή κυβέρνηση, είναι ότι εμείς βεβαίως θέλουμε τη σύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ. Απλώς επειγόμεθα για το θέμα της διασύνδεσης της Κρήτης, γιατί το εργοστάσιο της ΔΕΗ θα πρέπει να κλείσει στην Κρήτη, με βάση το ενωσιακό δίκαιο, απαγορεύεται να λειτουργεί μετά από πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Και ταυτόχρονα η Κρήτη έχει θέματα ευστάθειας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Πριν από μερικές μέρες είχαμε black-out στο Λασίθι, παρότι έχουν μεταφερθεί γεννήτριες στην Κρήτη για τις αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού. 'Αρα τους είπα ότι βεβαίως πρέπει να δούμε το θέμα συνολικά και να βρούμε την προσφορότερη λύση. Ωστόσο, για μας είναι θέμα απόλυτης προτεραιότητας η διασύνδεση της Κρήτης διότι είναι ένα ζήτημα πιεστικό και κατεπείγον".

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι στις 7 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα διάσκεψη της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ιταλίας και των ΗΠΑ για ενεργειακά θέματα με επίκεντρο την κατασκευή του αγωγού East Med που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας. "Για μας είναι θέμα ζωτικής σημασίας η συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ στα ενεργειακά θέματα-και χαιρόμαστε που την συνεργασία αυτή την ενθαρρύνουν οι ΗΠΑ", τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος στη ΔΕΗ ο υπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχουν δύο ορόσημα: ως προς τη ρευστότητα της επιχείρησης θα πρέπει ως τις 24 Σεπτεμβρίου που θα βγει η νέα έκθεση της Ernst & Young, που είναι υποχρεωτική με βάση το νόμο περί εισηγμένων εταιρειών να έχουν προχωρήσει όλα τα μέτρα που απαιτούνται έτσι ώστε να μην υπάρξει ζήτημα για την ευστάθεια και βιωσιμότητα της εταιρείας. Και όσον αφορά τα διαρθρωτικά μέτρα, το ορόσημο είναι η 31η Οκτωβρίου, οπότε αυτά τα μέτρα (στα οποία περιλαμβάνονται η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, η απόσυρση λιγνιτικών μονάδων και η εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου) θα πρέπει να συζητηθούν με την Κομισιόν, γιατί υπάρχουν και κάποιες μνημονιακές υποχρεώσεις.