Κλείσιμο

Άρση ασυλίας Πολάκη αποφάσισε η Βουλή. Στη δικαιοσύνη για δύο αδικήματα

Την άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη αποφάσισε η Βουλή. 

Πιο συγκεκριμένα ψήφισαν συνολικά 176 βουλευτές μετά την αποχώρηση σύσσωμης της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Για την δικογραφία με τις κατηγορίες για ηχογράφηση του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα 163 βουλευτές από την ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας. Οι 13 βουλευτές του ΚΚΕ και του Μέρα25 τάχθηκαν κατά. 

Για την δεύτερη δικογραφία που αφορά πρώην στέλεχος του ΚΕΕΛΠΝΟ υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 162 κατά 13 βουλευτές και 1 ακόμη βουλευτής παρών. 

Αποχώρησε από την Ολομέλεια ο ΣΥΡΙΖΑ

Κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την συζήτηση προκειμένου να μην νομιμοποιήσει την διαδικασία. 

Πολιτική δίωξη κατήγγειλε ο Πολάκης


Νωρίτερα ο Παύλος Πολάκης έκανε λόγο για ξεκάθαρη πολιτική δίωξη σε βάρος του για τις δύο δικογραφίες που έφτασαν στην Βουλή. Πιο συγκεκριμένα εκείνης για την ηχογράφηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και εκείνης για συκοφαντική δυσφήμηση εις βάρος πρώην στελέχους του ΚΕΕΛΠΝΟ. Μάλιστα χαρακτήρισε την σημερινή συζήτηση στην Βουλή «αήθη πολιτική πράξη αντεκδίκησης προς το πρόσωπο του».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι στόχος είναι «η απαξίωση σκανδάλων του ΚΕΕΛΠΝΟ και στα οποία φέρονται να συμμετέχουν ηγετικά στελέχη των δύο κομμάτων αλλά και η πλειονότητα των ΜΜΕ».

Κατήγγειλε ότι η διαδικασία της άρσης ασυλίας αποδεικνύει την «πρωτοφανή σκοπιμότητα» και τις «άθλιες μεθοδεύσεις» καθώς επιχειρείται οι κατηγορίες σε βάρος του να αντιμετωπιστούν ως ιδιωτικές διενέξεις ενώ αφορούν το έργο του ως υπουργού Υγείας. 

Επιπλέον εξήγησε ότι δεν ζήτησε προστασία αλλά να παραπεμφθεί με το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών ως πολιτικό πρόσωπο προκειμένου να υπάρξει μία ανοιχτή διαδικασία και επιτέθηκε εκ νέου στα ΜΜΕ. 

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ


Για «κυβερνητικό Βατερλώ» κάνουν λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το θέμα της άρσης ασυλίας του Παύλου Πολάκη και σχολιάζουν ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη».

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ειδικότερα ότι η κυβερνητική παράταξη «βγήκε σοβαρά τραυματισμένη» από τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή. Κατηγορούν τη ΝΔ ότι «επιχείρησε να στήσει ένα επικοινωνιακό σόου στοχοποιώντας τον Παύλο Πολάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ που αποκάλυψε τα όσα σκανδαλώδη συνέβαιναν επί χρόνια στο χώρο της υγείας».

«Απέτυχε οικτρά», σχολιάζουν, προσθέτοντας ότι «αυτοί που εμφανίστηκαν ως κατήγοροι, σύντομα βρέθηκαν υπόλογοι καθώς βαρύνονται με το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ και τη μεθόδευση σε βάρος του Παύλου Πολάκη».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Πολάκης «παρουσίασε αδιάσειστα στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι έχουν καταλάβει: το μεγάλο σκάνδαλο στο ΚΕΕΛΠΝΟ με τη συστηματική διασπάθιση δημοσίου χρήματος και τον σκοτεινό ρόλο του Σταμάτη Πουλή».

«Η υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ στην οποία φέρεται να εμπλέκονται πρώην υπουργοί και πλήθος στελεχών της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ», λένε οι ίδιες πηγές, «υπογραμμίζει τη συνάντηση του πελατειακού κράτους, της διαφθοράς και της επιχειρηματικής διαπλοκής που υπήρξε για χρόνια το υπόστρωμα του παλιού πολιτικού συστήματος».

Αναφέρουν, επίσης, ότι «οι επιλογές της ΝΔ, η συμμετοχή του Σταμάτη Πουλή στα ψηφοδέλτιά της αλλά και η όψιμη σιωπή του κου Στουρνάρα σχετικά με πιθανούς δημοσιονομικούς κινδύνους τους οποίους δεν δίσταζε να υπενθυμίζει όσο ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην κυβέρνηση, φανερώνουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει».

«Σε αυτό το έδαφος», συνεχίζουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, «η ΝΔ μεθόδευσε την όλη διαδικασία ώστε να μη συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή, όπως ορίζει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής με προφανή στόχο να μη γίνουν δημοσίως γνωστά τα συντριπτικά στοιχεία γύρω από την υπόθεση». Καταλογίζουν στη ΝΔ ότι «είχε δηλαδή προαποφασίσει να παραβιάσει το Σύνταγμα ώστε να συγκαλύψει τα καταγγελλόμενα σκάνδαλα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την εφαρμογή του για να τα αποκαλύψει».

Σχετικά με το επιχείρημα ότι «δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ αντιφάσκει ζητώντας σήμερα τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος», οι πηγές του κόμματος «υπενθυμίζουν» τα εξής: «Η κριτική μας στο άρθρο 86 αφορούσε και αφορά δύο ζητήματα:

1ον, τον μειωμένο χρόνο παραγραφής των αδικημάτων για όσους διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης και 2ον, τη διασταλτική ερμηνεία της έννοιας των καθηκόντων των υπουργών».

Κατόπιν αυτών, αναφέρουν ότι «τίποτα από τα δύο αυτά δεν αφορά την παρούσα περίπτωση καθώς δεν τίθεται επουδενί θέμα παραγραφής ούτε όμως υπάρχει αμφισβήτηση για το ότι οι επίδικες υποθέσεις σχετίζονταν με τα καθήκοντα του Παύλου Πολάκη ως υπουργού, όπως έγινε σαφές από την καταιγιστική σημερινή του τοποθέτηση από το βήμα της Βουλής».

«Η ΝΔ που επιδιώκει εκδικητικά την πολιτική δίωξη του Παύλου Πολάκη για όσα ο ίδιος έχει αποκαλύψει είναι σήμερα για ακόμη μια φορά έκθετη. Υποψιαζόμαστε ότι δεν θα είναι και η τελευταία», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.