Στο στούντιο του ΣΚΑΪ βρέθηκαν ο υπουργός Τουρισμού Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο σύμβουλος στρατηγικής της ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος, ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης και ο ειδικός αναλυτής της Singular Logic και αρθρογράφος της «Καθημερινής» Ανδρέας Δρυμιώτης.
Στην ερώτηση προς τον κ. Θανάση Θεοχαρόπουλο, για το αν υιοθετεί τη ρήση του Γαλιλαίου που επικαλέστηκε ο κ. Τσίπρας για τη διαφορά των 9,3 μονάδων, δηλαδή, αν «γυρίζει» το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, ο υπουργός Τουρισμού απάντησε: «Είναι δύσκολο αλλά πάμε με τη λογική της ανατροπής. Πιστεύουμε ότι όλα ξεκινούν από το μηδέν. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η κάλπη των ευρωεκλογών δεν έχει μέσα ψηφοδέλτια. Ο κόσμος έχει να κρίνει από το μηδέν μεταξύ 2 σχεδίων για τη διακυβέρνηση της χωράς. Στις ευρωεκλογές εμείς βάλαμε ένα δίλημμά στον λαό και εκείνος μας απάντησε με ένα μήνυμα. Δεν απάντησε στο δίλλημα. Ήταν ένα ισχυρό μήνυμα δυσαρέσκειας για κάποια πράγματα. Τώρα όμως πρέπει να αποφασίσει ξεκάθαρα. Ποιος θέλει να τον κυβερνήσει την επόμενη μέρα; Ο λαός έχει να αποφασίσει μεταξύ ενός προοδευτικού (ΣΥΡΙΖΑ) και ενός συντηρητικού σχεδίου (ΝΔ)».
Ο κ. Θεοχαρόπουλος πρόσθεσε: «Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε μια πολιτική που είχε ως κύριο στόχο να σταματήσει η φτωχοποίηση μιας μεγάλης μερίδας του ελληνικού πληθυσμού. Σε έναν σημαντικό βαθμό έχει γίνει. Σε ένα σημαντικό βαθμό έχει μειωθεί η ανεργία. Πάλι είναι υψηλή, της τάξεως του 18% αλλά ήταν 27%. Αυτά τα δύο σημεία είχαν ως αποτέλεσμα να μη δοθεί η πρέπουσα σημασία στη μεσαία τάξη. Υπήρχαν ουσιαστικά ελαφρύνσεις αλλά υπήρχαν και πολλά προβλήματα που δεν διορθώθηκαν». Πρόσθεσε ότι έγινε μια μείωση στον τομέα της ενέργειας και της εστίασης που προέβλεψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς λέμε μείωση της φορολογίας για τη μεσαία τάξη αλλά δεν το λέμε γενικά όπως η ΝΔ που ουσιαστικά υπονοεί για το μεγάλο κεφάλαιο. Εμείς λέμε μείωση φορολογίας με κοινωνική προστασία».
Στην ερώτηση για το πως θα γυρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη μεγάλη διαφορά των 9,3 μονάδων από τη ΝΔ στις ερχόμενες εθνικές εκλογές, ο κ. Θεοχαρόπουλος απάντησε ότι «δεν έχουμε γυρίσει τη πλάτη στη μεσαία τάξη. Θεωρούμε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ για τα επόμενα 4 χρόνια δεν θα λειτουργήσει». «Θα ευνοηθούν οι λίγοι», είπε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ωστόσο ότι το πρόγραμμα της ΝΔ για τις εκλογές δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό από το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Για την διαφορά των 9,3 μονάδων υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, και για το αν συμφωνεί με τη δήλωση Τσίπρα πως «γυρίζει η διαφορά» και ότι «η κάλπη μετράει από το μηδέν», ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, είπε: «Θα ήταν ακριβέστατα έτσι, γιατί πρόκειται για καινούργια εκλογική αναμέτρηση. Αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας ότι η κάλπη δεν έχει μέσα ψηφοδέλτια είναι αλήθεια. Με μια διαφορά, ότι οι εκλογές στις 26 Μαΐου, διεξήχθησαν με μια προεκλογική επιχειρηματολογία από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Η ΝΔ έθεσε ένα ξεκάθαρο θέμα στον λαό. Ότι πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική του κ. Τσίπρα. Καλέσαμε τους πολίτες να μετατρέψουν τις ευρωεκλογές σε ένα δημοψήφισμα ενάντια στη κυβέρνηση, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε μια καθαρή νίκη από τον λαό για να ξεκινήσει η πολιτική αλλαγή. Ο λαός απάντησε για αυτό και έδωσε αυτή τη μεγάλη διαφορά».
Πρόσθεσε πως η 7η Ιουλίου, ημέρα εθνικών εκλογών, θα αποτελέσει μια καθοριστική αναμέτρηση, όμως τα κόμματα ξεκινούν από την αφετηρία που έδωσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα της κάλπης στις εθνικές εκλογές δεν θα είναι το ίδιο». Τόνισε πως οι πολίτες έχουν χαρεί με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και «βλέπει» περαιτέρω διεύρυνση της διαφοράς από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ. Για τα ανοίγματα της ΝΔ για την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας, και την επίσκεψή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Δημαρχείο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, όπου τον υποδέχθηκε ο νεοκλεγείς δήμαρχος της πόλης, Χρήστος Βρεττάκος, που υποστηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «ο πρόεδρος της ΝΔ, ήθελε να δείξει πως είναι αποφασισμένος εφόσον ο λαός του εμπιστευτεί την ηγεσία της κυβέρνησης του τόπου, να συνεργαστεί με τον καλύτερο τρόπο με όλους τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης και με όλους τους Έλληνες ανεξάρτητα από το που ανήκουν πολιτικά». Σημείωσε ότι οι πολίτες βλέπουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ανοιχτούς ορίζοντες και σκέψεις ξεκαθαρίζοντας πως δεν θέλει διαχωριστική γραμμή αριστεράς-δεξιάς που είναι παρωχημένη. Μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας και θέλει να ενώσει τον κόσμο».
Για το θέμα της αποπομπής του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ, κατόπιν εντολής Φώφης Γεννηματά, και την επόμενη μέρα στο κόμμα του, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε: «Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, η μάχη των εθνικών εκλογών είναι κρισιμότερη από τη προηγούμενη. Στις ευρωεκλογές αντέξαμε την πίεση ενός δικομματισμού που παρόλο που δεν υπήρχε το μπόνους των 50 εδρών, ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ το αντικατέστησαν με ακραία ρητορεία στη Βουλή, που ουσιαστικά οδηγούσε και σε παρακμή του κοινοβουλευτικού λόγου. Τους ενδιαφέρει μόνο να πολώσουν και να συνθλίψουν κυρίως τα κόμματα της κεντροαριστεράς».
Πρόσθεσε ότι «το Ποτάμι δεν υπάρχει πια δυστυχώς. Είχε ενδιαφέρουσες απόψεις». Σημείωσε ότι πλέον ο μόνος πόλος της κεντροαριστεράς είναι το Κίνημα Αλλαγής. Κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους που δεν θέλουν την κεντροδεξιά του κ. Μητσοτάκη, ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι -όπως είπε- αριστερό κόμμα αλλά «ένα συνονθύλευμα εξουσίας» να πάνε με το ΚΙΝΑΛ. Για την εκλογή της κ. Έλενας Κουντουρά ως δεύτερη στα ευρωψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «ουδέποτε ένα πρόσωπο από τους ΑΝΕΛ θα είχε εκλεγεί σε οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ σε μια τέτοια θέση», κάνοντας λόγο για «πολιτική αλλοίωση του εκλογικού DNA του ΣΥΡΙΖΑ».
Για τις τελευταίες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, σημείωσε ότι «σίγουρα έγιναν και λάθος χειρισμοί. Ξέρω πόσο πληγωμένα είναι τα μέλη μας από τις διαδικασίες εσωστρέφειας που έχουν ζήσει τα τελευταία 10 χρόνια. Η κ. Γεννηματά πήρε μια απόφαση και θα κριθεί (για την αποπομπή Βενιζέλου). Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Είναι μια μάχη βιωσιμότητας της παράταξης. Τον χώρο της κεντροαριστεράς τον έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Η δεξιά μας έβαλε στα μνημόνια με τη χρεοκοπία Καραμανλή. Ο κ. Σαμαράς με τα αντιμνημονιακά του άνοιξε το δρόμο να μπει στην εξουσία ο Τσίπρας. Το μόνο κόμμα που είχε μια συνεπή στάση ήταν το δικό μας». Πρόσθεσε πως «όλοι στο ΚΙΝΑΛ έχουμε την ίδια αγωνία. Την ενότητα της παράταξης και να πάμε ενωμένοι στις εθνικές εκλογές». «Εμείς δεν παίξαμε με την σταθερότητα της χώρας, άλλοι έπαιξαν. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έκαναν την πολιτική της καμένης γης», πρόσθεσε.
Από τη πλευρά του ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «ήταν συνειδητή επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θέλει να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη», κάνοντας λόγο για «ταξική επιλογή», διότι «δεν ενδιαφερόταν ο ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχει μεσαία τάξη στην Ελλάδα επειδή το μοντέλο του είναι να φτωχοποιήσει τη κοινωνία έως τις παραμονές των εκλογών. Να μπορεί να μοιράζει ορισμένα εκλογικά επιδόματα, νομίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αρπάξει ξανά τη ψήφο του ελληνικού λαού. Μοντέλο το οποίο απέτυχε όπως έδειξαν οι ευρωεκλογές».
Μίλησε για το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας το οποίο είναι «οι μειώσεις της φορολογίας που αφορούν όλους τους Έλληνες και όχι το μεγάλο κεφάλαιο όπως είπε πριν ο κ. Θεοχαρόπουλος». Χαρακτήρισε βασική πολιτική του κόμματός του την «οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά το 1/3». Είπε πως στόχος είναι η φοροελάφρυνση όλων των επιχειρήσεων και μείωση της φορολογίας στο 20%. Η μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%, η μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών, η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 22% και από το 13% στο 11% και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση».
Ο κ. Θεοχαρόπουλος από τη πλευρά του υπογράμμισε ότι «δεν υπήρξε στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ» αλλά «ένα καθαρό αποτέλεσμα». Σημείωσε επίσης ότι εκείνος δεν άλλαξε θέση κομματικά όσων αφορά τις απόψεις του. Για τη «μάχη της καρέκλας στο ΠΑΣΟΚ», απάντησε ότι «έφυγε ο Βενιζέλος αλλά έμεινε η πολιτική του Βενιζέλου». Είπε ότι του είχε γίνει πρόταση να είναι επικεφαλής στο επικρατείας από τη κ. Γεννηματά αρκεί να αλλάξει την «σταθερή για χρόνια θέση του» για το Μακεδονικό, κάτι που όπως είπε, το αρνήθηκε, σημειώνοντας ότι δεν άλλαξε ποτέ τις θέσεις του και έμεινε σταθερός στις αρχές του, χωρίς να κοιτάει «καρέκλες», παρά το γεγονός ότι έγινε υπουργός με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με την κυβέρνηση.
Ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε στον κ. Θεοχαρόπουλο: «Είναι φοβερό να μιλάς για την πολιτική Βενιζέλου-Σαμαρά, όταν ήσουν στην κατανομή του 3,2,1 ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, που εγώ ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλα ως απαράδεκτη πρακτική». «Ήμουν ειδικός γραμματέας το 2012 και παραιτήθηκα από την κυβέρνηση γιατί διαφώνησα με την πολιτική. Άφησα την καρέκλα, το αντίθετο από αυτό που έκαναν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ», απάντησε ο κ. Θεοχαρόπουλος.
Ο ειδικός αναλυτής της Singular Logic, κ. Ανδρέας Δρυμιώτης, υπογράμμισε πως ένα εκατομμύριο 187 χιλιάδες πολίτες ψήφισαν κόμματα κάτω του 3% ενώ 640.00 πολίτες ψήφισαν κόμματα κάτω του 1%. «Αυτοί οι άνθρωποι ψηφίσανε χαλαρά. Στις εθνικές εκλογές δεν θα ψηφίσει χαλαρά ο κόσμος. Κάτι ανάλογο έγινε και στις εκλογές το 81 και το 89», πρόσθεσε. Για τις λεγόμενες «χαμένες ψήφους», ο κ. Δρυμιώτης παρουσίασε τον ακόλουθο πίνακα:
Στην ερώτηση, εάν υποθέσουμε ότι το ποσοστό των κομμάτων που μείνουν εκτός βουλής στις εθνικές εκλογές, είναι αντίστοιχο με αυτό που δεν πήρε έδρα στις ευρωεκλογές, και το ποιος είναι κερδισμένος, απάντησε: «Αυτή τη στιγμή αυτό το 21% αντιστοιχεί σε 50 έδρες. Ένα μικρό μέρος παίρνει η ΝΔ. Αυτοδύναμη κυβέρνηση δίνει το 32% όπου θα βγάλει η ΝΔ 154 βουλευτές».
Ο κ. Δρυμιώτης παρουσίασε έναν πίνακα σχετικά με τον μύθο του bonus των 50 εδρών:
Την έκρηξη του κ. Θεοδωρικάκου προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Θεοδορόπουλου, ο οποίος είπε ότι «προοδευτική πολιτική δεν είναι η εφταήμερη εργασία που είπε ο κ. Μητσοτάκης». Ο κ. Θεοδωρικάκος τον διέκοψε σε έντονο ύφος, λέγοντας: «δεν θα σας αφήσω να λέτε ψέματα. Θα ζητήσετε συγνώμη. Πείτε μου πότε είπε ο κ. Μητσοτάκης για επταήμερη εργασία;».
Στην καταδίκη των κοινωνικών τάξεων προς τον ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη της κάλπης, πλην των κρατουμένων στις φυλακές, ο κ. Θεοχαρόπουλος απάντησε: «να μην είμαστε ρατσιστές». Σχετικά με τη στρατηγική στροφή του Τσίπρα προς τη μεσαία τάξη, ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε: «Ασκήθηκε μια πολιτική που στόχο είχε να μειώσει το πρόβλημα της φτωτοχοποίησης της μερίδας του πληθυσμού» επαναλαμβάνοντας πως μειώθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ανεργία από το 27% στο 17%». Ο κ. Θεωδορικάκος του απάντησε ότι η ανεργία μειώθηκε επειδή έφυγαν χιλιάδες ελληνόπουλα στο εξωτερικό και «διαλύσατε τους όρους εργασίας». «Για τη μείωση φτωχοποίησης και ανεργίας υπήρξε ένα κόστος, καθώς δεν έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν στη μεσαία τάξη», απάντησε ο υπουργός Τουρισμού.
Τον λόγο πήρε ξανά ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρουλάκης, λέγοντας ότι δεν θα βρίσκεται σε κάποιο ψηφοδέλτιο στις βουλευτικές εκλογές όπως συνεννοήθηκε με την πρόεδρο κ. Φώφη Γεννηματά. Πρόσθεσε πως η μάχη για το ΚΙΝΑΛ θα είναι δύσκολη αλλά δήλωσε αισιόδοξος. «Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ισχυρό κοινωνικό δίκτυο αυτοδιοίκησης το οποίο θα στηρίξει την παράταξή μας και θα πάμε καλύτερα στις εθνικές εκλογές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.
Για την «τρικυμία» στο ΚΙΝΑΛ με την αποπομπή Βενιζέλου, είπε: «Δύο μέρες έλεγαν ότι φεύγει ο Βενιζέλος. Ο ίδιος τόνισε μέσω ΣΚΑΪ ότι παραμένει στην παράταξη. Μακάρι να ήταν στην κοινοβουλευτική ομάδα, είναι από τους καλύτερους στο ελληνικό κοινοβούλιο». Για τον στόχο του ΚΙΝΑΛ, και αν είναι το 7,7% που έλαβε στις ευρωεκλογές ή το να βρίσκεται τρίτο κόμμα, δήλωσε αισιόδοξος, τονίζοντας ξανά πως η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κεντροαριστερά. Εκτίμησε πως ο πήχης του ΚΙΝΑΛ είναι το διψήφιο ποσοστό ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «το δημοψήφισμα του 2015 είναι η μεγαλύτερη παρακμή της δημοκρατίας μετά τη χούντα». Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει συσπείρωση του κόσμου της κεντροαριστεράς.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.