Η συνομιλία –η οποία δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από την ελληνική πλευρά– είναι ενδεικτική της ενόχλησης που προκάλεσαν στο Βερολίνο οι προεκλογικές παροχές. Αυτό που θορύβησε ιδιαίτερα τη γερμανική πλευρά ήταν το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε προχωρήσει μονομερώς στη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα των ετών έως και το 2022 από το συμφωνηθέν 3,5% του ΑΕΠ.
Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να απολαμβάνει την εύνοια της Γερμανίδας καγκελαρίου, ειδικά στον απόηχο της συμφωνίας των Πρεσπών, και υπάρχει ένας βαθμός κατανόησης της ανάγκης τού να «δώσει κάτι πίσω» στους ψηφοφόρους ενόψει εκλογών. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της κατάστασης, αντιμετωπίζει και η κ. Μέρκελ εκλογές στις 26 του μηνός, και οτιδήποτε δίνει τροφή στους ακροδεξιούς της AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) δημιουργει πολιτικό πρόβλημα.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα, η AfD προκάλεσε συζήτηση στη γερμανική Βουλή και υποστήριξε ότι, αν διαπιστωθεί αθέτηση των υποχρεώσεων της Αθήνας, θα πρέπει να επιστρέψει την τελευταία δόση που έλαβε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (15 δισ. ευρώ), αλλά και να καταργηθούν οι διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των δανείων της από τον EFSF.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.