Κλείσιμο

Κόντρα Παππά - Μπακογιάννη για Πρέσπες και Αναθεώρηση του Συντάγματος

Κόντρα σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης ανάμεσα στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά και της πρώην υπουργού Εξωτερικών και βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη. 

Οι δύο πολιτικοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τα θέματα της Συμφωνίας των Πρεσπών και της Συνταγματικής Αναθεώρησης σε εκπομπή της ΕΡΤ1.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτυπώνει τις πάγιες θέσεις που είχε η ελληνική εξωτερική πολιτική για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση, με συνταγματικές αλλαγές», ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και πρόσθεσε ότι «πολλά στελέχη της ΝΔ πίσω από κλειστές πόρτες μας λένε ευτυχώς τα καταφέρατε».

«Έχει υπάρξει μια πλήρης διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Είδα ανθρώπους να κατεβαίνουν στα συλλαλητήρια με αρχαιοελληνική περιβολή και δεν πρέπει να το δούμε σαν νότα ευθυμίας, γιατί πρόκειται για ανθρώπους που έχουν καταπιεί ένα μεγάλο ψέμα, ότι η συμφωνία των Πρεσπών δίνει δικαίωμα στον γείτονά μας να αμφισβητεί την ιστορία μας, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η συμφωνία διασφαλίζει ότι δεν αμφισβητείται η αρχαία ιστορία της Μακεδονίας Δεν δώσαμε καμιά εθνότητα, αυτό γίνεται απολύτως σαφές και στη δική τους ρηματική διακοίνωση», υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και πρόσθεσε ότι ο κ. Καμμένος επιχείρησε να ρίξει την κυβέρνηση παίρνοντας το πιο ακραίο πολιτικό μέτρο: αποσύροντας την εμπιστοσύνη του. «Τελικά δεν τελεσφόρησε το σχέδιο να γίνουμε κυβέρνηση μειοψηφίας», τόνισε ο κ. Παππάς.

«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία διεθνής, η οποία έχει παράξει αποτελέσματα όπως η ένταξη στο ΝΑΤΟ και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει καμία κυβέρνηση», ανέφερε από την πλευρά της η κυρία Μπακογιάννη και πρόσθεσε, ότι η ΝΔ εκτιμά, πως η Ελλάδα δεν έχει απεμπολήσει το δικαίωμα βέτο, σε κάθε κεφάλαιο το οποίο ανοίγει κατά την εφαρμογή της Συμφωνίας και μέσω αυτής της δυνατότητας, μπορούν να αμβλυνθούν ορισμένα από τα προβλήματα.

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική πάντα εστίαζε στο θέμα του αλυτρωτισμού», συνέχισε. Το θέμα δεν ήταν ποτέ ο Μέγας Αλέξανδρος, και εδώ ήταν το λάθος της διαπραγμάτευσης, ότι φάγανε αμάσητη τη λογική του Ίλιντεν. Λάθος ήταν και ότι δεν ακολούθησαν τη θέση ότι από το 1990 πάγια θέση της Ελλάδας ήταν να μην αναγνωρίσει ταυτοτικό ζήτημα και Μακεδόνες. Η Ελλάδα θα μπορούσε να κερδίσει μια συμφωνία πολύ καλύτερη και να έχουμε οριστικά απαντήσει στο ζήτημα του αλυτρωτισμού», ανέφερε η κυρία Μπακογιάννη και πρόσθεσε «ένα πράγμα δεν μπορείς να κάνεις ποτέ, μου είχε πει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, να δώσεις Μακεδονική εθνότητα γιατί θα το βρούμε μπροστά μας».

«Η ΝΔ έχει κάνει πολιτικές επιλογές στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές οι οποίες ταυτίζονται με ένα κράμα της δεξιάς και της ακροδεξιάς το οποίο αναφαίνεται στην Ευρώπη και είναι αντίθετο με τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Για το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα, οι δυνάμεις αυτές θεωρούν ότι οι χώρες της πρώτης υποδοχής πρέπει να επωμίζονται όλο το βάρος. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει η αιχμή του δόρατος για την κατίσχυση προοδευτικών πολιτικών στην Ευρώπη», είπε αναφερόμενος στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης ο κ. Παππάς.

Ο κ. Παππάς είπε ότι οι θέσεις των δυο κομμάτων συγκλίνουν στο θέμα της αποσύνδεσης της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές και στην αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ευθύνη υπουργών σημείωσε όμως πως υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Η πρόταση της ΝΔ», είπε, «είναι να βγάζουμε πρόεδρο με απλή πλειοψηφία 151 εδρών, ενώ εμείς προτείνουμε ευρύτατες συναινέσεις προς τις οποίες, υποχρεώνονται οι πολιτικές δυνάμεις να συγκλίνουν με αλλεπάλληλες ψηφοφορίες και υπάρχει η έσχατη καταφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία».

«Χαίρομαι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να αποσυνδέεται από τις εκλογές. Αυτό δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ωρίμασε, γιατί είχε χρησιμοποιήσει αυτό ακριβώς το ζήτημα για να πάει τη χώρα σε εκλογές», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη ενώ σημείωσε, ότι δεν υπάρχουν οι συγκλίσεις που υπήρξαν σε προηγούμενες αναθεωρήσεις. «Είναι χάλι όταν φτάνει μια κυβέρνηση να προτείνει συνταγματικές αλλαγές, η αντιπολίτευση να προτείνει συνταγματικές αλλαγές και να βρίσκουν κοινό τόπο μόνο σε επτά σημεία, είναι κρίμα», είπε η κυρία Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι συνταγματική αναθεώρηση δεν αξιοποιείται για να προωθηθούν αλλαγές σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η λειτουργία της Δικαιοσύνης, η ανάπτυξη και η δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Για τις ερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στις ευρωεκλογές θα διαψευστούν όσοι προβλέπουν διαφορές στις 10 και στις 15 μονάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εκλογές του φθινοπώρου, θα είναι πρώτο κόμμα.

Από την πλευρά της η κυρία Μπακογιάννη είπε ότι «το βράδυ των ευρωεκλογών δεν θα υπάρχει καμιά αμφιβολία ποιος κέρδισε».