Την πρόταση της Τυνήσιας κατόχου του Νόμπελ Ειρήνης 2015, Ουιντέντ Μπουσαμαουί, να είναι υποψήφιοι για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της πΓΔΜ, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ για τη συμφωνία των Πρεσπών στηρίζουν τρεις μεγάλες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου. Εξαπολύουν μάλιστα επίθεση σε όσους αντέδρασαν στη συμφωνία κάνοντας λόγο για «εθνικιστικές δυνάμεις».
Τα σερβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η πρόταση, που υποβλήθηκε τον περασμένο μήνα από την ακτιβίστρια και το Έλληνα ευρωβουλευτή Στέλιο Κουλόγλου, υποστηρίχθηκε από τον Ούντο Μπούλμαν, επικεφαλής της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, τη Σκα Κέλερ, συμπρόεδρος τη Ομάδας των Πρασίνων / Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας, και Γκάμπι Ζίμερ, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Αριστεράς των Πρασίνων των Βόρειων Χωρών. Οι τρεις ευρωπαίοι πολιτικοί τόνισαν σε κοινή τους δήλωση το «πολιτικό θάρρος» που επέδειξαν οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ και τη δέσμευσή τους να καταλήξουν σε συμφωνία, παρά τις εθνικιστικές δυνάμεις που αντιτάχθηκαν έντονα στην πρόταση (σ.σ για λύση) και στις δύο χώρες.
Η συμφωνία που επικυρώθηκε από τα κοινοβούλια των δύο χωρών είναι «σημείο αναφοράς για την ειρηνική επίλυση των διεθνών προβλημάτων μέσω διαλόγου και συμβιβασμού».
«Σύμφωνα με τη συμφωνία, η οποία θέτει τέρμα σε μια διαμάχη μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας η οποία διήρκεσε 27 χρόνια, το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής χώρας θα είναι στο εξής ‘’Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’’. Έτσι, η Ελλάδα απομάκρυνε τα εμπόδια στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ» σχολιάζει το ιταλικό πρακτορείο ANSA.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.