Δημοσκοπικός Βαρδάρης στη ΝΔ λόγω Πρεσπών; Στο 12,5% η διαφορά υπέρ της ΝΔ

Aναλυτικά η δημοσκόπηση της PULSE 

«Βαρδάρης» 
φαίνεται να φουσκώνει τα «δημοσκοπικά πανιά» της Νέας Δημοκρατίας λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΪ που παρουσιάστηκε στις ειδήσεις του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη, η διαφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρόθεση ψήφου διευρύνεται πλέον κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, στο 12,5% με αναγωγή ψήφων.

Είναι ενδεικτικό ότι η συμφωνία των Πρεσπών απορρίπτεται από ένα μεγάλο μέρος των εκλογέων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίθετα φαίνεται να λειτουργεί συσπειρωτικά για τη ΝΔ.

Μάλιστα, παρότι η δημοσκόπηση διεξήχθη στις 24 με 26 Ιουνίου, λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά τη συμφωνία του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, την οποία η κυβέρνηση παρουσίασε ως ορόσημο για την έξοδο από τα μνημόνια, το 49% κρίνει τη συμφωνία αρνητικά, ενώ ευρέα στρώματα της κοινής γνώμης παραμένουν απαισιόδοξα για το μέλλον. 



Διευρύνεται η ψαλίδα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ 

Συγκεκριμένα, η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 31% έναντι 19,5% του ΣΥΡΙΖΑ, ΧΑ και ΚΙΝΑΛ καταγράφουν από 6,5%, το ΚΚΕ σημειώνει 5,5%, η Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνει 2%, οι ΑΝΕΛ δεν ξεπερνούν το 1,5% όσο και η Ελληνική Λύση,  ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Πλεύση Ελευθερίας σημειώνουν από 1%.

Στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων) η ΝΔ καταγράφει 34% έναντι 21,5% του ΣΥΡΙΖΑ, από 7,5% καταγράφουν ΧΑ και ΚΙΝΑΛ, 6% σημειώνει το ΚΚΕ, 2,5% συγκεντρώνει η Ένωση Κεντρώων, 1,5% σημειώνουν οι ΑΝΕΛ και η Ελληνική Λύση, από 1% ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Πλεύση Ελευθερία. 

Στην παράσταση νίκης η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται στις 35 ποσοστιαίες μονάδες με 58% για τη ΝΔ και 23% για τον ΣΥΡΙΖΑ (έναντι 56% και 22% στη σφυγμομέτρηση του Μαΐου), 14% δεν απαντά για την παράσταση νίκης, ενώ 5% εκτιμά ότι θα κερδίσει τις εκλογές άλλο κόμμα. 



Εurogroup - Απαισιοδοξία στην κοινή γνώμη 

Aναφορικά με τη συμφωνία του Eurogroup, το 49% των ερωτώμενων την κρίνει αρνητικά (σίγουρα αρνητικά το 24% μάλλον αρνητικά το 25%), ενώ μόνο το 37% την κρίνει θετικά (μάλλον θετικά το 27% των πολιτών και 10% σίγουρα θετικά). 14% δεν σχολιάζει.

Συνολικά το 63% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα τους τελευταίους έξι μήνες οδεύουν σε λάθος κατεύθυνση (44% σίγουρα σε λάθος – 19% μάλλον σε λάθος), συνολικά το 28% δηλώνει ότι τα πράγματα οδεύουν στη σωστή κατεύθυνση (17% μάλλον σε σωστή 11% σίγουρα σε σωστή) ενώ 9% απαντά «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση όσο και αυτών που εκτιμούν ότι οδεύουν σε σωστή κατεύθυνση παραμένει περίπου απαράλλαχτο από το Μάρτιο του 2018 έως τον Ιούνιο, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες.



Σκοπιανό: Aντίθετο 40% των εκλογέων του ΣΥΡΙΖΑ 

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών συνολικά το 62% των ερωτηθέντων την αξιολογεί αρνητικά (48% σίγουρα αρνητικά και 14% μάλλον αρνητικά), ενώ συνολικά το 27% των πολιτών την κρίνει θετικά (15% σίγουρα θετικά και 12% μάλλον θετικά), ενώ 11% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ». 

Οι πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 εμφανίζονται διχασμένοι. Το 34% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 αξιολογεί σίγουρα θετικά τη συμφωνία των Πρεσπών, το 17% μάλλον θετικά, το 13% μάλλον αρνητικά, ένα 27% σίγουρα αρνητικά ενώ 9% δεν απαντά. 

Αντίθετα η μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων της ΝΔ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 αντιτίθεται στη συμφωνία. Το 70% αξιολογεί τη συμφωνία σίγουρα αρνητικά, το 16% μάλλον αρνητικά, από 5% σίγουρα αρνητικά και μάλλον θετικά ενώ 4% δεν απαντά. 



Το 51% προβλέπει εκλογές το 2019

Σημειώνεται ότι το 51% των ερωτώμενων εκτιμά ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στο πρώτο (ποσοστό 25%) ή στο δύτερο εξάμηνο του 2019 (26%), ενώ 38% εκτιμά ότι θα γίνουν εντός του έτους. 

Καταλληλότερος πρωθυπουργός σύμφωνα με τους ερωτηθέντες είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνοντας ποσοστό 33% έναντι 23% του Αλέξη Τσίπρα. 37% των πολιτών δεν θεωρεί κανέναν από τους δύο καταλληλότερο, ενώ 7% δεν απαντά στην ερώτηση.

Πηγή: Στέλιος Κάνδιας