Μιλώντας στο kontra Chanel: τόνισε: «Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ευθεία γραμμή, αλλά επίπονος αγώνας. Γι αυτό συστήνω σε όλους υπομονή και νηφαλιότητα. Πρέπει να υπάρχει θέληση να λύσουμε τα προβλήματα. Στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει η αδράνεια. Έχουν και μια θεωρία του εκκρεμούς. Να υπάρχουν δηλαδή εκκρεμότητες. Αυτή η χώρα πρέπει να βρεθεί κοντά μας. Τώρα που βγαίνουμε από την κρίση, πρέπει να συμπαρασυρθεί όλη η περιοχή στην ανάπτυξη. Η ελληνική διπλωματία πρέπει να αποφασίσει. Ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, ποιο πρέπει να λυθεί.Όταν ισοπεδώνεις την άλλη πλευρά και το έδειξε το αποτέλεσμα του Α' ΠΠ... Χρειάζεται συμφωνία που θα επιβιώσει στο χρόνο και θα γίνει αποδεκτή από τους λαούς».
«Όταν εμείς έχουμε πάρει τον τερματισμό του αλυτρωτισμού, την αναγνώριση των συνόρων, τον τερματισμό των θεωριών που υπήρχαν στη χώρα αυτή ότι έχουν μειονότητα εδώ, το erga omnes που φαντάζομαι ότι θα υπάρξει στο τέλος, ή τις αλλαγές που είπαμε στο νομοθετικό σύστημα, και αυτοί κάτι θα πάρουν. Παίρνουν αυτό το οποίο το έχουν κατοχυρωμένο" είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στη "μακεδονική" γλώσσα και την κατοχύρωσή της στον ΟΗΕ.
Ερωτηθείς πώς διασφαλίζεται το erga omnes και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι το πραγματικό erga omnes είναι η χρήση του ιδίου ονόματος διεθνώς και στο εσωτερικό του κράτους.
"Ο διαχωρισμός διεθνές έγγραφο - διαβατήριο και εσωτερικό έγγραφο - ταυτότητα δεν υπάρχει πια. Αυτό λήφθηκε υπόψη και λήφθηκε με τέτοιο τρόπο υπόψη που να σέβεται την ταυτότητα των ανθρώπων της φίλης βόρειας χώρας. Θα παίρνει υπόψη της τα χρονοδιαγράμματα ένταξης εκεί όπου εκείνοι θέλουν να ενταχθούν και ταυτόχρονα και το erga omnes" είπε ο υπουργός Εξωτερικών.
Παράλληλα τόνισε ότι η λύση που επιθυμεί η χώρα μας είναι μια λύση που να μπορεί να σταθεί στον χρόνο και να αναδείξει τα προτερήματα και τα πλεονεκτήματα της και για τους δύο λαούς.
Ερωτηθείς αν το νέο όνομα εκτός από τις ταυτότητες θα μπει και στο Σύνταγμά τους ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: "Έχουμε λύσει το συνταγματικό πρόβλημα. Με ενθουσιάζει η προοπτική να λυθεί και το πρόβλημα του ονόματος της Εκκλησίας των Σκοπίων".
«Θέλουμε να φτιάξουμε μια χώρα φίλο» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας:«Δεν θέλω να φερθούμε σε μια μικρότερη χώρα, όπως φέρθηκαν άλλοι σε εμάς. Αυτός που ασκεί εξωτερική πολιτική, πρέπει να λύνει προβλήματα για τη χώρα. Πολλές φορές θα ήθελα να δημοσιοποιήσω μια αγανάκτησή μου;... Η φίλη χώρα, δεν έχει καμία διάθεση για αλυτρωτισμούς, όπως ο Γκρούεφσκι που ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα με τη Νέα Δημοκρατία – μην κρυβόμαστε. Η γλώσσα τους δεν έχει καμία σχέση με την Αρχαία Μακεδονία και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. Η ταυτότητά τους είναι άλλη»..
Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά επικρατέστερη ονομασία για την επίλυση του Σκοπιανού είναι η «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija), με γλώσσα την Μακεδονική που όπως σημείωσε αναγνωρίστηκε στον ΟΗΕ από το 1977 και με αναφορα ότι πρόκειται για Σλαβική γλώσσα: «Στη γλώσσα, αυτό που θα λέει η συμφωνία και έχει συμφωνηθεί είναι ότι θα προσδιορίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. Αυτό εγώ το θεωρώ ειλικρίνεια.Επιπλέον, η συμφωνία θα καθιστά σαφές ότι ο πληθυσμός της δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό».
Στο ονοματολογικό, επιβεβαιώσε ότι η ονομασία Μακεδόνια του Βαρδάρη, απορρίφθηκε από τα Σκόπια, η ονομασία Μακεδονία- Σκόπια, από την ελληνική πλευρά και στο τραπέζι έμειναν οι ονομασίες Βόρεια, Νέα και Άνω Μακεδονία. Σε αυτό το σημείο μάλιστα ο Έλληνας ΥΠΕΞ άφησε να εννοηθεί ότι αυτό το σημείο θα κλείσει την Τρίτη στη συνομιλία των πρωθυπουργών, καθώς ο κ. Ζάεφ έχει επιλέξει ήδη την ονομασία από τις υπάρχουσες και οι πληροφορίες θέλουν τα Σκόπια να προτιμούν το Βόρεια Μακεδονία.
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης πως με τη συμφωνία θα αλλάξουν όλα τα εσωτερικά έγγραφα των Σκοπίων και θα φέρουν το νέο όνομα της χώρας και πρόσθεσε ότι έχει λυθεί και το θέμα των συνταγματικών αλλαγών.Αναφορικά με το εκκλησιαστικό αλλά και το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας ο κ. Κοτζιάς είπε:
«Εχουμε λύσει το συνταγματικό πρόβλημα και με ενθουσιάζει ότι με πρωτοβουλίες των ίδιων των ανθρώπων των Σκοπίων πιθανολογώ ότι η Εκκλησία θα ονομαστεί Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος, ένα ιστορικό όνομα, που το έφερε αυτή η εκκλησία για αιώνες», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, που ανέφερε ακόμη ότι σε δύο εβδομάδες συνεδριάζει το συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ. «Εκεί, εφόσον έχουμε επικυρωμένα τα ζητήματα από τη βουλή τους, θα δώσουμε το ΟΚ, με μεγάλη μας χαρά, να πάρουν τον ευρωπαϊκό τους δρόμο», συνέχισε.
«Δεν γνωρίζω άλλο κράτος που να έχει την τόλμη αλλάξει το συνταγματικό του όνομα, είναι τολμηρό το βήμα, πρέπει κανείς να τους αναγνωρίσει αυτή την τόλμη, αυτό που κάνουν για να ενταχθούν στην Ευρώπη. Εμείς τους θέλουμε στην Ευρώπη;», τόνισε ακόμη.
Ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει ζήτημα δεδηλωμένης. «Στη ΝΔ υπήρξαν πολύ πιο ισχυρές αντιδράσεις απ' ότι τώρα στην περίπτωση του κ.Καμμένου, ο οποίος εκφράζει την δική του θέση. Θα βρεθεί η πλειοψηφία βουλευτών που θα στηρίξει τη συμφωνία. Μια κυβέρνηση στηρίζεται στην πλειοψηφία της βουλής», ανέφερε.
Μάλιστα, έριξε γέφυρες στο Κίνημα Αλλαγής, επικαλούμενος παλαιότερες δηλώσεις των αρχηγών των πολιτικών δυνάμεων που το απαρτίζουν. «Κι η κυρία Γεννηματά είπε ότι αν είναι καλή η συμφωνία θα την ψηφίσει», υπενθύμισε.
«Καλύτερη συμφωνία από αυτή που φέραμε, ουδέποτε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έφερνε. Αν λοιπόν θέλουν μια συμφωνία καλή δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην την ψηφίσουν», δήλωσε.
Ο Υπουργός Εξωτερικών εξαπέλυσε επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας τόσο για την πολιτική που άσκησε τα προηγούμενα χρόνια όσο και για τη νυν στάση της.
«Η ΝΔ που κουνάει το δάκτυλο, ας μας πει ποια ονόματα διαπραγματεύτηκε και ποιο επιλέγει. Ο ένας λόγος που δεν μας λένε είναι επειδή ντρέπονται γι' αυτά που έχουν διαπραγματευτεί. Το δεύτερο είναι ότι δεν είναι σίγουροι μεταξύ τους τι έχουν διαπραγματευτεί. Και το τρίτο είναι ότι δεν καταλαβαίνουν από διπλωματία», ανέφερε.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.