Μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, είπε αιχμηρά ότι ορισμένοι «μέχρι πρότινος προεξοφλούσαν εκλογές και ζητούσαν από τους δανειστές να μην κλείσουν την αξιολόγηση, για να προκύψουν πολιτικές εξελίξεις».
Υποστήριξε ότι «κάποιοι από τους δανειστές δεν θέλουν να καταγραφεί η Αριστερά ως η πολιτική δύναμη που θα βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία και διαρκώς προβάλλουν απαιτήσεις που έχουν πολιτική και όχι αμιγώς οικονομική στόχευση».
Επανέλαβε την κυβερνητική θέση ότι τα δημοσιονομικά μέτρα θα εφαρμοσθούν «μονάχα υπό την προϋπόθεση ότι στο τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, θα έχουν ενεργοποιηθεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους».
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ωστόσο έχει τοποθετηθεί αρνητικά για αυτό το μοντέλο εφαρμογής.
Ο κ. Τζανακόπουλος μάλιστα άνοιξε και «παράθυρο» επαναδιαπραγμάτευσης των αρνητικών μέτρων μετά το 2018, σε συνεργασία με τους δανειστές και εφόσον η πορεία της οικονομίας συνεχίζει να αποδίδει και πιάνονται οι στόχοι.
Οι θεσμοί δεν έχουν αναφερθεί σε τέτοιο σενάριο.
Ερωτηθείς για τις εσωκομματικές συζητήσεις για τα νέα μέτρα που θα κληθεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων η κυβέρνηση, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι η συμφωνία της Μάλτας έγινε αποδεκτή από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με συντριπτικά ποσοστά, αναγνωρίζοντας πάντως τη δυνατότητα για ανησυχίες και διαφορετικούς στρατηγικούς προβληματισμούς.
Σημείωσε πως οι συλλογικές αποφάσεις είναι δεσμευτικές και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα ψηφίσει τα μέτρα.
Στο θέμα της διαπραγμάτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνει λόγο για «συμβιβασμό βασισμένο σε αμοιβαίες υποχωρήσεις» και «διαχειρίσιμο», που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την έξοδο από το πρόγραμμα και την επιτροπεία».
Με δεδομένο τον όρο που θέτει η Γερμανία για συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι «πολύ γρήγορα θα έχουμε και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων για το χρέος, αλλά και τον καθορισμό του δημοσιονομικού μονοπατιού για την περίοδο μετά το 2019».
Αντιθέτως, η γερμανική απαίτηση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επί μία δεκαετία «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, και αυτό «έχει γίνει κατανοητό και από τη γερμανική πλευρά», σημειώνει.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.