Κλείσιμο

Παραδοχή Πετρόπουλου περί συνεννοήσεων με την ΕΛΣΤΑΤ κατόπιν εορτής

Κατόπιν εορτής κι αφού το «αλαλούμ» ήταν προδιαγεγραμμένο βάσει του ψηφισμένου πλέον ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, έγιναν οι συνεννοήσεις μεταξύ Υπουργείου Εργασίας και ΕΛΣΤΑΤ, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Τάσου Πετρόπουλου στη Βουλή, καταδεικνύοντας προχειρότητα και έλλειψη σοβαρής προεργασίας.

Ο Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επιχειρώντας να αποποιηθεί των ευθυνών της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας για το «αλαλούμ» που προκλήθηκε με τον υπολογισμό των νέων συντάξεων και το «άδειασμα» της ΕΛΣΤΑΤ και να πείσει ότι η κυβέρνηση δεν καθυστέρησε, «μαρτύρησε» την πραγματικότητα, καθώς όπως είπε η αρμόδια διευθύντρια του Υπουργείου είχε έρθει σε επαφή με την ΕΛΣΤΑΤ από τις 24 Μαΐου του 2016. Ο νόμος όμως που συμπεριλάμβανε τον περιβόητο συντελεστή είχε ήδη ψηφιστεί από τις 9 Μαΐου.

Ο ίδιος μάλιστα «έδειξε» την ΕΛΣΤΑΤ για τις καθυστερήσεις αναφέροντας ότι η Αρχή ξεκίνησε να εξετάζει σε βάθος το θέμα το Νοέμβριο όταν και ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Την ίδια ώρα, στις τεράστιες δυσκολίες του «εγχειρήματος» απέδωσε ο Τάσος Πετρόπουλος το σφάλμα που προέκυψε στον συντελεστή που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, υπεραμυνόμενος της κυβερνητικής επιλογής με τον ισχυρισμό ότι η διατύπωση φαινόταν ορθή βάση της διεθνούς βιβλιογραφίας.

«Η διατύπωση της διάταξης στο νόμο υπεβλήθη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και είναι σύμφωνη με τη διεθνή βιβλιογραφία. Η μεθοδολογία δεν είναι ίδια παντού, αλλά η βιβλιογραφία που μας υπέδειξαν οι υπηρεσίες έδειχνε ότι ήταν εύστοχη η διατύπωση», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι: «ο συντελεστής δείκτη μισθού σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία είναι σωστός. Εντούτοις δεν υπάρχουν τα σχετικά στοιχεία, γιατί αποκλίνει από το δείκτη κόστους εργασίας, που δεν ταυτίζεται με το δείκτη ετήσιας μεταβολής μισθών. Γι’ αυτό επελέγη με επιστημονικό τρόπο ως ορθότερη μεθοδολογία ο υπολογισμός σύμφωνα με το δείκτη τιμών καταναλωτή».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε τους συνταξιούχους ότι με την τροπολογία που κατατέθηκε από την υπουργό Έφη Αχτσιόγλου επιλύεται πλέον το πρόβλημα του μαθηματικού τύπου, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν κινδυνεύει η καταβολή των νέων συντάξεων για όσους υπέβαλλαν αίτηση μετά τις 13/5/2016.

«Είστε μαθητευόμενοι μάγοι της κακιάς ώρας», σχολίασε σκωπτικά από την πλευρά της η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που κατέθεσε τη σχετική επίκαιρη ερώτηση, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την τροπολογία Αχτσιόγλου «μπάλωμα» και το νόμο Κατρούγκαλου «εκτρωματικό και μέγγενη» για τους νέους συνταξιούχους.

«Να καταθέσετε την αλληλογραφία με την ΕΛΣΤΑΤ. Γιατί μου κάνει εντύπωση. Αν γνωρίζατε το πρόβλημα και το ανεφάρμοστο γιατί δεν το προβλέπατε στο νόμο; Ή Δεν ξέρατε ή ξέρατε και μας κοροϊδεύετε. Γιατί αν ξέρατε το δύσκολο της διαδικασίας έπρεπε να έχετε ορίσει μεταβατική περίοδο στο νόμο», κατέληξε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

Πάντως από τις απαντήσεις του κ. Πετρόπουλου στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου προκύπτει σταδιακό ξήλωμα του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποσαφήνισης μέσω τροπολογίας ή εγκυκλίου της ρύθμισης του ασφαλιστικού (άρθρο 20) που εκτιμάται ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπής κατά 60% της σύνταξης σε αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διαβεβαιώνοντας από την πλευρά του ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα για τους Δημάρχους καθώς εξελέγησαν πριν από το νόμο.

Μάλιστα ο Τάσος Πετρόπουλος προσπαθώντας να δικαιολογήσει το συνεχές «ράβε – ξήλωνε», υποστήριξε ότι «η ζωή είναι ευρύτερη από το νομοθέτη», δηλαδή, ότι ένας νόμος δεν μπορεί ποτέ να καλύψει τα πάντα όπως προκύπτουν στην πραγματική ζωή και γι’ αυτό χρειάζονται οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά