Σύμφωνα με αυτή παρατείνεται έως 3 χρόνια το πολύ η θητεία των συγκεκριμένων πυροσβεστών και αμέσως μετά τη λήξη της εν λόγω παράτασης, οι ίδιοι εντάσσονται αυτοδίκαια στο μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, καταλαμβάνοντας νέες οργανικές θέσεις, που θα συστηθούν με Προεδρικό Διάταγμα και ταυτόχρονη κατάργηση ισάριθμων οργανικών θέσεων της ειδικής κατηγορίας απ’ όπου προέρχονται.
Όπως αναφέρει η τροπολογία, με Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζεται ότι η μονιμοποίησή τους μπορεί να γίνει και πριν την παρέλευση της πενταετίας, ενώ τους απονέμεται αναδρομικά από 9/2/2017 ο βαθμός του πυροσβέστη αναφορικά με την επετηρίδα και τις βαθμολογικές προαγωγές τους.
Παράλληλα, έως τη μονιμοποίησή τους, τους δίνεται η δυνατότητα απασχόλησης με υπερωρίες, νυχτερινά, καθώς και Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες, για τις οποίες θα πληρώνονται κανονικά βάσει της κείμενης νομοθεσίας, ενώ επιτρέπονται στο εξής και οι μεταθέσεις και αποσπάσεις τους για τις ανάγκες της υπηρεσίας.
Τέλος, με την εν λόγω τροπολογία παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής τους στις πανελλήνιες εξετάσεις των σχολών του Σώματος, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τις απαιτούμενες για τους πυροσβέστες προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε από τη Βουλή ο επισπεύδων υπουργός Νίκος Τόσκας, η τροπολογία αφορά 2.093 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, ενώ άφησε ανοιχτό παράθυρο για τη μονιμοποίησή τους νωρίτερα απ’ ότι προβλέπει η τροπολογία, εφόσον καταλήξουν θετικά οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς.
«Υπάρχει διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς για τη μονιμοποίησή τους, που μπορεί να καταλήξει ακόμη και σε μερικές μέρες ή σύντομα. Για το μεταβατικό διάστημα και για την κάλυψή τους προτείνεται η μεταβατική διάταξη που προβλέπει 3ετή παράταση της θητείας τους, την οποία θα διανύσουν με το βαθμό του πυροσβέστη. Ανανεώνουμε τη θητεία τους μέχρι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μονιμοποίησής τους, που νομίζουμε θα γίνει πολύ σύντομα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ, από την εφαρμογή του μέτρου, αναμένεται ετήσια επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού κατά 10,6 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τη χορήγηση υπερωριών για 3 έτη, η οποία βάσει της αιτιολογικής έκθεσης θα «αντισταθμιστεί με το πρόσθετο έσοδο που προέρχεται από την παροχή υπηρεσιών πυροπροστασίας προς την έχουσα την εκμετάλλευση των περιφερειακών αεροδρομίων εταιρία FRAPORT».
Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, υπό τον τίτλο: «Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών, Εθνικό Μητρώο Ιδιωτικών Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας και άλλες διατάξεις», το οποίο ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι όπως δήλωσε κι ο ίδιος ο κος Τόσκας, οι 2.093 πυροσβέστες πενταετούς θητείας θα έπρεπε βάσει νόμου του 2014 να έχουν μονιμοποιηθεί ήδη, συνεπώς θεωρείται βέβαιο πως η μεταβατική αυτή ρύθμιση δεν θα ικανοποιήσει πλήρως τα αιτήματά τους.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.