Κλείσιμο

Επιστροφή Τσίπρα στην Αθήνα χωρίς καμία ρητή δέσμευση για το χρέος

Χωρίς καμία πρόοδο για αποφάσεις στο χρέος γυρνά στην Αθήνα ο πρωθυπουργός, καθώς στις διμερείς συναντήσεις που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, τον Γάλλο πρόεδρο και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου δεν απεκόμισε καμία συγκεκριμένη δέσμευση. Γι’ αυτό φαίνεται πως η προσοχή του κ. Τσίπρα στρέφεται προς τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, κάτι που θα θεωρηθεί από τους διεθνείς επενδυτές ως ένα σημάδι σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, ενώ δίνοντας μια διάσταση απειλής, τόνισε τη σημασία θετικών εξελίξεων άμεσα, καθώς μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες εισέρχονται σε προεκλογική περίοδο.

Ο κ. Τσίπρας, όπως δήλωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, έθεσε σε όλους τους συνομιλητές του την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από όλες τις πλευρές, καθώς η Ελλάδα τηρεί από την πλευρά της τις υποχρεώσεις της. Ο κ. Τσίπρας έθεσε και χρονοδιάγραμμα «για τις θετικές εξελίξεις» που αναμένει, αναφέροντας το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ από τις αρχές της νέας χρονιάς ο πρωθυπουργός αναμένει να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, έτσι ώστε να σταλεί το σήμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα «ότι δεν υπάρχει αναβλητικότητα και ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω τις μέρες της κρίσης και με σταθερά βήματα βαδίζει στην ανάκαμψη της οικονομίας», όπως είπε.

Όσον αφορά την απειλητική στάση που ενδέχεται να κρατήσει ο κ. Τσίπρας σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθούν οι «θετικές εξελίξεις» που αναμένει, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «κανένας δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις» μία χρονιά στην οποία εξελίσσονται εκλογές σε κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ τόνισε τη συνεισφορά της Ελλάδα στην προσφυγική κρίση.

Συγκεκριμένα, με την κ. Μέρκελ η συζήτηση για το χρέος ήταν σύντομη, με την καγκελάριο να μεταφέρει τις σχετικές αποφάσεις στο Eurogroup, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στο ΔΝΤ. Σύμφωνα με γερμανική πηγή, η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι οι αποφάσεις για το χρέος δεν είναι γερμανικές και ότι θα παρθούν σε επίπεδο Eurogroup, δείγμα –όπως φαίνεται– της απροθυμίας του Βερολίνου να αναλάβει, σε αυτή τη συγκυρία, πολιτική πρωτοβουλία στήριξης της Αθήνας και έτσι μη δίνοντας ούτε στο ελάχιστο τη διαβεβαίωση που θα ήθελε ο κ. Τσίπρας. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το πού βρίσκεται το πρόγραμμα ενόψει της β΄ αξιολόγησης και ο κ. Τσίπρας απέφυγε να αναφερθεί στην αρνητική στάση που κρατάει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους.

Από τη πλευρά του, ο κ. Ολάντ ερωτηθείς για τη συνάντηση του με τον κ. Τσίπρα και τη συζήτηση για το χρέος σχολίασε πως είχαν γίνει υποσχέσεις για το χρέος από το 2012, παραπέμποντας στη συμφωνία που είχε επιτευχθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά και ότι «τώρα έχουμε φτάσει σχεδόν στο 2017». Ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ πρέπει να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα και να υποστηρίξουν τις ελληνικές θέσεις, αλλά πρώτα πρέπει και η Ελλάδα να εφαρμόσει αυτά που έχει συμφωνήσει στη δεύτερη αξιολόγηση όπως τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως είναι ευρέως γνωστή η επιρροή που άσκησε για να παραμένει μέλος της Ευρωζώνης η Ελλάδα και να ενισχυθεί και ολοκλήρωσε λέγοντας πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους, καθώς είναι το επόμενο βήμα υποστήριξης της Ελλάδας.
Πηγή: Πηγή: Καθημερινή - Ελένη Βαρβιτσιώτη