Μήνυμα Τσίπρα για το χρέος με το βλέμμα σε Ευρώπη και Γερμανία

«Να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» σε ό,τι αφορά το χρέος» καλεί την Ευρώπη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Facebook, με αφορμή τη συμπλήρωση 63 χρόνων από τη Συμφωνία του Λονδίνου και τη διαγραφή πάνω από 50% του μεταπολεμικού χρέους της Γερμανίας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει με νόημα ότι «η Συμφωνία υλοποιήθηκε «και με την υπογραφή της Ελλάδας».

«Η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να στρέψει το βλέμμα της στο μέλλον, συνυπογράφοντας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα διασφαλίζει την ευημερία των λαών της», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, εν μέσω της συνεχιζόμενης διαφωνίας ανάμεσα στους ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Η συμφωνία του Eurogroup του Μαΐου ουσιαστικά προβλέπει ότι το ενδεχόμενο να γίνουν βαθιές παρεμβάσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ληφθούν μετά τη λήξη του τρέχοντος Μνημονίου, δηλαδή το 2018, μετά τις γερμανικές εκλογές του 2017.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα συνεισφέρει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα στήριξης εάν οι Ευρωπαίοι δεν διατυπώσουν ξεκάθαρα τα μέτρα ελάφρυνσης που προτίθενται να λάβουν και τα οποία θα καταστήσουν το χρέος βιώσιμο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή που βρισκόταν στην αντιπολίτευση αλλά και σήμερα ως κυβέρνηση θέτει επί τάπητος το ζήτημα του ελληνικού χρέους έχοντας πλέον κερδίσει σημαντικό έδαφος με συγκεκριμένα αποτελέσματα που αποτυπώνονται στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου», σημειώνει ο κ. Τσίπρας.
Πηγή: skai.gr