Αρνητικός ο Κουτσούμπας σε συναίνεση για εκλογικό νόμο και συνταγματική αναθεώρηση

Αρνητικός απέναντι στο ενδεχόμενο συναίνεσης με την κυβέρνηση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στην κάμερα με τον πρωθυπουργό κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Απαντώντας στη δήλωση του πρωθυπουργού ότι επιδιώκει συναινέσεις «όπου μπορούν να υπάρξουν», ακόμα κι αν είναι δύσκολες, ο κ. Κουτσούμπας απάντησε με νόημα ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοιο φως στον ορίζοντα».

Στην αρχή της συζήτησης, ο επικεφαλής του ΚΚΕ σχολίασε αιχμηρά ότι τη στιγμή που «ο λαός στενάζει στα γκισέ της εφορίας», θέματα όπως ο εκλογικός νόμος πρέπει να είναι δευτερεύοντα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ Κουτσούμπας είπε ότι «εκφράσαμε την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή αναλογική, ανόθευτη, άδολη, χωρίς μπόνους, χωρίς πλαφόν».

Ανέφερε ακόμη ότι δεν υπήρξε συμφωνία καθώς ο πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή ακούει τις απόψεις των κομμάτων.

«Έχω την εντύπωση», είπε, «ότι δεν έχει καταλήξει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, ούτε για τον εκλογικό νόμο, ούτε για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

Η στήριξη του ΚΚΕ θεωρείται κρίσιμη, καθώς για να εφαρμοστεί ο νέος εκλογικός νόμος η κυβέρνηση χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία τουλάχιστον 200 εδρών. Με απλή πλειοψηφία, οι αλλαγές θα εφαρμοστούν στις μεθεπόμενες κάλπες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τη λύση της απλής αναλογικής, αλλά εξετάζει τη λύση του μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα εφόσον συγκεντρώσει πάνω από ένα ποσοστό της λαϊκής ψήφου.

Στις 16:00 το απόγευμα ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και δύο ώρες μετά, στις 18:00, θα συναντηθεί με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, στις 10:00 το πρωί, και με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, στις 12:00 το μεσημέρι.

Άγνωστος παράγοντας παραμένει και η Χρυσή Αυγή, που δεν έχει κληθεί να συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών.
Πηγή: skai.gr