Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, η Άγκυρα δεν έχει ακόμα εκπληρώσει πέντε από τα 72 προαπαιτούμενα που συνδέονται με την απελευθέρωση των θεωρήσεων, ζητήματα που θα πρέπει να λυθούν έως τα τέλη Ιουνίου, όταν τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθούν να δώσουν το τελικό «πράσινο φως» στην απελευθέρωση των visas.
Οι πέντε εκκρεμότητες αφορούν όμως πολιτικά ευαίσθητα ζητήματα και παραμένει άγνωστο το πόσο εύκολη θα είναι η διαπραγμάτευση για την υλοποίησή τους, καθότι η Άγκυρα από την πλευρά της εκτιμά πως έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που της αναλογούν.
Τα πέντε κενά αφορούν, μεταξύ άλλων, τη νομική προστασία της ελευθερίας της έκφρασης, την τουρκική νομοθεσία για προστασία των προσωπικών δεδομένων και τη συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών και τουρκικών δικαστικών αρχών. Σε αυτά τα μέτωπα το ισχύον τουρκικό πλαίσιο δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Σημειώνεται πάντως ότι ακόμα και σε περίπτωση που εγκριθεί η άρση των θεωρήσεων, κανένας τούρκος πολίτης δεν θα έχει το δικαίωμα να εισέλθει στη Ζώνη Σένγκεν αν δεν κατέχει βιομετρικό διαβατήριο. Η Κομισιόν αποφάσισε να δώσει έξτρα προθεσμία έως τα τέλη του 2016 προκειμένου η Άγκυρα να εφαρμόσει τα «τελευταία» τεχνολογικά-βιομετρικά δεδομένα στα διαβατήρια που εκδίδει.
Η άρση των visas για τουρκικά διαβατήρια αποτελεί κεντρικό σημείο της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Η Άγκυρα έχει καταστήσει σαφές πως θα πάψει να δέχεται επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά αν η Ευρώπη δεν εγκρίνει την απελευθέρωση.
Σε μία ένδειξη της σημασίας που έχει το προσφυγικό στη σκέψη της Κομισιόν, ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς ανέφερε πως η συνεργασία με την τουρκική πλευρά έχει «αποφέρει αποτελέσματα», με τις καθημερινές εισροές να έχουν πέσει στις εκατοντάδες αντί για χιλιάδες.
Σημειώνεται πως η άρση των θεωρήσεων αφορά την παραμονή έως 90 ημέρες στη Ζώνη Σένγκεν. Δεν δίνει το δικαίωμα σε Τούρκους να μεταναστεύουν ή να εργάζονται μόνιμα στην Ε.Ε.
Πάντως, σε μία ένδειξη ότι στην Ευρώπη υπάρχουν έντονες ανησυχίες για κύμα μετανάστευσης από τη γείτονα χώρα, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι δέχτηκε την πρόταση της Γερμανίας και της Γαλλίας για ενίσχυση των δικλίδων ασφαλείας στη συμφωνία με την Τουρκία.
Αυτό σημαίνει ότι η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη θα μπορούν να αναστείλουν γρήγορα τις απελευθερωμένες θεωρήσεις εάν κρίνουν πως πολλοί τούρκοι πολίτες παραβιάζουν το όριο των 90 ημερών και προσπαθούν να παραμείνουν παρανόμως στη Γηραιά Ήπειρο.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.