«Η Ευρώπη είναι τώρα πολύ καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε εντάσεις απ' ό,τι πριν από τρία χρόνια, όταν η ελληνική κρίση αποτελούσε μεγαλύτερο παράγοντα αστάθειας», δήλωσε ο υπουργός.
Σχετικά με την απόφαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας (SNB) για την κατάργηση του ελάχιστου ορίου ισοτιμίας του φράγκου με το ευρώ, ο κ. Γκραμένα δήλωσε ότι αυτή ελήφθη με την προσδοκία ότι η ΕΚΤ θα προχωρούσε πιθανόν σε μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που θα αποδυνάμωναν περαιτέρω το ευρώ.
Την περασμένη εβδομάδα, η SNB κατάργησε αιφνιδιαστικά το ελάχιστο όριο των 1,20 φράγκων ανά ευρώ, πυροδοτώντας αρχικά μία ανατίμηση ελβετικού νομίσματος έως και κατά 40%. Η κίνηση αυτή έγινε λίγες μόνο ημέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη, κατά την οποία η τράπεζα μπορεί να εγκρίνει ένα πρόγραμμα αγορών ομολόγων για να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό και να αναθερμάνει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.
«Δεν είναι μυστικό ότι η ΕΚΤ εξετάζει τη θέσπιση μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης. Για τις ελβετικές Αρχές αυτό ήταν μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Γνώριζαν ότι αν λαμβάνονταν μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, θα αυξάνονταν η πίεση τόσο πολύ στο ελβετικό φράγκο, ώστε δεν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν το πλαφόν» δήλωσε ο κ. Γκραμένα, ο οποίος θα γίνει πρόεδρος του Eurogroup τον Ιούλιο, στο περιθώριο των εργασιών του Ασιατικού Οικονομικού Φόρουμ στο Χονγκ Κονγκ.
Την ανησυχία των, εκτός Ευρωζώνης, κρατών και των επενδυτών για τη σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος, επιχείρησε στο μεταξύ να καθησυχάσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την επίσκεψή του στην Ινδία.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.