Κλείσιμο

Σύσκεψη Σαμαρά - στελεχών ΝΔ στη βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση (upd)

Ανοίγει και επισήμως η ΝΔ το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Το απόγευμα στα γραφεία της ΝΔ στη Βουλή θα γίνει η πρώτη σύσκεψη με παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και στελεχών του κόμματος προκειμένου να τεθούν επί τάπητος οι προτάσεις του κόμματος για τη συνταγματική αναθεώρηση και να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

Οι προτάσεις της
ΝΔ αναμένεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και πληροφορίες να είναι έτοιμες το επόμενο εικοσαήμερο, οπότε η Βουλή εντός του Δεκεμβρίου να μπορέσει να αποφασίσει τη σύσταση της διακομματικής Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος που θα συζητήσει τις προτεινόμενες αλλαγές της ΝΔ αλλά και όλων των κομμάτων που θα καταθέσουν αντίστοιχες προτάσεις και οι οποίες θα πρέπει να φέρουν τουλάχιστον 50 υπογραφές.

Η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος μέσα σε ένα διάστημα 5-6 μηνών –και αν δεν μεσολαβήσουν εκλογές- θα πρέπει να καταθέσει την τελική της έκθεση στην Ολομέλεια της Βουλής, και στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι ψηφοφορίες από τις οποίες θα κριθούν ποιες διατάξεις το Συντάγματος θα αναθεωρηθούν. Όσες προτάσεις λάβουν 180 ψήφους και πάνω, στην επόμενη Βουλή - που είναι και η Αναθεωρητική -οι εν λόγω προτάσεις θα μπορέσουν να «περάσουν» με 151 ψήφους, ενώ όσες προτάσεις λάβουν στην παρούσα Βουλή 151 ψήφους –ή λιγότερες από 180 - τότε στην επόμενη Βουλή θα πρέπει να συγκεντρώσουν 180 ψήφους και πάνω για να αναθεωρηθούν.

To μεσημέρι της Τετάρτης ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς έχει αναλάβει την προετοιμασία των προτάσεων του κόμματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος.  
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου, skai.gr