Κλείσιμο

Η Άγκυρα σπεύδει να καλύψει το «ρωσικό κενό» σε ελληνικά και ευρωπαϊκά προϊόντα

Τα «ρωσικά κενά» σε ελληνικά και ευρωπαϊκά προϊόντα σπεύδει να καλύψει με συντονισμένες διπλωματικές κινήσεις η Άγκυρα μετά το εμπάργκο που επέβαλε η Μόσχα σε αντίποινα για τις κυρώσεις των δυτικών χωρών...

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η ρωσική Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, (Rosselkhoznadzor)η Τουρκία υποσχέθηκε ότι θα δώσει σύντομα προς έγκριση τη λίστα των προμηθευτών τροφίμων της στην Ρωσία.

Μετά από συνομιλίες μεταξύ του επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας Σεργκέι Ντάνκβερτ με τον Νιχάτ Πακντίλ, αναπληρωτή υφυπουργό του Υπουργείου Τροφίμων, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της Τουρκίας, η Rosselkhoznadzor ανέφερε ότι θα μπορούσε να περιλάβει τις επιχειρήσεις αυτές στο αντίστοιχο μητρώο, με εγγυήσεις από την αρμόδια τουρκική κτηνιατρική υπηρεσία.

«Το μέτρο αυτό θα πρέπει να ενισχύσει ‘σημαντικά και γρήγορα’ τις προμήθειες τροφίμων από την Τουρκία» τόνισε ο Ντάνκβερτ. Η Μόσχα ενδιαφέρεται όχι μόνο για τουρκικά φρούτα και λαχανικά, αλλά και για ψάρια, θαλασσινά, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.

«Η αμοιβαία συνεργασία δημιουργεί ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για την τουρκική οικονομία, διασφαλίζοντας σταθερότητα στην παραγωγή τροφίμων» αναφέρει χαρακτηριστικά η Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ρωσίας.

«Ανεξάρτητα από την τουριστική ζήτηση στην Τουρκία, τα μεταποιημένα προϊόντα θα πωλούνται στη ρωσική αγορά» προσθέτει στο δελτίο Τύπου η Rosselkhoznadzor.

Οι εισαγωγές τούρκικων τροφίμων στη Ρωσία το 2013 ξεπερνούσαν τα 1,3 δισεκ. ευρώ. Οι εξαγωγές ρωσικών τροφίμων της (κυρίως σιτηρών) στην Τουρκία αντιπροσώπευαν τα 1,21 δισεκ. ευρώ.

Στο μεταξύ, τα πρώτα φορτία με ροδάκινα που δεν κατάφεραν να εισαχθούν στην ρωσική αγορά μετά το εμπάργκο επέστρεψαν στη χώρα μας. Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από την ΕΕ, κάνοντας λόγο για "καταστροφή".
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας