Ο κ. Κάμερον, όπως επίσης η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε θα φιλοξενηθούν στη θερινή κατοικία του Σουηδού πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελντ με σκοπό να συζητήσουν τις μεταρρυθμίσεις που πιστεύουν πως πρέπει να προωθηθούν στη λειτουργία της Ε.Ε.
Η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί πως η συγκεκριμένη τετράδα μπορεί να αναδειχθεί σε κινητήρια δύναμη εφαρμογής μεταρρυθμίσεων που θα περιορίζει την παρέμβαση των Βρυξελλών σε εθνικές υποθέσεις. Ο κ. Κάμερον έχει δεσμευθεί πως θα επιτύχει τέτοιου είδους αλλαγές στη λειτουργία της Ε.Ε. και πως ο νέος διακανονισμός που θα προκύψει θα τεθεί στην κρίση του βρετανικού λαού σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.
Ο βρετανός πρωθυπουργός θεωρεί πως ο κ. Γιούνκερ θα σταθεί εμπόδιο σε αυτή τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, ως υπέρμετρα φεντεραλιστής. Επιφυλάξεις για την καταλληλότητα του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου για τη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρονται επίσης να έχουν εκφράσει οι κκ. Ράινφελντ και Ρούτε, ενώ οι Βρετανοί αναλυτές εκτιμούν πως και η κα. Μέρκελ, παρά την έστω καθυστερημένη δημόσια έγκριση της υποψηφιότητας Γιούνκερ, θα προτιμούσε κάποιο άλλο πρόσωπο.
Μιλώντας στους Financial Times λίγο πριν τη διήμερη συνάντηση, ο Σουηδός πρωθυπουργός αναπτέρωσε τις ελπίδες του κ. Κάμερον λέγοντας ότι πρέπει να είναι οι εθνικοί ηγέτες και όχι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που επιλέγει τον πρόεδρο της Κομισιόν. Απέφυγε ωστόσο να ταχθεί ανοιχτά κατά του κ. Γιούνκερ, σχολιάζοντας ότι «δεν είναι συνετό να συνδέονται τόσο σημαντικές συζητήσεις με συγκεκριμένα ονόματα».
Η συνάντηση γίνεται στον έντονο απόηχο του δημοσιεύματος της βρετανικής Sun on Sunday που ανέφερε ότι ο πατέρας του κ. Γιούνκερ είχε υποχρεωθεί να πολεμήσει μαζί με τις δυνάμεις της ναζιστικής Βέρμαχτ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και ότι ο πεθερός του ήταν πρόθυμος διώκτης των Εβραίων. Η ταμπλόιντ εφημερίδα χαρακτήριζε τον κ. Γιούνκερ ως τον «πιο επικίνδυνο άνθρωπο στην ΕΕ», του οποίου οι ενέργειες καθορίζονται από την «ντροπή» που νιώθει για τον πατέρα του.
Οι αντιδράσεις, κυρίως στο Λουξεμβούργο και τη Γερμανία, είναι έντονες, με τον εκπρόσωπο του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) να κάνει λόγο για «αηδιαστικό» δημοσίευμα.
Ο κ. Γιούνκερ φέρεται να είχε προειδοποιήσει στελέχη του ΕΛΚ για λασπολογία και προσωπικές υποθέσεις σε βάρος του από τον ευρωσκεπτικιστικό βρετανικό Τύπο. Είχε επίσης εκφράσει την έντονη δυσφορία του για το γεγονός ότι δεν έχει σταθεί δυνατό να επικοινωνήσει με τον κ. Κάμερον.
Δημοσίευμα της Daily Telegraph ανέφερε εξάλλου πως ο κ. Γιούνκερ είναι έτοιμος να παραιτηθεί της υποψηφιότητάς του μετά τις επιφυλάξεις που διατύπωσε για το πρόσωπό του και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι. Το ίδιο δημοσίευμα πρόσθετε ότι κατ’ ιδίαν η καγκελάριος Μέρκελ έχει εκφράσει τη διαφωνία της με την επιλογή Γιούνκερ.
Πάντως, ένα από τα πρόσωπα που κατά τη βρετανική πλευρά θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική επιλογή για την ηγεσία της Κομισιόν, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε από το Λονδίνο ότι δεν έχει τέτοιες βλέψεις, καθώς θεωρεί τη δουλειά της στο Ταμείο πολύ σημαντική.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.