Οι πρώτες αντιδράσεις κάνουν λόγο για πρόωρη λήξη της Ολομέλειας του Σώματος και μετάβαση σε θερινά τμήματα, καθώς είθισται η διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας να γίνεται προς το τέλος Ιουνίου.
Ερμηνείες συνδέουν την κυβερνητική πρωτοβουλία με τον επικείμενο ανασχηματισμό, προκειμένου να αποφευχθούν ή να καμφθούν στο λιγότερο τυχόν εσωκομματικές αντιδράσεις στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα.
Άλλες ερμηνείες συνδέουν την κίνηση με το ότι η κυβέρνηση προτιμά να περάσει κρίσιμα νομοσχέδια, όπως αυτό για τους αιγιαλούς ή το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ», από θερινά τμήματα των 100 βουλευτών και όχι από την Ολομέλεια των 300, που αντίστοιχα οι αντιδράσεις μπορεί να είναι περισσότερες. Άλλωστε στα θερινά τμήματα υπάρχει το πλεονέκτημα της αντικατάστασης βουλευτών από άλλους συναδέρφους τους.
Τέλος, υπάρχουν και ερμηνείες που συνδέουν τη λήξη της Ολομέλειας και ειδικότερα τη λήξη της δεύτερης συνόδου της Βουλής που αναδείχθηκε με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, με το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης Υπουργών που αναφέρει: «Η Βουλή μπορεί να ασκήσει δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα, μέχρι το πέρας της δέυτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά το τέλος του αδικήματος».
Νωρίτερα, την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο να κλείσει η Ολομέλεια της Βουλής και να ξεκινήσουν τις εργασίες τους τα θερινά τμήματα, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος συναντήθηκε για το θέμα με τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ζήτησε να μην προχωρήσει μία τέτοια απόφαση. «Καταγγέλλουμε αυτές τις προθέσεις της κυβέρνησης, αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι πάμε αιφνιδιαστικά και εσπευσμένα σε λήξη της Συνόδου», δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης στους δημοσιογράφους.
«Εμείς θεωρούμε πως αν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει την Ολομέλεια, αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο για εκλογές», συμπλήρωσε.
Τέλος, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πολιτικό δικαίωμα να λάβει μια τέτοια απόφαση ερήμην των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και υπογράμμισε πως εκκρεμεί η συζήτηση σημαντικών νομοσχεδίων, όπως αυτό για τον αιγιαλό, το θέμα της διαπραγμάτευσης του χρέους, αλλά υπάρχουν και κρίσιμες υποθέσεις για τις οποίες πρέπει να διατυπώσει η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για άρσεις ασυλιών.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.