Κλείσιμο

Γεωργιάδης: Τα φάρμακα είναι σε πολύ χαμηλές τιμές – ιδιαίτερη η αγορά του φαρμάκου

Στη θέση του ότι η πώληση των φαρμάκων πρέπει να παραμείνει στα φαρμακεία εμμένει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος απάντησε στις δηλώσεις του συναρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στον ΣΚΑΪ ότι στην Ελλάδα οι πολίτες πληρώνουν κατά μέσο όρο 27,6% παραπάνω για τα ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα).

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι τα ΜΗΣΥΦΑ είναι διατιμημένα, δηλαδή ορίζεται η τιμή τους και είναι σε πολύ χαμηλές τιμές, γι’ αυτό και άλλωστε η βιομηχανία πιέζει για αύξηση τιμών.

«Η αγορά του φαρμάκου είναι ιδιαίτερη αγορά, και δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς σε αυτήν» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Κύκλοι του υπουργείου Υγείας υπογράμμιζαν ότι τα ΜΗΣΥΦΑ θα πρέπει να παραμείνουν μόνο στα φαρμακεία λόγω της ιδιαιτερότητας του προϊόντος, επειδή είναι φαρμακευτικά, αλλά χωρίς διατίμηση, με ένα πλαφόν μόνο στην ανωτάτη τιμή, και να έχει ο φαρμακοποιός τη δυνατότητα μέσα από προσφορές και εκπτώσεις να ρίχνει την τιμή.

Πάντως, στο τραπέζι εξετάζεται και το ενδεχόμενο -ως έσχατη λύση- αν δεν ευοδωθεί το πρώτο σενάριο να βγουν μεν τα ΜΗΣΥΦΑ στα ράφια των σούπερ μαρκετ, αλλά να πωλούνται παρουσία φαρμακοποιού.

«Δεν αντιδικώ με τον κ. Χατζηδάκη, τον οποίο σέβομαι πολύ και έχουμε εξαιρετική συνεργασία. Θα βρεθούμε κάποια στιγμή τις επόμενες ημέρες για να βρούμε λύση» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

"Το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο"  

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας αποδέχθηκε το 80% των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για την πρωτοβάθμια υγεία.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων το όλο σύστημα να λειτουργήσει μέσα σε ένα χρόνο και όχι σε τρία, να μην καταργούνται οι θέσεις των γιατρών που αποχωρούν οικειοθελώς, αλλά να προσλαμβάνονται άλλοι στις θέσεις τους, και να υπάρχει συγκεκριμένη δαπάνη ανά Καλλικρατικό δήμο για ένα δίκτυο γιατρών και σφαιρική δαπάνη, ώστε να υπάρχουν οικονομικά κίνητρα, ώστε νέοι γιατροί να πάνε στην περιφέρεια.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν δύο ζητήματα, το ένα αφορά τις κλινικές ημερήσιας νοσηλείας και το δεύτερο αν ο ιδιωτικός τομέας και ο δημόσιος τομέας θα βρίσκονται υπό την ευθύνη ενός φορέα, όπως ζητά το ΠΑΣΟΚ.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, και σε δυο εβδομάδες καλώς ενόντων των πραγμάτων θα αποτελεί νόμο του κράτους.
Πηγή: Λουίζα Κροντήρη, Newsdesk ΣΚΑΪ