Κλείσιμο

Δοκιμάζει την κυβέρνηση ο φόρος ακινήτων

Αντιμέτωπη με την εμφανή απροθυμία των βουλευτών να στηρίξουν ακόμη και μέτρα όπως ο φόρος ακινήτων, η κυβέρνηση «μετράει» τις επιλογές της ενόψει της άφιξης, την επόμενη εβδομάδα, των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα.

Την ίδια στιγμή που η διαπραγμάτευση για το ενδεχόμενο νέων μέτρων για το 2014 βρίσκεται σε εξέλιξη (τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ όσο και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κάλεσαν την Αθήνα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αρνούμενοι να ανοίξουν σε αυτή τη φάση τον κύκλο της πολιτικής διαπραγμάτευσης), το κυβερνητικό στρατόπεδο μοιάζει να δοκιμάζεται ήδη από τον φόρο ακινήτων, που αναμένεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή. Την Τρίτη 22 βουλευτές της Ν.Δ., που εκλέγονται στην περιφέρεια, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Γ. Στουρνάρα εκφράζοντας έντονες αντιρρήσεις για τον τρόπο φορολόγησης των αγροτεμαχίων. Αρκετά ακόμη κοινοβουλευτικά στελέχη εκφράζουν δυσφορία, επί του παρόντος ατύπως: ο κ. Αργ. Ντινόπουλος σημείωσε (ΒΗΜΑ) ότι «αν δεν γίνουν σημαντικές βελτιώσεις, το νομοσχέδιο θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει», ενώ η προειδοποίηση του κ. Βύρ. Πολύδωρα ότι «η δήμευση των χωραφιών μας δεν περνάει» ναι μεν αντιμετωπίζεται με διάθεση απαξίωσης από την κυβέρνηση, πλην όμως απηχεί τις διαθέσεις σημαντικής μερίδας βουλευτών. Είναι σαφές ότι ο φόρος ακινήτων θα δοκιμάσει τις κυβερνητικές αντοχές καθώς, ακόμη κι αν εγκριθεί εν τέλει από τη Βουλή, είναι δεδομένο ότι, μέχρι αυτό να συμβεί, ο εκνευρισμός στο εσωτερικό των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων θα χτυπήσει κόκκινο.

Σε αυτό το κλίμα, άλλα κυβερνητικά στελέχη επιδιώκουν να κρατήσουν χαμηλούς τους τόνους για το πρόγραμμα, άλλα δεν υιοθετούν σκληρές εκφράσεις προκειμένου να αποτυπώσουν την πραγματικότητα. Οπως έπραξε, χθες, ο υπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος παρομοίωσε το πρόγραμμα απολύσεων στο Δημόσιο με «εφαρμογή στρατιωτικού νόμου», προκαλώντας μούδιασμα στο Μαξίμου. Παράλληλα, οι δυσκολίες που καλείται να υπερβεί η κυβέρνηση αναζωπυρώνουν σενάρια εκλογών και είναι ενδεικτικό ότι χθες ο κ. Τ. Νεράντζης ερμήνευσε (Κανάλι 1) τη στάση του πρωθυπουργού ως ακολούθως: «Ο Σαμαράς τους είπε πως αν νομίζετε ότι θέλετε και άλλα… εγώ θα παραιτηθώ και κάντε εκλογές».

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, κύκλο επαφών με όλα τα εμπλεκόμενα στελέχη τόσο για την επικείμενη αξιολόγηση και την εκταμίευση του ενός δισ. της δόσης που εκκρεμεί όσο και για την περαιτέρω στρατηγική της Ελλάδας έναντι της θέσης της τρόικας για τη λήψη πρόσθετων μέτρων προκειμένου να καλυφθεί δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δισ. ευρώ το 2014. Για το ζήτημα των προαπαιτουμένων προκειμένου να εκταμιευθεί το ένα δισ., μοναδικό αγκάθι παραμένει η τύχη των αμυντικών βιομηχανιών. Αντιθέτως, τα υπόλοιπα (κώδικας δικηγόρων, οφειλές προς ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ) βρίσκονται, παρά τους αστερίσκους, σε φάση ολοκλήρωσης, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων του πρώτου κύκλου.

Ως προς το δημοσιονομικό κενό και τα ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα του 2014, στο εσωτερικό της κυβέρνησης παρατηρούνται προβληματισμός και διάσταση απόψεων. Ο κ. Γ. Στουρνάρας, με διαδοχικές δηλώσεις του ή διαρροές από το υπουργείο, φέρεται να εμμένει στην ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων ύψους έως 500 εκατ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός με την τρόικα. Την ίδια θέση ασπάζονται και κάποια στελέχη του Μαξίμου, που όμως δεν αποτελούν την πλειοψηφία. Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς διατηρεί ανοιχτές όλες του τις επιλογές, ακόμη και το ενδεχόμενο να επιδιωχθεί η μετακύλιση της συζήτησης για το δημοσιονομικό κενό για τον προσεχή Απρίλιο, παράλληλα με τη συζήτηση που θα επιδιώξει να ανοίξει η Αθήνα για το χρέος. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με την πρόταση που έχει καταθέσει ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, η Αθήνα θα αναλάβει την υποχρέωση να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό στην περίπτωση που τα δημοσιονομικά μεγέθη δεν θα έχουν την εξέλιξη που εκτιμά η ελληνική πλευρά.
Πηγή: Πηγή: Καθημερινή - Γιώργος Π. Τερζής