ΣΥΡΙΖΑ: Επίθεση στην κυβέρνηση για τις αλλαγές στο νόμο για τις απεργίες

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας περί αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου και επαναφοράς του lockout (ανταπεργία) εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου του υπουργείου Εργασίας Δημήτρης Στρατούλης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για προσπάθεια ουσιαστικής κατάργησης των δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού, καθώς και για προσπάθεια αναβίωσης «αντεργατικών νόμων που καταργήθηκαν μετά από μεγάλους αγώνες των εργαζομένων και του λαού μας».

Ο κ. Στρατούλης επιτίθεται όμως και στη ΔΗΜΑΡ, η οποία αντέδρασε στο ενδεχόμενο αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, χαρακτηρίζοντας «για τα μάτια του κόσμου» και «φραστική», τη διαφωνία της.

«Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν στα νέα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης την απάντηση που της αρμόζει με την καθολική και μαχητική συμμετοχή τους στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Φλεβάρη» σημειώνει.

Από την πλευρά τους, κυβερνητικοί αξιωματούχοι σχολίαζαν ότι το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στους κυβερνητικούς και κοινωνικούς εταίρους και ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις.

Η δήλωση Στρατούλη:


«Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να τσακίσει τις λαϊκές αντιστάσεις στις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές της και για να επιβάλλει στο λαό μας προς όφελος των κερδών της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας και των ξένων «επενδυτών» μισθούς Κίνας και εργασιακές σχέσεις Ουγκάντας, συνεχίζει τον αυταρχικό κατήφορό της, που δεν έχει τέλος, βάζοντας σε διακινδύνευση πλέον και την ίδια τη δημοκρατία στη χώρα μας.

»Η μνημονιακή συγκυβέρνηση μετά την ουσιαστική κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος των εργαζομένων για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την αντιμετώπιση των απεργιών με πολιτικές επιστρατεύσεις, δικαστικές απαγορεύσεις και καταστολή, προωθεί τώρα με νόμο την κατάργηση των επίσης συνταγματικών κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού. Στην ουσία, νεκρανασταίνει τον αντισυνδικαλιστικό νόμο 330/1976, το απεργοκτόνο άρθρο 4 του νόμου 1365/83, που ίσχυε μόνο για το δημόσιο τομέα, καθώς και το δικαίωμα των εργοδοτών για ανταπεργία, δηλαδή αντεργατικούς νόμους που καταργήθηκαν μετά από μεγάλους αγώνες των εργαζομένων και του λαού μας.

»Η φραστική διαφωνία της ΔΗΜΑΡ είναι «για τα μάτια του κόσμου», εφόσον εξακολουθεί να στηρίζει αυτή την κυβέρνηση.

»Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν στα νέα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης την απάντηση που της αρμόζει με την καθολική και μαχητική συμμετοχή τους στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Φλεβάρη. Αυτή η απεργία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αρχή για ένα νέο νικηφόρο αυτή τη φορά κύκλο αγώνων του λαού μας, που θα οδηγήσει στην ήττα τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές και την κυβέρνηση που τις υπηρετεί και θα ανοίξει το δρόμο για αντιμνημονιακές προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα μας».

Υπενθυμίζεται
ότι σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, η κυβέρνηση προετοιμάζει την αλλαγή του νόμου για τις απεργίες, έως τα τέλη του 2013.

Οι βασικοί άξονες των αλλαγών θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τον τρόπο κήρυξης μιας απεργιακής κινητοποίησης και τη συγκρότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Επίσης, συζητείται η επαναφορά του θεσμού της «ανταπεργίας», δηλαδή το κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη σε περιπτώσεις απεργιών διαρκείας των εργαζομένων.

Τέλος, θα επανεξεταστούν τα δικαιώματα των συνδικαλιστών, όπως οι συνδικαλιστικές άδειες.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ