Διμέτωπη και δριμεία κριτική Ρουπακιώτη σε κυβερνητική πολιτική

Σκληρή κριτική σε Τρόικα και Κυβέρνηση άσκησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα με αφορμή τα δύο νέα σχέδια νόμου που θα φέρει προς ψήφιση εντός των ημερών στη Βουλή, τον νέο Κώδικα Δικηγόρων και τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα.

«Μας πάτησαν στο λαιμό και έτσι απαιτούν την κατάργηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων των δικηγόρων, που σήμερα εργάζονται συχνά έμμισθοι με 400 ευρώ. Είτε τα μέτρα αυτά επιβάλλονται από την Τρόικα είτε από το Υπουργείο Οικονομικών, γίνονται προς όφελος των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών και όχι της ελληνικής κοινωνίας.

»Κάτω από τις σκληρές οικονομιστικές αντιλήψεις που επικρατούν, είμαι υποχρεωμένος να υπηρετήσω τα δικαιώματα δικαστών, δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων κ.τ.λ. σε βάρος των οποίων το Κράτος και η Τρόικα ασεβούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουπακιώτης.

Εκτός από την κριτική που άσκησε ο υπουργός Δικαιοσύνης στην ψήφιση των μέτρων - στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου από την κυβέρνηση για τους δικηγόρους - εξήγγειλε αντίθετη ρύθμιση από εκείνη που έχει ψηφιστεί σε ό,τι αφορά την παράσταση των δικηγόρων στα συμβόλαια.

Η προτεινόμενη ρύθμιση καθιστά υποχρεωτική την παράσταση δικηγόρου για τον αγοραστή σε αγοραπωλησίες άνω των 60.000 ευρώ στην Αττική και άνω των 20.000 στην υπόλοιπη Ελλάδα, πλην των συμβολαίων που αφορούν χαριστικές δικαιοπραξίες (π.χ. δωρεές, γονικές παροχές κτλ), ενώ για τον πωλητή η επιτροπή προτείνει την υποβολή έκθεσης τίτλων ιδιοκτησίας πριν υπογραφεί οποιοδήποτε συμβόλαιο.

Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο επιβάλλει κατάργηση υποχρεωτικότητας στην παράσταση δικηγόρου στα συμβόλαια. Ο υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά για να αιτιολογήσει τη θέση του: «Εφόσον δεν έχουμε κτηματολόγιο η παράσταση των δικηγόρων είναι υποχρεωτική».

Ο κ. Ρουπακιώτης υπήρξε ιδιαίτερα αποκαλυπτικός σε ό,τι αφορά και το σωφρονιστικό μας σύστημα: «Ντρέπομαι όταν πηγαίνω σε φυλακές, γιατί δεν τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Στις φυλακές υπάρχει πολλή βία η οποία μπορεί να μεταφερθεί στη συνέχεια στην κοινωνία».

Αναφέρθηκε μάλιστα σε πρόσφατη επίσκεψή του στις φυλακές Χανίων και στις συνθήκες που είδε εκεί: «Μια ποντικότρυπα με 38 κρατούμενους στοιβαγμένους σε 25 κρεβάτια, κοιμούνται και το κεφάλι τους βρίσκεται στις τουαλέτες».

Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ζήτημα της νέας νομοθετικής ρύθμισης για την ιθαγένεια που προωθεί η Κυβέρνηση μετά την απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας του νόμου Ραγκούση, ο κ. Ρουπακιώτης δήλωσε:

«Είμαι αντίθετος, γιατί πιστεύω πως όσο σκληραίνουμε τη νομοθεσία τόσο ενισχύουμε τη Χρυσή Αυγή αντί να την αποδυναμώνουμε. Η δράση της Χρυσής Αυγής αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία και γιατί το πολιτικό μας σύστημα αποδεικνύεται αναξιόπιστο στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Η πολιτεία πρέπει να εξετάσει άλλα μέτρα, όπως τις δυνατότητες παραχώρησης ασύλου».

Ο υπουργός τάχθηκε πάντως αντίθετος με την άποψη να τεθεί η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου: "Η μάχη πρέπει να γίνει στη ρίζα του μεταναστευτικού προβλήματος", τόνισε.

Αναλυτικά, το νέο σχέδιο του Κώδικα για τους δικηγόρους προβλέπει:

- Διεξαγωγή ταυτόχρονα γραπτού πανελλήνιου διαγωνισμού σε όλες τις έδρες των Εφετείων για τους υποψήφιους δικηγόρους, με τρόπο αντικειμενικό και αδιάβλητο.
- Σύσταση επιτροπής αξιολόγησης για την προαγωγή των δικηγόρων από βαθμό σε βαθμό (δηλαδή προκειμένου να δικάζουν στο Πρωτοδικείο, το Εφετείο και στον Άρειο Πάγο).
- Δυνατότητα άσκησης των ασκούμενων δικηγόρων σε διοικητικά και πολιτικά δικαστήρια, Εισαγγελίες, Ειρηνοδικεία, στο Στε και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
- Αποκλειστικότητα της έρευνας σε Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολόγια από δικηγόρους και αντίθετη ρύθμιση από εκείνη που έχει ψηφιστεί σε ό,τι αφορά την παράσταση των δικηγόρων στα συμβόλαια.
Η προτεινόμενη ρύθμιση καθιστά υποχρεωτική την παράσταση δικηγόρου για τον αγοραστή σε αγοραπωλησίες άνω των 60.000 ευρώ στην Αττική και άνω των 20.000 στην υπόλοιπη Ελλάδα, πλην των συμβολαίων που αφορούν χαριστικές δικαιοπραξίες (π.χ. δωρεές, γονικές παροχές κτλ), ενώ για τον πωλητή η επιτροπή προτείνει την υποβολή έκθεσης τίτλων ιδιοκτησίας πριν υπογραφεί οποιοδήποτε συμβόλαιο.
- Σύσταση δικηγορικών εταιριών μόνο από εν ενεργεία δικηγόρους.
- Τετραετής θητεία του Προέδρου του Δ.Σ. των Δικηγορικών Συλλόγων, με ανώτατο όμως όριο τις δύο θητείες.
- Τα πειθαρχικά συμβούλια καθίστανται ανεξάρτητα από τα διοικητικά συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων και συγκροτούνται σε εφετειακή βάση.
- Δυνατότητα στον πολίτη να προσφεύγει κατά των δικηγόρων μέσα σε τρία χρόνια στο δικαστήριο των αγωγών κακοδικίας αντί για τους 6 μήνες που προέβλεπε η προηγούμενη ρύθμιση.
- Αναστολή της δικηγορικής ιδιότητας των καθηγητών και των αναπληρωτών των Νομικών Σχολών ΑΕΙ, οι οποίοι θα μπορούν να παρίστανται μόνο σε κακουργήματα.
- Απαγόρευση σε δικηγόρους που έχουν εκλεγεί Βουλευτές ή Ευρωβουλευτές να αναμειγνύονται σε υποθέσεις ναρκωτικών, βιασμών και γενικά εγκλημάτων που θίγουν την κοινή γνώμη.

Οι τομές του νέου Κώδικα Σωφρονιστικού Δικαίου:
- Διεύρυνση της ημιελεύθερης διαβίωσης, αφού παραχωρείται η δυνατότητα στους κρατούμενους να μένουν έξω και να κοιμούνται τη νύχτα σε άλλα ιδρύματα πλήν των φυλακών (πχ εκκλησία).
- Δυνατότητα έκφρασης γνώμης των κρατουμένων για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους.
- Διεύρυνση της επικοινωνίας των κρατουμένων, με δυνατότητα συνεύρεσης συζύγων/συντρόφων και συγγενών πρώτου βαθμού στο πλαίσιο οικογενειακών επισκέψεων και πρόσβασης στο διαδίκτυο.
- Διεύρυνση του καθεστώτος των αδειών και για κρατούμενους που δεν έχουν οικογένεια.
- Ευεργετικός υπολογισμός ημερών ποινής για φοιτητές.
- Δυνατότητα στο Συνήγορο του Πολίτη να κάνει ελέγχους και αυτοψίες στις φυλακές, όπως και σε επιτροπές της Βουλής, στην Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε Δικηγορικούς Συλλόγους κ.ά.
Πηγή: Ιωάννα Mάνδρου