Βερολίνο: Μην περιμένετε αποφάσεις από τη Σύνοδο Κορυφής

Παρά τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, η αυριανή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ δεν πρόκειται να καταλήξει σε αποφάσεις. Ούτε για την Ελλάδα, διευκρινίζει το Βερολίνο.

Σαφώς και θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας στη Σύνοδο, “αλλά μόνον εν παρόδω”, δήλωσαν κυβερνητικοί κύκλοι στην γερμανική πρωτεύουσα. Η ίδια πηγή απέρριψε την περίπτωση να κατατεθεί στη Σύνοδο ενδιάμεση έκθεση της τρόικας, ενώ στην ερώτηση για την ημερομηνία ολοκλήρωσης της έκθεσης, παραδέχθηκε ότι το πιθανότερο είναι να κατατεθεί τέλος Οκτωβρίου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε εμμέσως το αίτημα που διατύπωσε το Γιούρογκρουπ πριν από δέκα μέρες προς την Ελλάδα, να θέσει δηλαδή ως τη Σύνοδο Κορυφής σε ισχύ τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η τρόικα.

Το ζητούμενο είναι, είπε το υψηλόβαθμο στέλεχος της καγκελαρίας, τρόικα και ελληνική κυβέρνηση να καταλήξουν σε κοινά συμπεράσματα για αυτά που θα πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα. Το ίδιο στέλεχος αναμένει ότι η Σύνοδος θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να προχωρήσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Σε ανάλογες εκτιμήσεις προέβησαν στο Βερολίνο και κύκλοι της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως η Σύνοδος Κορυφής να εκφραστεί θετικά για τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα. Οι ίδιοι κύκλοι υπενθύμισαν ότι πρώτος παραλήπτης της έκθεσης της τρόικας θα είναι το Γιούρογκρουπ.

Διαφωνίες για τον “υπερεπίτροπο”


Σε σχεδόν όλα τα θέματα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ φαίνεται να επικρατεί στον έναν ή στον άλλο βαθμό διάσταση απόψεων. Τόσο ανάμεσα στην Κομισιόν και την Γερμανία, όσο και ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι, αλλά και εντός της γερμανικής κυβέρνησης. Πχ. οι προτάσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν προκάλεσαν μόνον ενδοιασμούς στην Κομισιόν αλλά και στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Αναφερόμενος στο θέμα της λειτουργίας της δημοσιονομικής ένωσης στην Ευρωζώνη ο κ. Σόιμπλε έχει προτείνει την αναβάθμιση του επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων σε “υπερεπίτροπο,” ο οποίος θα έχει το δικαίωμα βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της Ευρωζώνης ήδη στη φάση του προσχεδίου.

Η ίδια πηγή από τους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης απέφυγε να υιοθετήσει την πρόταση. Υποστήριξε μεν ότι το Βερολίνο θέλει μια ισχυρότερη παρέμβαση της ΕΕ στα δημοσιονομικά των κρατών-μελών, την πρόταση Σόιμπλε όμως την χαρακτήρισε ως ένα σχέδιο που κατέθεσε στα πλαίσια μιας τρέχουσας συζήτησης που και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Σχεδόν ταυτόσημη εκτίμηση εξέφρασε πηγή της Κομισιόν στο Βερολίνο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “μας τιμά η εμπιστοσύνη που τρέφει ο κ. Σόιμπλε για την Κομισιόν”, αλλά “θα πρέπει να δούμε το τι μπορούμε να κάνουμε συγκεκριμένα με αυτήν την πρόταση, με τα ως τώρα δεδομένα, πάντως, η εφαρμογή της πρότασης Σόιμπλε είναι ανέφικτη.” Την πρόταση Σόιμπλε για υπερεπίτροπο απορρίπτουν επίσης οι συγκυβερνώντες γερμανοί Φιλελεύθεροι, επειδή, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής τους ομάδας Ράινερ Μπρούντερλε, θα είχε την “υψηλή εποπτεία” του νομοθετικού έργου της γερμανικής βουλής.

Διαφορές και στο θέμα Νομισματική Ένωση

Το άλλο βασικό θέμα της Συνόδου αφορά την Νομισματική Ένωση και τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης των τραπεζών από το νέο μηχανισμό στήριξης του ευρώ ESM. Σύμφωνα με κύκλους της Κομισιόν στο Βερολίνο “επείγει” να ολοκληρωθούν ως την Σύνοδο του Δεκεμβρίου οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία μιας ενιαίας εποπτικής αρχής για τις τράπεζες της ευρωζώνης. Η εποπτεία αυτή αποτελεί την προϋπόθεση για την άμεση χρηματοδότηση τραπεζών από το μηχανισμό στήριξης ESM. Κατά την άποψη της Κομισιόν, την γενική εποπτεία θα πρέπει να την αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα στηριχτεί σε έναν μηχανισμό που θα πρέπει να δημιουργηθεί ακόμη στην διάρκεια του επόμενου έτους. Αν η Σύνοδος Κορυφής πάρει μια σχετική απόφαση, τότε θα μπορεί κατά την άποψη της Κομισιόν το ESM να ξεκινήσει να λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου και να παρέχει ήδη από τότε δάνεια.
Όχι, λέει η Γερμανία. Η πηγή της γερμανική κυβέρνησης θέτει ως προϋπόθεση της λειτουργίας του ESM την πλήρη λειτουργία του μηχανισμού εποπτείας. Κάτι που δεν νομίζει ότι θα επιτευχθεί ως το τέλος αυτού του χρόνου.

“Προϋπολογισμός” της Ευρωζώνης

Αναφορικά με τα σχέδια για έναν ιδιαίτερο προϋπολογισμό των χωρών της ευρωζώνης, οι κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης κατέστησαν σαφές ότι στόχος αυτού του σχεδίου είναι η σύγκλιση των χωρών της ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ενισχυθούν τα κράτη που αντιμετωπίζουν προβλήματα ώστε να αναπτύξουν την ανταγωνιστικότητα τους, πχ. με προγράμματα εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης για νέους ανέργους. Ως πηγή χρηματοδότησης αυτών των μέτρων θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα έσοδα από τον φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Πηγή: Παναγιώτης Κουπαράνης - Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος