Αναφερόμενος στο δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα ζητήσει την παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια, δηλαδή από το 2014 στο 2016, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι η καγκελάριος θα ακούσει πρώτα τι θα πει ο κ. Σαμαράς για την κατάσταση στην Ελλάδα και την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά τόσο για εκείνη όσο και για την υπόλοιπη γερμανική κυβέρνηση, ισχύει το «μνημόνιο κατανόησης» που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα και αποτελεί τη βάση για τη συνεργασία ή τη βοήθεια προς την χώρα μας.
Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι για όλες τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και όχι μόνο για τη γερμανική, η έκθεση της τρόικας αποτελεί τη βάση για τα επόμενα βήματα.
Ο κ. Σαμαράς θα ξεκινήσει τις συναντήσεις του με τους κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους στις 22 Αυγούστου, με την επίσκεψη του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Κυβερνητική πηγή ανέφερε στο Reuters ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να κερδίσει την αξιοπιστία της, δείχνοντας την αποφασιστικότητά της.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, η Ελλάδα θα ζητήσει παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια, δηλαδή από το 2014 στο 2016. Το θέμα θα θέσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στις συναντήσεις που θα έχει την επόμενη εβδομάδα, με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Όπως λεει η εφημερίδα, το έγγραφο αναφέρει ότι το αίτημα επέκτασης του χρόνου έχει ως στόχο τη σταδιακή προσαρμογή και τον επιμερισμό των περικοπών έως το 2016.
Επίσης, το έλλειμμα θα περιορίζεται κατά 1,5% του ΑΕΠ ετησίως, αντί για 2,5% που προβλέπει το υπάρχον πρόγραμμα.
Το έγγραφο αναφέρει ότι η χώρα θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια ύψους 20 δισ. ευρώ, καθώς η μείωση του ελλείμματος θα είναι μικρότερη από τα προβλεπόμενα.
Πηγές της ευρωζώνης δήλωσαν στο Reuters ότι ήδη εργάζονται πάνω σε ένα σχέδιο για να δώσουν στην Ελλάδα «την τελευταία ευκαιρία» να «ρίξει» το χρέος της και να παραμείνει στο ευρώ. Οι πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι ένας από τους στόχους που έχουν τεθεί είναι να μειωθεί κατά 70-100 δισ. ευρώ το χρέος της Ελλάδας, ώστε να γίνει βιώσιμο.
Πηγή: - Επιμέλεια: Δέσποινα Χριστοπούλου
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.