Εκτίμησε ότι υπάρχει η δυνατότητα για οικουμενική κυβέρνηση, αλλά με τήρηση της διπλής εντολής που έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές, δηλαδή την αποδέσμευση από το μνημόνιο και σεβασμός στην διάταξη των πολιτικών συσχετισμών, σημειώνοντας ότι στην οικουμενική κυβέρνηση θα πρέπει να συμμετέχουν τα τρία πρώτα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) αλλά και «η παράταξη του Πάνου Καμμένου, στο βαθμό που θα το θέλει».
Ωστόσο, εκτίμησε ότι πιθανότατα η πρόταση για οικουμενική θα ναυαγήσει και θα πάμε σε εκλογές, αλλά εξέφρασε το φόβο ότι και στις επόμενες εκλογές η κατάσταση θα είναι παρόμοια, άρα «πρέπει να υπάρξει λύση».
Αναφερόμενος στα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την οικουμενική κυβέρνηση, σημείωσε ότι θα έπρεπε να είναι καινούρια πρόσωπα, «που δεν έχουν σχέση με την ένοχη πολιτική που μας οδήγησε εδώ», προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να δεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργό.
Για τον εαυτό του και τη Δημοκρατική Αριστερά, επανέλαβε ότι δεν διεκδικεί τίποτε, «μόνο την ικανοποίηση ότι προσέφερα για να υπάρξει λύση».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή είχε επιλέξει την προσφυγή στις κάλπες, κάτι που χαρακτήρισε λάθος, γιατί πρέπει να προταχθεί το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας.
Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, αν οι πολιτικοί αρχηγοί συμφωνήσουν, θα μπορούν από αύριο κιόλας να ξεκινήσουν την διαδικασία σταδιακής αποδέσμευσης από το μνημόνιο.
Τόνισε ότι είναι απαραίτητες οι ρυθμίσεις αποκατάστασης των κατώτατων μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα και ένα αναπτυξιακό πακέτο.
Παράλληλα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι αν εξασφαλιστεί αυτή η κυβέρνηση, θα είναι σημαντικός ομιλητής στην Ευρώπη και θα μπορεί να πετύχει την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, κάτι που θα είναι «ανάσα» για την Ελλάδα.
Τέλος, είπε ότι η όποια συμφωνία κάνουν οι αρχηγοί, θα πρέπει να είναι γραπτή.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.