Μία συζήτηση, η οποία είχε κλείσει τότε σχετικά σύντομα με την απόφαση να ζητηθούν οι υπογραφές μόνο των δύο μεγάλων πολιτικών αρχηγών υπό μορφή εγγύησης προς το ΔΝΤ. Σήμερα επανέρχονται οι φωνές εκείνες που λένε ότι τελικά το Ταμείο "έπρεπε να είχε επιμείνει στην αξίωση υπογραφών όλων των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων πριν την έγκριση του νέου πακέτου για την Ελλάδα από το Δ.Σ. του Ταμείου".
Το πρόσφατο αποτέλεσμα της κάλπης επιβεβαιώνει τις ισχυρές επιφυλάξεις που είχαν εκφράσει χώρες-μέλη του ΔΝΤ στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ για τις Ελλάδα. Τότε πολλές χώρες-μέλη είχαν τοποθετηθεί λέγοντας ότι "ίσως οι υπογραφές των δύο πολιτικών αρχηγών να μην αρκούν" και ότι "υπάρχει κίνδυνος πολιτικής αστάθειας στη χώρα που μπορεί να διακινδυνεύσει την εφαρμογή του προγράμματος". Η κ. Λαγκάρντ είχε διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα μέσω των υπογραφών Βενιζέλου-Σαμαρά παρέχει επαρκείς εγγυήσεις.
Το ΔΝΤ, ωστόσο, τηρεί προς το παρόν στάση αναμονής και περιμένει τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης στην Ελλάδα εκτιμώντας ότι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. "Αν η Ελλάδα χρειαστεί 1-2 μήνες για να αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση, αυτό θα μπορούσε να έχει πολλές αρνητικές συνέπειες" σημείωνε στέλεχος του Ταμείου σε συνομιλία που είχε με τον ΣΚΑΪ.
Το νέο στοιχείο πάντως είναι ότι το ΔΝΤ φέρεται σε κατ' ιδίαν συζητήσεις με στελέχη του να εμφανίζεται σχετικά διαλλακτικό στον επανασχεδιασμό μέτρων που προβλέπονται από το Μνημόνιο για την Ελλάδα "υπό την προϋπόθεση ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση, όταν αυτή σχηματιστεί, θα έχει συγκεκριμένο σχέδιο εφαρμόσιμων και ρεαλιστικών προτάσεων από μέρους της χώρας" όπως σημείωνε πηγή του Ταμείου μιλώντας στο ΣΚΑΪ υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.
Πηγή: Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από την Ουάσινγκτον, Θάνου Δημάδη
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.