Η κ. Λαγκάρντ έκρινε απαραίτητα τη σύγκλισή του προκειμένου να διερευνήσει τις διαθέσεις των χωρών μελών του Δ.Σ. ενόψει και της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ρωσία, Ελβετία και Βραζιλία με παρεμβάσεις τους εμφανίστηκαν επιφυλακτικές για το αν πρέπει να παραμείνει στα ίδια επίπεδα η συμμετοχή του Ταμείου όπως και στο πρώτο πακέτο ή να μειωθεί. Οι ενστάσεις τους δεν ερμηνεύονται ως εχθρότητα απέναντι στην Ελλάδα αλλά μάλλον ως ένα διαπραγματευτικό χαρτί που έχουν για να πιέσουν στην κατεύθυνση της λήψης αποφάσεων για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας του Ταμείου, αφού οι χώρες αυτές επιθυμούν μεγαλύτερο ρόλο και λόγο στο εσωτερικό του Ταμείου αν τελικά συνεισφέρουν με περισσότερα κεφάλαια.
Την ίδια ώρα, χώρες όπως οι Κίνα, η Ιαπωνία και η Αμερική εμφανίστηκαν ουδέτερες. Σε ότι αφορά την Αμερική πρέπει να πούμε ότι η ουδετερότητά της οφείλεται στο γεγονός των σχέσεων έντασης που υπάρχει μεταξύ αυτής και των Ευρωπαίων για το ποιος θα βάλει τα επιπλέον χρήματα που απαιτούνται για τη διάσωση της ευρωζώνης και την οικοδόμηση τειχών προστασίας απέναντι στη μετάσταση της κρίσης.
Σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή ενίσχυση του Ταμείου η Αμερική δεν υποστήριζε προς το παρόν κάτι τέτοιο, γεγονός που θα την ανάγκαζε να βάλει και η ίδια περισσότερα αμερικανικά κεφάλαια στον κορβανά του ΔΝΤ, κάτι που θα δημιουργούσε πολιτικά προβλήματα στον Αμερικανό Πρόεδρο εν όψει εκλογών και του κλίματος στο Κογκρέσο.
Στο πλευρό της χώρας μας στάθηκαν οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών κρατών ενώ καίριας σημασίας ήταν η παρέμβαση του ίδιου του Πόουλ Τόμσεν μέσω τηλεδιάσκεψης από τις Βρυξέλλες, ο οποίος στήριξε ανοιχτά την Ελλάδα, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.
Η παρέμβαση Τόμσεν υπέρ της Ελλάδας στο ΔΣ του ΔΝΤ έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για να μεταπεισθούν χώρες που κρατούν μέχρι σήμερα επιφυλακτική στάση απέναντι στο ερώτημα "αν τελικά η χώρα μας αξίζει τη βοήθεια που της προσφέρεται".
Το επόμενο ραντεβού για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα έχει κλειστεί εκτός απροόπτου για τις 13 Μαρτίου, με την προϋπόθεση ότι θα έχει κλείσει το PSI και η συμμετοχή του δημόσιου θεσμικού τομέα στην ιδιότυπη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που έχει στα χέρια του.
Πηγή: Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από την Ουάσινγκτον, Θάνου Δημάδη
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.