Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε σε δραματικούς τόνους ότι οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ως «κατεπείγον» είναι λόγοι «εθνικά υπαρξιακοί και βαθύτατα ιστορικοί και πολιτικοί» και κάλεσε την επιτροπή (και αύριο την ολομέλεια του σώματος) να αποδεχτούν και τη διαδικασία του κατεπείγοντος και να εγκρίνουν το νέο μνημόνιο γιατί αλλιώς «δεν είναι δυνατόν να σταθεί η χώρα, να πορευτεί η χώρα. Η χώρα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία και αδιέξοδο» είπε.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρέθεσε και τα ακριβή χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο πρέπει να έχει ψηφιστεί έως την Κυριακή το βράδυ, ώστε την ερχόμενη Τρίτη το μεσημέρι οι Υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup να διαπιστώσουν ότι η Ελλάδα έχει ψηφίσει όσα έπρεπε, την Τετάρτη να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση και την Παρασκευή να γίνει από την Ελλάδα η επίσημη δημόσια προσφορά για το PSI.
«Πρέπει να σώσουμε δυστυχώς τα λίγα κατάλοιπα διεθνούς αξιοπιστίας που μας έχουν απομείνει και πρέπει η Βουλή να μας επιτρέψει Τρίτη και Τετάρτη να πάμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας» πρόσθεσε ο Υπουργός και ξεκαθάρισε ότι αν δεν εγκριθεί το πρόγραμμα «θα οδηγηθούμε σε ασύνταχτη χρεοκοπία γιατί ακόμη και η συντεταγμένη χρεοκοπία απαιτεί χρηματοδότηση. Ασύνταχτη χρεοκοπία σημαίνει πλήρης διάλυση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της χώρας.
«Οι λόγοι για τους οποίους χαρακτηρίζει η κυβέρνηση ως κατεπείγον είναι λόγοι εθνικά υπαρξιακοί βαθύτατα ιστορικοί και πολιτικοί. Όποιος έχει άλλη πρόταση να την πει εξηγώντας τις συνέπειες» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.
Λαφαζάνης: Πραξικόπημα
Προς στιγμήν η συζήτηση βγήκε εκτός ελέγχου με αφορμή τις κατηγορίες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι το κατεπείγον συνιστά ένα μείζον πραξικόπημα κατά του Συντάγματος, του κανονισμού της Βουλής και κατά δημοκρατίας.
Οι εκφράσεις αυτές του κ. Λαφαζάνη έβγαλαν εκτός εαυτού τον παριστάμενο Υπουργό Οικονομικών που χαρακτήρισε ύβρεις και θράσος τα περί πραξικοπήματος. Μάλιστα ανταπέδωσε τους χαρακτηρισμούς στον κ. Λαφαζάνη αποκαλώντας τον εκπρόσωπο της δραχμής, της φτώχειας και της ταπείνωσης. «Δεν γράφουμε συνδικαλισμό εδώ, εδώ γράφουμε τη μοίρα της χώρας» είπε ο κ. Βενιζέλος επαναλαμβάνοντας ότι το «κατεπείγον» του νομοσχεδίου είναι υπαρξιακό ζήτημα. Μάλιστα οι παρεμβάσεις του κ. Λαφαζάνη περί φυλακής πυροδότησαν ακόμη περισσότερο τον καυγά «Εσείς θα μας κλείσετε φυλακή. Ευτυχώς δεν ασκείτε εξουσία, γιατί αν η νοοτροπία σας περιβληθεί με το κύρος της εξουσίας θα μας κλείσετε φυλακή συνέχισε ο Υπουργός κατά του Παναγιώτη Λαφαζάνη καλώντας τον να ζητήσει συγνώμη.
Χαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος :
Ευ. Βενιζέλος: «Θράσος και ύβρεις να μιλάτε για πραξικόπημα όταν υπάρχει κυβέρνηση ευρύτατης πλειοψηφίας…Είστε εκπρόσωπος της Ελλάδας της δραχμής, της φτώχειας και της ταπείνωσης. Δεν γράφουμε συνδικαλισμό εδώ, εδώ γράφουμε τη μοίρα της χώρας και δεν θα κρυφτείτε πίσω από νομοθετικά τερτίπια ευτελούς χαρακτήρα . Να πείτε τη θέση σας εν γνώσει των συνεπειών του νόμου.
Π. Λαφαζάνης: «Θα μας κλείσετε και φυλακή;»
Ευ. Βενιζέλος: «Εσείς θα μας κλείσετε φυλακή, ευτυχώς δεν ασκείτε εξουσία, γιατί αν η νοοτροπία σας περιβληθεί με το κύρος της εξουσίας θα μας κλείσετε φυλακή. Να ζητήσετε συγνώμη γι’ αυτό που είπατε περί πραξικοπήματος. Συγνώμη, τελείωσε η πλάκα παίζουμε με το μέλλον της χώρας.»
Βάσω Παπανδρέου: «Παρακαλώ αυτοσυγκράτηση…»
Ευ. Βενιζέλος: «Θα έπρεπε να τον ανακαλέσετε στην τάξη όταν μίλησε για πραξικόπημα»
Βάσω Παπανδρέου: «Δεν ήταν η πρώτη φορά κ. Υπουργέ…»
Π. Λαφαζάνης: «Χάσατε την ψυχραιμία σας. Δεν είπατε ούτε ένα επιχείρημα.»
Ευ. Βενιζέλος: «Άκουσα και τα δικά σας…»
Π. Λαφαζάνης: «Αδιάσειστα επιχειρήματα…»
Ευ. Βενιζέλος: «Πείτε ότι είστε υπέρ της δραχμής, της φτώχειας και του αδιεξόδου.»
Π. Λαφαζάνης: «Παραφέρεστε…»
ΝΔ: Να μη γίνουμε δεύτερη Αργεντινή
Ο εισηγητής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, αιτιολογώντας τη θέση του κόμματός του, είπε ότι αυτή δεν υπαγορεύεται από κανέναν πολιτικό μαζοχισμό, αλλά υπογράμμισε την κρισιμότητα του να ψηφιστεί το νέο μνημόνιο, λέγοντας ότι η «κρίση κινδυνεύει να γίνει εθνική τραγωδία» και εξηγώντας ότι αν αύριο η Βουλή δεν το εγκρίνει, από τη Δευτέρα θα αρχίσει το «ξήλωμα» του πουλόβερ.
«Δε θα χρειαστούν πάνω από τρεις μέρες», εκτίμησε ο κ. Χατζηδάκης και υπενθύμισε «φανταστείτε τον πανικό που θα συμβεί την επόμενη μέρα το πρωί, το έχουμε ξαναζήσει στην Αργεντινή. Δεν είναι ανάγκη η Ελλάδα να γίνει δεύτερη Αργεντινή. Το «ωσανά», εφόσον πλειοψηφίσει το «όχι» θα γίνει αμέσως «σταύρωσον αυτόν».
ΚΚΕ: Να παραιτηθεί η κυβέρνηση
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και προσφυγή στις κάλπες χαρακτηρίζοντας το νέο μνημόνιο εγκληματικό, που σφαγιάζει τα λαϊκά δικαιώματα. Τόνισε ότι το κόμμα του θεωρεί ότι η κυβέρνηση και η Βουλή δεν έχουν το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να ψηφίσουν μέτρα ότι που πτωχεύουν το λαό, ενώ υπογράμμισε την προσωπική ευθύνη του κάθε βουλευτή. Προανήγγειλε δε, ότι το ΚΚΕ αύριο κατά τη συζήτηση του νέου μνημονίου στην Ολομέλεια του σώματος, θα καταθέσει αίτημα για τη διεξαγωγή ονομαστική ψηφοφορίας επί του νέου μνημονίου αλλά και αίτημα για την εφαρμογή του άρθρου 28 του συντάγματος που προβλέπει ότι για ζητήματα εθνικού συμφέροντος η ψήφιση νόμου που κυρώνει συνθήκες απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή ψήφιση από τουλάχιστον από 180 βουλευτές.
ΛΑ.Ο.Σ.: Υποκρισία το κατεπείγον
Σε ό,τι αφορά στο ΛΑΟΣ το ενδιαφέρον εστιάζεται στη στάση των βουλευτών του κατά την κρίσιμη ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής μετά και την τοποθέτηση Καρατζαφέρη ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει το νέο μνημόνιο.
Ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ. πάντως, Κώστας Κιλτίδης, έθεσε θέμα κοινωνικής έκρηξης και υποστήριξε ότι «οι πολίτες φοβούνται πως η Βουλή υποκρύπτει στοιχεία και επιτείνεται η αμφισβήτηση». Χαρακτήρισε υποκριτικό το γεγονός να έρχονται νομοσχέδια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αμφισβητώντας ουσιαστικά τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τόσο ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα
Ντ. Μπακογιάννη: Ψηφίζω με πόνο ψυχής
Η Ντόρα Μπακογιάννη παρότι δήλωσε ότι με «πόνο ψυχής» θα υπερψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση γιατί «αντιλαμβάνεται πως το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να χρεοκοπήσει η χώρα», χαρακτήρισε κάκιστη τη συμφωνία γιατί δεν υπήρξε ουσιαστική διαπραγμάτευση με αντιπροτάσεις ελληνικές.
Η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» υποστήριξε ότι η συμφωνία επιβάλλεται στη χώρα μας γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική που να αποφεύγει τη χρεοκοπία και τόνισε επίσης ότι είναι άδικη γιατί το τίμημα θα το πληρώσουν για άλλη μια φορά οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.